Ανάπτυξη 2,1% για το 2019 προβλέπει ο ΟΟΣΑ

Ανάπτυξη 2,1% για το 2019 προβλέπει ο ΟΟΣΑ Facebook Twitter
0

Ανάπτυξη 2,1% για φέτος, 2,2% για το 2019 και 2,1% για το 2020 προβλέπει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ - OECD) για την Ελλάδα, στην έκθεσή του για τις οικονομικές προοπτικές των χωρών - μελών του.

Την ίδια στιγμή, ο Οργανισμός εκτιμά πως η ανεπαρκής χρηματοδότηση παραμένει μεγάλος περιορισμός για τις επενδύσεις και ότι είναι αργή η πρόοδος στην προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων και στις ιδιωτικοποιήσεις.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η σημαντική συμβολή των εξαγωγών στην ανάπτυξη θα μειωθεί, αλλά θα αποκτήσουν δυναμική η ανάκαμψη της κατανάλωσης των νοικοκυριών και οι επενδύσεις με την αύξηση της εμπιστοσύνης.

Υπογραμμίζει πως η συνεχής εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος θα στηρίξει την ανάκαμψη, ενώ η ανεργία, αν και είναι ακόμη υψηλή, θα συνεχίσει να μειώνεται.

Ο Οργανισμός εκτιμά ότι θα επιτευχθούν οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι που έχουν τεθεί για το πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ αποτιμά θετικά τη μείωση των φόρων στις επιχειρήσεις και στα περιουσιακά στοιχεία, καθώς και την ελάφρυνση των εισφορών.

Κατά τον ΟΟΣΑ, η ελάφρυνση του χρέους και τα μέτρα πολιτικής που συμφωνήθηκαν πρόσφατα με τους Ευρωπαίους εταίρους καλύπτουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, ενώ το ταμειακό απόθεμα παρέχει ασφάλεια έναντι εξωτερικής αστάθειας.

Πάντως, όπως σημειώνεται στην έκθεση, «αν μία βραδύτερη ανάπτυξη θέσει σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους ή αν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα είναι καλύτερο από τους στόχους, η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα σε στοχευμένες κοινωνικές επενδύσεις και επενδύσεις σε υποδομές και να συνεχίσει τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης».

Επισημαίνεται παράλληλα  ότι o τραπεζικός δανεισμός στους πιο δυναμικούς τομείς, όπως ο τουρισμός και το εμπόριο, σταθεροποιήθηκε, αλλά ο συνολικός δανεισμός εξακολουθεί να μειώνεται.

Ο ΟΟΣΑ παρατηρεί ότι οι καταθέσεις επιστρέφουν σταδιακά και η ανάγκη επείγουσας ρευστότητας στις τράπεζες έχει σχεδόν εξαλειφθεί, τη στιγμή που επιτυγχάνονται οι στόχοι για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, κυρίως μέσω πωλήσεων ή διαγραφών.

Ωστόσο, όπως συμπληρώνει, οι τιμές των μετοχών των τραπεζών παραμένουν ευμετάβλητες λόγω των ανησυχιών σχετικά με την ικανότητά τους να αντλούν νέα κεφάλαια, εάν χρειαστεί.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM