10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα (29/10-4/11)

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα (29/10-4/11) Facebook Twitter
Σ’ εσάς που με ακούτε: Σε ένα μικρό δωμάτιο τα πρόσωπα παίρνουν μέρος σε μια φανταστική διαδήλωση.
0

ΘΕΑΤΡΟ

Σ’ εσάς που με ακούτε

Ο βραβευμένος στη Βενετία κινηματογραφικός σκηνοθέτης Αλέξανδρος Αβρανάς (Miss Violence) ανεβάζει το τελευταίο έργο της Λούλας Αναγνωστάκη στο Εθνικό Θέατρο. Βρισκόμαστε στο Βερολίνο του 2001. Η πόλη φλέγεται από συλλαλητήρια, επεισόδια και βία.

Σε ένα μικρό δωμάτιο τα πρόσωπα παίρνουν μέρος σε μια φανταστική διαδήλωση. Ο Άγης, συγγραφέας, συμμετέχει σε ένα φόρουμ και προτείνει στους άλλους να μιλήσουν δοκιμαστικά. Μιλάνε σε ένα φανταστικό πλήθος, σαν να βρίσκονται σε μια γενική δοκιμή. Παρασύρονται στο «παιχνίδι» αυτό, αποκαλύπτοντας τις μεγαλύτερες αλήθειες τους αλλά και την αγωνία τους να επιβιώσουν σε έναν κόσμο εχθρικό.

30/10-3/1, Εθνικό Θέατρο - Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος», Αγ. Κων/νου 22-24, Τετ.-Κυρ. 20:30, εισ.: 13-18 ευρώ

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Bougada

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα (29/10-4/11) Facebook Twitter
Εννέα εικαστικοί παρουσιάζουν έργα τους σε μπαλκόνια γύρω από την πλατεία Βικτωρίας.

Εννέα εικαστικοί παρουσιάζουν έργα τους σε μπαλκόνια γύρω από την πλατεία Βικτωρίας. Η Μαρία Βαρελά, η Μαρίνα Βελησιώτη, οι Callas, η Μαριλία Κολυμπίρη, η Σοφία Κουλουκούρη, οι Eleanor Lines, η Θεοδώρα Μαλάμου, η Ειρήνη Μπαχλιτζανάκη και η Ίρις Πλαϊτάκη αφήνουν τα έργα τους να φωτογραφηθούν σαν άλλες μπουγάδες σε μπαλκόνια της περιοχής, δημιουργώντας έτσι μια σειρά εφήμερων εγκαταστάσεων σε απρόσμενο διάλογο με τον περιβάλλοντα χώρο.

29/10-22/12, πλατεία Βικτωρίας, Facebook: Athenslaundry_bougada/ Instagram: @athenslaundry_bougada

ΘΕΑΤΡΟ

Νόρα

Με τη Σοφία Χιλλ στον κεντρικό ρόλο, ο Θεόδωρος Τερζόπουλος ανεβάζει για τρίτη χρονιά και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων το έργο του Ίψεν.

1/11, Θέατρο Άττις, Λεωνίδου 7, Μεταξουργείο, Τετ.-Σάβ. 21:00, Κυρ. 19.00, εισ.: 10-15 ευρώ

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Αλέκος Κυραρίνης, «ὁρατῶν τε καί ἀοράτων»

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα (29/10-4/11) Facebook Twitter
Αλέκος Κυραρίνης, «ὁρατῶν τε καί ἀοράτων»

Στη ζωγραφική του Κυραρίνη συνυπάρχουν επιρροές από την ισλαμική καλλιγραφία, τον κυβισμό του Πικάσο, τον Mατίς, τον Πάουλ Kλέε κ.ά. Θέματά του, σχεδόν πάντα, οι προσωπογραφίες αγγέλων, άγιοι ιππότες και η πάλη του Καλού και του Κακού. Στη Citronne Gallery παρουσιάζονται 28 αυγοτέμπερες σε ξύλο, δέκα σχέδια μεικτής τεχνικής σε χαρτί, πέντε ολόγλυφα ή ανάγλυφα έργα σε επιζωγραφισμένο μάρμαρο Τήνου (ιδιαίτερη πατρίδα του καλλιτέχνη) και ένα βίντεο πάνω σε απόσπασμα σύνθεσης του Γιώργου Κουμεντάκη με τίτλο «Το ισοκράτημα ενός παιδιού», καρπός της συνεργασίας του συνθέτη με τον ζωγράφο.  

Έως 30/12, Citronne, Πατριάρχου Ιωακείμ 19, Κολωνάκι, Τρ., Πέμ., Παρ. 11:00-20:00, Τετ., Σάβ. 11:00-16:00, είσοδος ελεύθερη 

ΘΕΑΤΡΟ

Ένα ξύπνημα της άνοιξης

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα (29/10-4/11) Facebook Twitter
Βασισμένος στο ομώνυμο έργο του Φρανκ Βέντεκιντ, ο Γρηγόρης Λιακόπουλος σκηνοθετεί μια παράσταση γύρω απ’ την ενηλικίωση.

