«Όλοι χορεύουν βαλς!», η πρώτη παράσταση του μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για την σεζόν 2011-12 ανεβαίνει στο Θέατρο Ολύμπια. Η μαγεία του χορού και η τελειότητα των κινήσεων μπλέκονται με τις κλασικές και σύγχρονες μουσικές, στο πρώτο έργο που ανεβαίνει υπό τον καινούργιο καλλιτεχνικό διευθυντή τoυ μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Ρενάτο Τζανέλλα.  Για αυτή λοιπόν την πρώτη γνωριμία του με το ελληνικό κοινό, ο Τζανέλλα διάλεξε να παρουσιάσει τρεις διάσημες χορογραφίες του. 

Η πρώτη «Όλοι χορεύουν βαλς» είναι εμπνευσμένη από τη μουσική του Γκούσταφ Μάλερ και του Γιόχαν Στράους, ανιψιού του Γιόζεφ Στράους. Το δεύτερο μπαλέτο με τίτλο «Στο κενό» απεικονίζει ένα άνδρα σε έρημο τοπίο να βιώνει έντονα συναισθήματα ανασφάλειας, φόβου, επιθετικότητας, αλλά και γαλήνης και αγάπης. Το τρίτο έργο «Μπολερό», βασίζεται στο πασίγνωστο Μπολερό της Μωρίς Ραβέλ και πρωτοπαρουστιάστηκε το 1998 στην Βιέννη.

Όπως σημειώνει ο ίδιος ο Τζανέλλα «Στο όλοι χορεύουν βαλς, υπάρχει η ελαφρότητα, το παιχνίδι, το χιούμορ, φαίνονται οι ρίζες στον κλασικό χορό. Στο Κενό αποκρυσταλλώνεται η πιο προσωπική μου αντίληψη για το χορό και ο βαθύτερος προβληματισμός μου ως άνθρωπος. Στο Μπολερό δεν υπάρχει πλέον χορός, υπάρχει κίνηση, μουσική και ρυθμός, αλλά και τα άγρια ένστικτα του αρσενικού και του θηλυκού.Η συνειδητότητα και η ομορφιά συγκρούονται με την αγριότητα του ασυνείδητου. Στη διαμάχη του ρυθμού με τη μελωδία, τελικά είναι ο ρυθμός που νικά.»

 

Δείτε εδώ τη συνέντευξη του Ρενάτο Τζανέλλα στη Lifo.

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr