WSJ: Το Facebook κινδυνεύει με πρόστιμο μαμούθ

WSJ: Το Facebook κινδυνεύει με πρόστιμο μαμούθ Facebook Twitter
ΕPA
0

Mε πρόστιμο που μπορεί να φτάσει το 1,63 δισ. δολάρια κινδυνεύει το Facebook από την ευρωπαϊκή υπηρεσία που είναι αρμόδια για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, το πρόστιμο αφορά την πρόσφατη επίθεση χάκερ, στην οποία εκτέθηκαν οι λογαριασμοί περίπου 50 εκατομμύρια χρηστών. 

Η WSJ γράφει πως Data Protection Commission (DPC) της Ιρλανδίας, που είναι επιφορτισμένη για θέματα προσωπικών δεδομένων του Facebook στην Ευρώπη, ανακοίνωσε το Σάββατο πως έχει ζητήσει περισσότερες πληροφορίες από την εταιρία όσον αφορά τη φύση και το μέγεθος της παραβίασης, καθώς και ποιοι πολίτες της Ε.Ε επηρεάζονται. 

Η ρυθμιστική αρχή αναφέρει σε email πως «είναι ανήσυχη για για το γεγονός πως η παραβίαση έγινε γνωστή την Τρίτη και επηρεάζει πολλά εκατομμύρια χρήστες, όμως το Facebook έως τώρα δεν έχει καταφέρει να ξεκαθαρίσει τη φύση της επίθεσης και τους κινδύνους που διατρέχουν οι χρήστες». 

Εκπρόσωπος του Facebook είπε την Κυριακή πως η εταιρία θα απαντήσει σε ακόλουθα αιτήματα από την DPC της Ιρλανδίας και θα κρατήσει τις αρμόδιες αρχές ενήμερες για περαιτέρω εξελίξεις.

Επίσης, την Παρασκευή ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, είχε δηλώσει πως το κοινωνικό δίκτυο εκλάμβανε την υπόθεση πολύ σοβαρά, και ότι προσπαθούσε ακόμα να εξακριβώσει πολλές λεπτομέρειες για την έκταση και τις επιπτώσεις του περιστατικού.

Πέρα από το μέγεθος του προστίμου με το οποίο απειλείται το Facebook, η συγκεκριμένη υπόθεση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς πρόκειται για μια από τις πρώτες περιπτώσεις που οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές καλούνται να εφαρμόσουν τον νέο Κανονισμό Γενικής Προστασίας Δεδομένων (GDPR) που τέθηκε φέτος σε ισχύ.

Επίσης, λέει η WSJ, ίσως είναι ένα δείγμα πως η απειλή τεραστίων προστίμων αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρίες διαχειρίζονται τις παραβιάσεις, δηλαδή τις γνωστοποιούν γρηγορότερα και με περισσότερες λεπτομέρειες σε σχέση με το παρελθόν. 

Σύμφωνα με τηn GPDR εταιρίες που δεν κάνουν αρκετά για να προστατέψουν τα δεδομένα των χρηστών τους κινδυνεύουν με πρόστιμο  έως 20 εκατ. ευρώ (23 εκατ. δολάρια) ή 4% των παγκοσμίων ετησίων εσόδων τους- όποιο ποσό είναι υψηλότερο. Στην περίπτωση του Facebook το ποσοστό αντιστοιχεί σε 1,63 δισ. δολάρια.

Το βασικό ερώτημα στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι κατά πόσον το Facebook έκανε αρκετά για να προστατέψει τους χρήστες του και να αποτρέψει την παραβίαση.

Βάσει το νόμου, οι εταιρείες πρέπει να ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές για παραβιάσεις εντός 72 ωρών, αλλιώς κινδυνεύουν με επιπλέον πρόστιμο μέγιστου ύψους 2% των παγκοσμίων εσόδων τους.

Σύμφωνα με την DPC, το Facebook ενημέρωσε το βράδυ της Πέμπτης, κάτι που φαίνεται να εμπίπτει εντός του προβλεπομένου χρονικού πλαισίου, ωστόσο η υπηρεσία ανέφερε ότι η ενημέρωση αυτή δεν ήταν αρκετά λεπτομερής.

Υπενθυμίζεται πως πριν περίπου δύο εβδομάδες η Κομισιόν ζήτησε από το Facebook να αποσαφηνίσει στους καταναλωτές κατά ποιον τρόπο χρησιμοποιεί τα δεδομένα τους, αλλιώς κινδυνεύει με κυρώσεις που αφορούν την προστασία των καταναλωτών σε αρκετές χώρες. 

  

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM