Ο συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι έλαβε το φετινό Βραβείο Λογοτεχνίας Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, που αποτελεί την πιο σημαντική διάκριση στη Δανία, ύστερα από ανακοίνωση του οργανισμού ο οποίος το απονέμει.

 

Η απονομή του βραβείου έγινε από τη Δανή πριγκίπισσα Μέρι στην πόλη Όντενσε, κάτω από υψηλότατα μέτρα ασφαλείας, μιας και ο 67χρονος συγγραφέας εξακολουθεί να είναι στόχος ενδεχόμενης απόπειρας δολοφονίας, λόγω του φετφά που έχει εκδοθεί στο Ιράν εναντίον του.

 

Προς τιμήν του συγγραφέα διοργανώθηκε, πριν την τελετή απονομής, εκδήλωση στην κεντρική βιβλιοθήκη της Όντενσε με περίπου 150 προσκεκλημένους, κατά τη διάρκεια της οποίας μίλησε για το έργο του Τζόζεφ Άντον. Το εν λόγω αυτοβιογραφικό βιβλίο, αναφέρεται στην περιπέτεια του Ρούσντι ύστερα από την έκδοση του φερτφά από τον πνευματικό ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Αγιατολάχ Χομεϊνί και τη δεκαετία που ακολούθησε, μέχρι και το 1998, σχολιάζοντας πως υπήρξε γι' αυτόν μια ιδιαίτερα ταραχώδης και ψυχολογικά πιεστική περίοδος.

 

Το βραβείο Xανς Κρίστιαν Άντερσεν συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 500.000 κορονών Δανίας (67.000 ευρώ) και απονέμεται ανά δύο χρόνια σε διαφορετικό συγγραφέα στη μνήμη του πασίγνωστου Δανού ποιητή και συγγραφέα του 19ου αιώνα. Άλλοι συγγραφείς που έχουν τιμηθεί με τη συγκεκριμένη διάκριση είναι ο Πάουλο Κοέλιο, η Ιζαμπέλ Αλιέντε και η Τζόαν Ρόουλινγκ.

 

Λίγα στοιχεία για τη ζωή και το έργο του Σαλμάν Ρούσντι: Γεννήθηκε στη Βομβάη το 1947, έζησε στην Αγγλία από το 1961, ενώ το τελευταίο διάστημα διαμένει στην Αμερική. Πολλά βιβλία του έχουν βραβευτεί με σημαντικότατα βραβεία, όπως το ''Ο τελευταίος στεναγμός του Μαυριτανού'' με το Whitbread Prize, ''Τα παιδιά του μεσονυκτίου'' με το Booker των Booker και το ''Ο κόσμος κάτω απ' τα πόδια της'', για το οποίο έλαβε το Ευρωπαϊκό Αριστείον Λογοτεχνίας, ενώ όλα τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε πληθώρα γλωσσών. Το 2007 χρίστηκε ιππότης από τη βασίλισσα της Αγγλίας για την ανεκτίμητη προσφορά του στον χώρο της λογοτεχνίας.