Βασισμένος στο ομώνυμο έργο του Φρανκ Βέντεκιντ, ο Γρηγόρης Λιακόπουλος σκηνοθετεί μια παράσταση γύρω απ’ την ενηλικίωση μιας παρέας εφήβων μέσα σε μια συντηρητική και σεμνότυφη κοινωνία. Μέσα από έναν συνδυασμό σκηνών του έργου, προσωπικών ιστοριών των ηθοποιών και θεωρητικών κειμένων, η παράσταση εστιάζει στην πρόσληψη των κλασικών έργων και στις σεξιστικές κοινωνικές δομές.

30/10-8/11, Θέατρο Σφενδόνη, Μακρή 4, Ακρόπολη, Παρ.-Κυρ. 21:00, εισ.: 12-15 ευρώ

Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό

O Kώστας Γάκης σκηνοθετεί και διασκευάζει για το θέατρο το έργο του Λούις Σεπούλβεδα. Η παράσταση μας μεταφέρει στη φυλή των Mαπούτσε, των «Ανθρώπων της Γης», των ιθαγενών της νότιας Χιλής, που εκδιώχθηκαν βίαια από τις εστίες τους από τις μεγάλες εταιρείες υλοτομίας οι οποίες καταστρέφουν τους τελευταίους πνεύμονες του πλανήτη και σβήνουν βίαια από τη μνήμη όποια γνώση για τις φυλές του κόσμου.

Από 2/11, Θέατρο Άλφα / Ληναίος - Φωτίου, 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) 37 & Στουρνάρα 51, Πολυτεχνείο, Δευτ.-Τρ. 21:00, εισ.: 10-12 ευρώ

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Κώστας Μπασάνος & Νίνα Παπακωνσταντίνου, Home

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα (29/10-4/11) Facebook Twitter
Κώστας Μπασάνος & Νίνα Παπακωνσταντίνου, Home

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης «Ιλεάνα Τούντα» φιλοξενεί την πρώτη κοινή έκθεση του Κώστα Μπασάνου και της Νίνας Παπακωνσταντίνου μετά από παράλληλη πορεία είκοσι ετών. Μέσα από τα ίχνη, τη γραφή και τις χειρωνακτικές αποτυπώσεις της Παπακωνσταντίνου και τη γραμμικότητα του γλυπτικού αλφάβητου του Μπασάνου παρουσιάζεται μια διπλή ανάγνωση της συμβίωσης.

29/10-26/12, Ιλεάνα Τούντα, Αρματολών & Κλεφτών 48, Λυκαβηττός, Τρ.-Πέμ. 15:00-20:00, Τετ.-Παρ. 12:00-20:00, Σάβ. 12:00-16:00, είσοδος ελεύθερη

ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Φεστιβάλ Πιάνου Εναλλακτικής Σκηνής ΕΛΣ 2020 - Ο πιανιστικός Μπετόβεν

Το Φεστιβάλ Πιάνου της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ 2020, μια μεγάλη γιορτή για τον «βασιλιά των οργάνων», επιστρέφει για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά με ένα μοναδικό αφιέρωμα στην πιανιστική μουσική του Μπετόβεν με αφορμή τη συμπλήρωση 250 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου μουσουργού. Έντεκα αναγνωρισμένοι Έλληνες πιανίστες σε πέντε βραδινά ρεσιτάλ και τέσσερις πρωτοεμφανιζόμενοι σολίστ σε απογευματινές συναυλίες παρουσιάζουν τις 32 σονάτες για πιάνο του κορυφαίου Γερμανού συνθέτη.

Έως 7/11, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα

ΜΟΥΣΙΚΗ

Halloween Full Moon 

Η ταράτσα του Bios γιορτάζει την πανσέληνο και το Halloween, με τον Blue Lagoon (Kyrios Kormoranos) να επιλέγει τη μουσική. 
31/10, Bios Rooftop, Πειραιώς 84, 18:00-00:00, είσοδος ελεύθερη

 

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Μαρία Γιαννακάκη, Άνοιξη τον Χειμώνα

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα (29/10-4/11) Facebook Twitter
Μαρία Γιαννακάκη, Άνοιξη τον Χειμώνα

Μια νέα σειρά ερωτικών έργων παρουσιάζει η Μαρία Γιαννακάκη στην ατομική της έκθεση που φιλοξενείται. Τα έργα της ζωγράφου είναι απενοχοποιημένα, τολμηρά, απελευθερωμένα. Πρωταγωνιστής τους είναι τα σώματα σε μια σαρκική, ηδονική, γήινη σύνθεση.

Έως 14/11, Γκαλερί Σκουφά, Σκουφά 4, Κολωνάκι, Δευτ: 11:00-15:30, Τρ & Πεμ: 10:00-21:00, Τετ: 10:00-15:30, Παρ: 10:00-20:00, Σαβ: 10:30-15:30, Είσοδος ελεύθερη

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.