Την αποδέσμευση δόσης ύψους 8,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα αναμένεται να εγκρίνει το Eurogroup, που βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται αξιωματούχο της ευρωζώνης. Για αντίστοιχο ποσό κάνουν λόγο και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι που μίλησαν στο πρακτορείο Bloomberg.

 

Όπως αναφέρει το Reuters, οι πιστωτές αναμένεται να δώσουν επίσης στην Ελλάδα και μια «ιδέα» σχετικά με μέτρα ελάφρυνσης χρέους που μπορεί να της προσφέρουν μελλοντικά.

 

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είπε νωρίτερα πως το ύψος της δόσης θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, καθώς οι δανειστές συμφώνησαν ότι η Ελλάδα είχε προωθήσει όλες τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

 

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης που προετοίμασαν τις συνομιλίες, συζητούσαν νωρίτερα για ένα δάνειο (δόση) από 7,4 έως 8 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το πρωί αποφάσισαν να προτείνουν στο Eurogroup δόση 8,5 δισ. ευρώ, δήλωσε ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης σύμφωνα με το δημοσίευμα.

 

Ο Ντάισεμπλουμ δήλωσε επίσης ότι οι υπουργοί θα επιδιώξουν να δώσουν περισσότερη σαφήνεια αναφορικά με την μακροπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους, κάτι που έχει ζητήσει τόσο η Ελλάδα, όσο και το ΔΝΤ. Σημειώνεται ότι στο Eurogroup συμμετέχει και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

 

Όπως επισημαίνει το Reuters, η εκταμίευση του νέου δανείου εξαρτάται από την προϋπόθεση που έθεσε το γερμανικό κοινοβούλιο, η οποία προβλέπει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

 

Αλλά για να συμμετέχει, το ΔΝΤ θέλει πέρα από το να ολοκληρώσει η Ελλάδα τις μεταρρυθμίσεις, να δώσει και η ευρωζώνη περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους που θα προσφέρει στην Ελλάδα το 2018, όταν λήξει το τελευταίο πακέτο διάσωσης.

 

«Σήμερα θα δώσουμε περισσότερη σαφήνεια στην Ελλάδα και στο ΔΝΤ για το πώς θα προχωρήσουμε, πώς θα διαμορφώσουμε την ελάφρυνση του χρέους που είναι αναγκαία το επόμενο έτος», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ. «Δεν θα υπάρχει ένας αριθμός που θα προκύπτει από αυτό. Ο αριθμός θα έρθει μόνο στο τέλος του προγράμματος», πρόσθεσε.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr