Η Ελλάδα έχει διορθώσει πολλές από τις διαρθρωτικές της ανισορροπίες που την κατέστησαν «ειδική περίπτωση» εντός της ευρωζώνης και είναι έτοιμη να πάρει στα χέρια της τις οικονομικές της αποφάσεις όταν λήξει το πρόγραμμα στήριξης τον Αύγουστο, δήλωσε σήμερα ο Μάριο Σεντένο.

 

«Η Ελλάδα είναι σήμερα μια διαφορετική χώρα», δήλωσε ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης σε συνέδριο στη Λισαβόνα.

 

«Η Ελλάδα έχει τις προϋποθέσεις για να πάρει στα δικά της χέρια τη διαδικασία της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξής της, εντός του πλαισίου του ευρώ, και μπορεί πάντα να βασίζεται στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη εάν παραμείνει στο δρόμο της εσωτερικής υπευθυνότητας» πρόσθεσε.

 

Σχετικά με τις τράπεζες, ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να συμφωνήσουν επί της αρχής για ένα δίχτυ ασφαλείας για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης (SRF) για τις τράπεζες εγκαίρως για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου.

 

Ο Σεντένο ανέφερε ότι η ιδέα να διευρυνθεί ο ρόλος του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, γνωστού ως Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), καθιστώντας τον επίσης δίχτυ ασφαλείας για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης για τις τράπεζες, έχει τώρα ευρεία στήριξη εντός του Eurogroup.

 

Το ευρωπαϊκό, χρηματοδοτούμενο από τον τραπεζικό τομέα, ταμείο διάσωσης για τις προβληματικές τράπεζες συστήθηκε στο πλαίσιο ενός σχέδιο τραπεζικής ένωσης κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά ακόμα δεν έχει αρκετούς πόρους για να αντιμετωπίσει μια μεγάλη τραπεζική κρίση, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστεί ένα δίχτυ ασφαλείας.

 

Το ζήτημα αυτό καθώς και ένα ενιαίο σύστημα ασφάλισης καταθέσεων εδώ και καιρό παρεμποδίζουν την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, ωστόσο η πρόσφατη μεταστροφή της Γερμανίας υπέρ ενός διχτυού ασφαλείας άνοιξε το δρόμο προς μία συμφωνία.

 

Ο Σεντένο δήλωσε ότι «μόνο κάποιες λεπτομέρειες χρειάζεται να βελτιωθούν στις διαπραγματεύσεις, όπως η διαδικασία λήψης απόφασης για τη χρήση αυτού του διχτυού ασφαλείας και η ημερομηνία εφαρμογής του, που θα μπορούσε να είναι πριν το 2024».

 

«Ωστόσο, αναμένω ότι έως τα τέλη του μήνα θα μπορούσαμε να έχουμε μια συμφωνία επί της αρχής. Θα είναι απλά ένα βήμα, αλλά θα αλλάξει τον τρόπο που οι επενδυτές αξιολογούν τον κίνδυνο μιας τραπεζικής κρίσης», ανέφερε.

 

Πρόσθεσε επίσης ότι αναμένει η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 28-29 Ιουνίου να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις του ταμείου διάσωσης, κάτι που αναμένεται να του δώσει περισσότερες εξουσίες και εργαλεία.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ - Reuters

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr