Σικελία: Κολοσσιαίο άγαλμα τοποθετείται ξανά μπροστά από αρχαίο ελληνικό ναό

Σικελία: Κολοσσιαίο άγαλμα τοποθετείται ξανά μπροστά από αρχαίο ελληνικό ναό Facebook Twitter
Φωτογραφία: Wikimedia Commons
0

Ένα κολοσσιαίο άγαλμα του Άτλαντα, θαμμένο για αιώνες ανάμεσα σε αρχαία ερείπια, θα πάρει σύντομα τη θέση για την οποία ήταν προορισμένο, μπροστά από έναν αρχαίο ελληνικό ναό στην πόλη Αγκριτζέντο της Ιταλίας

Ο αρχαιολογικός χώρος της πόλης ανακοίνωσε πως το άγαλμα, που αποτελεί έναν από τα πιο διάσημα γλυπτά του νησιού, θα υψωθεί μπροστά από τον Ναό του Δία. Στην ελληνική μυθολογία και σύμφωνα με τον Ησίοδο, ο Άτλας ήταν υιός του Τιτάνα Ιαπετού και της Ωκεανίδας Κλυμένης. Κατά την Τιτανομαχία υπήρξε αρχηγός των Τιτανιδών και μάλιστα ο δυνατότερος και ο πλέον επιδέξιος. Ο Δίας όμως μετά τη νίκη του τιμώρησε για πάντα τον Άτλαντα, υποχρεώνοντάς τον να φέρει στους ώμους του τον ουράνιο θόλο. 

Το άγαλμα, ύψους οκτώ μέτρων, δημιουργήθηκε κατά τον 5ο αιώνα π.Χ., και ήταν ένα από τα σχεδόν 40 που κοσμούσαν το αρχαίο κτίριο, το οποίο θεωρείται ο μεγαλύτερος δωρικός ναός που κατασκευάστηκε ποτέ, ακόμα κι αν δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. «Η επανεγκατάσταση του αγάλματος είναι το αποκορύφωμα μιας περισσότερο ολοκληρωμένης αποκατάστασης [του ναού]», λέει ο Roberto Sciarratta, διευθυντής του αρχαιολογικού χώρου. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά την τελευταία δεκαετία, ανακτήθηκαν και καταγράφηκαν πολλά κομμάτια που κάποτε αποτελούσαν μέρος της αρχικής δομής και στόχος των υπευθύνων αποτελεί η μερική αποκατάσταση του ναού όπου θα αποκαλύψει τμήμα «του αρχικού του μεγαλείου».

Αρχαιολόγοι και αρχιτέκτονες θα αρχίσουν να εργάζονται σύντομα για να αναγείρουν το άγαλμα στην «Κοιλάδα των Ναών» με αφορμή την επέτειο ίδρυσης της πόλης. Η σικελική πόλη ιδρύθηκε πριν από 2.600 χρόνια σε ένα οροπέδιο που βλέπει στην θάλασσα με δύο γειτονικούς ποταμούς και μια κορυφογραμμή που αποτελεί τη φυσική οχύρωση. Υπήρξε μία από τις επιφανέστερες πόλεις στην Μεγάλη Ελλάδα. Ο πληθυσμός της εκτιμάται πριν από το 406 π.Χ. σε αριθμούς της τάξης των 200.000 - 800.000 κατοίκων.

Όπως αναφέρει ο φιλόσοφος Εμπεδοκλής οι κάτοικοι της πόλης διασκέδαζαν σαν να πέθαιναν αύριο και έχτιζαν σαν να ζούσαν για πάντα. Η πόλη παρέμεινε ουδέτερη στην σύγκρουση ανάμεσα στην Αρχαία Αθήνα και τις Συρακούσες αλλά τελικά καταστράφηκε από την Καρχηδόνα το 406 π.Χ. χωρίς να ανακτήσει ποτέ την ισχύ της. Στα ρωμαϊκά χρόνια χτίστηκαν αρκετά δημόσια κτίρια και δύο νέοι ναοί.

Ο Ναός του Δία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Υπολειπόταν μόνο η στέγη όταν η πόλη κατακτήθηκε από την Καρχηδόνα. Ο ναός προστατευόταν από τα αγάλματα του Άτλαντα που είχαν τοποθετηθεί έξω από αυτόν. «Η ιδέα είναι να επανατοποθετήσουμε έναν από αυτούς τους Άτλαντες μπροστά από το ναό», λέει ο Sciarratta, «έτσι ώστε να φυλάει τον ναό που είναι αφιερωμένος στον πατέρα των θεών».

Με πληροφορίες από Guardian/Wikipedia 

Culture
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.