Στα 29.700 ευρώ διαμορφώνεται το κατά κεφαλήν χρέος, με το οποίο βαρύνεται κάθε Έλληνας έναντι δανειστών του εξωτερικού, σύμφωνα με την ανάλυση του ΣΕΒ με βάση τη μελέτη του ΟΟΣΑ «How's Life».

 

Το ποσό αυτό είναι περίπου διπλάσιο του μέσου ετήσιου ακαθάριστου εισοδήματός. 

 

Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του επιπέδου ευημερίας στο μέλλον, η Ελλάδα κατατάσσεται τελευταία (35η) ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ και ακολουθεί η Πορτογαλία.

 

Χώρες όπως, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία βρίσκονται στην 5η, 6η και 12η θέση από το τέλος αντίστοιχα ενώ, στον αντίποδα, οι σκανδιναβικές χώρες φιγουράρουν στις τέσσερις πρώτες θέσεις, με καλύτερη τη Σουηδία.

 

Αν και η Ελλάδα έχει καλύτερη θέση στο φυσικό κεφάλαιο (23η) παραμένει τελευταία στο οικονομικό, λόγω της υπερχρέωσης της χώρας, της κατακόρυφης μείωσης στις επενδύσεις και της πολιτικής της τραπεζικής χρηματοδότησης τα προηγούμενα χρόνια.

 

Σε ό,τι αφορά το κοινωνικό κεφάλαιο η Ελλάδα βρίσκεται στην 32η θέση ενώ στο ανθρώπινο κεφάλαιο στην 31η, στοιχεία που, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, καταδεικνύουν την έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στους θεσμούς και τη χαμηλή ποιότητα επαγγελματικών και γνωστικών δεξιοτήτων. 

 

Η «καθαρή» περιουσία ανά νοικοκυριό

 

Ο καθαρός πλούτος ανά νοικοκυριό (περιουσιακά στοιχεία μείον χρέος) ανέρχεται στην Ελλάδα σε 125.262 ευρώ, την ώρα που ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 280.383 ευρώ ανά νοικοκυριό.

 

Στην Πορτογαλία, το αντίστοιχο μέγεθος διαμορφώνεται στα 198.643€, στην Ιταλία στα 231.854€ και στην Ισπανία στα 292.619€. 

 

Πλουσιότερες είναι οι οικογένειες στις ΗΠΑ με περιουσία 383.489€ ανά νοικοκυριό. 

 

Εμπιστοσύνη

 

Στην ερώτηση «θεωρείτε ότι μπορείτε να εμπιστευτείτε τους περισσότερους ανθρώπους;», (με το 10 να αντιστοιχεί στο «άνθρωποι αξίζουν την εμπιστοσύνη μου» και το 0 στο «δεν εμπιστεύομαι κανέναν» - στοιχεία 2013) η απάντηση των Ελλήνων είναι κατά μέσο όρο 5,3 - όσο και στην Πορτογαλία.

 

Η Γερμανία είναι στο 5,5, η Γαλλία στο 4,0 και η Τουρκία στο 3,5. Η εμπιστοσύνη στις Σκανδιναβικές χώρες είναι πολύ υψηλότερη από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο με τη Δανία στο 8,3, τη Φινλανδία στο 7,4, τη Νορβηγία στο 7,3 και τη Σουηδία στο 6,9.

 

Στην εμπιστοσύνη απέναντι στην κυβέρνηση, μόλις το 25,3% των ερωτώμενων στην Ελλάδα απαντούν καταφατικά, με τον μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ να διαμορφώνεται στο 37,6%.

 

Στις Σκανδιναβικές χώρες το ποσοστό υπερβαίνει το 50%, ενώ οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου δίνουν αποτελέσματα στο ίδιο περίπου επίπεδο με την Ελλάδα.

 

Κορυφαία, αναδεικνύεται η Ελβετία με 77,9%, ενώ χώρες με σχετικώς υψηλά ποσοστά αναδεικνύονται η Νορβηγία (64,8%), η Γερμανία (60%), ο Καναδάς (59,3%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (42,9%).

 

Το αντίστοιχο ποσοστό στην Τουρκία είναι 54,2% και στις ΗΠΑ 33,1%.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr