Κρίσιμη συνάντηση Τσακαλώτου - δανειστών στις Βρυξέλλες σε μια προσπάθεια για συμβιβασμό

Κρίσιμη συνάντηση Τσακαλώτου - δανειστών στις Βρυξέλλες σε μια προσπάθεια για συμβιβασμό Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
0

Έκτακτη συνάντηση με εκπροσώπους των δανειστών αναμένεται να έχει σήμερα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε μια προσπάθεια για να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας σήμερα στη Χάγη, επιβεβαίωσε ότι θα λάβει χώρα σήμερα στις Βρυξέλλες μία συνάντηση των βασικών παικτών στη διάσωση της Ελλάδας, ενώ πρόσθεσε ότι το ύψος του ελληνικού πρωτογενούς πλεονάσματος θα είναι ένα από τα θέματα της συζήτησης. Τόνισε επίσης ότι οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις διαρκούν πολύ χρόνο, αλλά βαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ απέρριψε τον όποιο ισχυρισμό ότι το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας βρίσκεται σε κρίση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η ΕΡΤ, στη συνάντηση με τον Ε. Τσακαλώτο θα συμμετέχουν ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλιγκ, το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, και ίσως ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη Πολ Τόμσεν.


Η πρωτοβουλία για τη συνάντηση είναι του Ντάισελμπλουμ, όπως αναφέρει η Καθημερινή, καθώς ο επικεφαλής του Eurogroup προσπαθεί το τελευταίο διάστημα να κλείσει την ελληνική αξιολόγηση εντός του Φεβρουαρίου, προκειμένου να μη συμπέσει το αδιέξοδο με τις εκλογές στη χώρα του, την Ολλανδία, στις 15 Μαρτίου.


Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει συνάντηση και με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ μέσα τις επόμενες ημέρες.

Το πρακτορείο Βloomberg μετέδωσε ότι οι δανειστές αναμένεται να παρουσιάσουν στην ελληνική πλευρά μία πρόταση για την προ-νομοθέτηση μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ, για μετά το 2018, τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος. Το δημοσίευμα προσθέτει ότι οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, αν η ελληνική κυβέρνηση δεχθεί την πρόταση αυτή. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν, σύμφωνα με την Καθημερινή, ότι αν τα επόμενα εικοσιτετράωρα δεν βρεθεί ένας συμβιβασμός που θα εξασφαλίζει την άμεση επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη η ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός του Φεβρουαρίου.


Στο μεταξύ, ευρωπαίος αξιωματούχος έκανε γνωστό ότι το θέμα της προληπτικής νομοθέτησης μέτρων μπήκε στο τραπέζι και του χθεσινού EuroWorking Group. Σημειώνεται ότι η απουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη από το χθεσινό EWG ήταν ενδεικτική των χαμηλών προσδοκιών, ιδιαίτερα ενόψει της σημερινής συνάντησης, αλλά και του γεγονότος ότι η ελληνική πλευρά προσμένει λύση σε ανώτερο επίπεδο.


Ο Γ. Χουλιαράκης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του χθες στο Λονδίνο, επισήμανε από την πλευρά του την ανάγκη εξεύρεσης μίας λύσης γρήγορα, σε ό,τι αφορά το κλείσιμο της αξιολόγησης. Μάλιστα, ανέφερε ότι είναι καλύτερα να βρεθεί έστω και μία χειρότερη λύση τώρα, παρά μία καλύτερη σε πέντε μήνες.

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM