Άρθρο του Associated Press αναφέρει ότι με άγνωστο προς το παρόν τρόπο, έσπασαν τη γενειάδα του Τουταγχαμών στο Μουσείο του Καΐρου και στη συνέχεια την κόλλησαν με κοινή κόλλα εμπορίου με αποτέλεσμα η μάσκα του Αιγύπτιου φαραώ να υποστεί μόνιμη ζημιά.

 

Το πρακτορείο επικαλείται τρεις διαφορετικούς συντηρητές του Αιγυπτιακού Μουσείου του Καΐρου που ναι μεν τοποθετούν σε διαφορετικά χρονικά σημεία τη ζημιά, επιβεβαιώνουν όμως ότι η γενειάδα έσπασε από πτώση.  Το πιο πιθανό είναι η γενειάδα να έσπασε πέρυσι κατά τη διάρκεια καθαρισμού.

 

Και οι τρεις συντηρητές υποστηρίζουν ότι χρησιμοποιήθηκε ακατάλληλη κόλλα μετά από άνωθεν εντολή ώστε η μάσκα να επιστρέψει γρήγορα στην έκθεση.  Αυτή η κόλλα έχει, όπως λένε οι συντηρητές, μη αναστρέψιμα αποτελέσματα. Μάλιστα η μάσκα ξύστηκε με σπάτουλα για να φύγει η επιπλέον κόλλα, αφήνοντας γρατζουνιές στο -ηλικίας 3.300 ετών- έκθεμα.


Σύμφωνα δε με έναν εκ των συντηρητών έχει μείνει ένα μικρό κενό, διάφανο και κίτρινο μεταξύ της γενειάδας και της υπόλοιπης μάσκας.

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr