Online η σουρεαλιστική έκθεση του Somerset House για τα μανιτάρια

Online η σουρεαλιστική έκθεση του Somerset House για τα μανιτάρια Facebook Twitter
Seana Gavin, Mindful Mushroom
0

Η πρωτότυπη έκθεση του Somerset House «Mushrooms: The Art, Design & Future Of Fungi» που διερευνούσε την πολιτιστική ιστορία των μανιταριών μπορεί να διακόπηκε απότομα λόγω της πανδημίας αλλά είναι πλέον επισκέψιμη διαδικτυακά.


Συνδεδεμένα με το κιτς, τη μαγεία, τα ψυχεδελικά ταξίδια αλλά και με το μέλλον και την έννοια της βιωσιμότητας τα μανιτάρια γοήτευαν πάντα τους ανθρώπους. Τελευταία η εμμονή μας με τον παράξενο κόσμο τους δεν φαίνεται να έχει μειωθεί. Προϊόντα περιποίησης, σύγχρονοι γκουρού της ευεξίας, αρχιτέκτονες και designers συνεχίζουν να εμπνέονται από αυτά και να αναζητούν, στην τόση ξένη προς εμάς ύπαρξή τους, μυστικά υγείας και ομορφιάς ή την χαμένη ισορροπία με τον εσωτερικό μας κόσμο και τον πλανήτη.


Η γκάμα των εκθεμάτων του Somerset House διατρέχει έναν και παραπάνω αιώνα: από τις -άγνωστες για πολλούς- εικονογραφήσεις της Μπέατριξ Πότερ μέχρι σύγχρονα σουρεαλιστικά κολάζ και πολυμεσικά έργα. Η Αγγλίδα φυσιοδίφης, συγγραφέας και εικονογράφος παιδικών βιβλίων, πριν εφεύρει τον Πίτερ Ράμπιτ το 1902, είχε ασχοληθεί εκτεταμένα με την καταγραφή και την εικονογράφηση μυκήτων περνώντας ώρες πάνω από το μικροσκόπιο και ζωγραφίζοντας τους με απίθανη λεπτομέρεια.

Online η σουρεαλιστική έκθεση του Somerset House για τα μανιτάρια Facebook Twitter
Beatrix Potter
Online η σουρεαλιστική έκθεση του Somerset House για τα μανιτάρια Facebook Twitter
Hygrocybe Coccinea, Beatrix Potter

Λάτρης των μανιταριών ήταν και ο Τζον Κέιτζ. Ο πρωτοπόρος συνθέτης ασχολούνταν με τη συλλογή άγριας τροφής και για ένα επιπλέον εισόδημα προμήθευε γνωστά εστιατόρια της Νέας Υόρκης, ανάμεσά τους και αυτό του Four Seasons, με τα ευρήματά του.


«Παρατήρησα πόσοι καλλιτέχνες έχουν ασχοληθεί με τους μύκητες και ήθελα να μάθω το γιατί» αναφέρει η επιμελήτρια της έκθεσης Francesca Gavin. «Θα θελα όσοι δουν την έκθεση να εμπνευστούν από τους μύκητες και να κατανοήσουν λίγο καλύτερα τη σπουδαιότητά τους για την επιβίωση του πλανήτη».

Online η σουρεαλιστική έκθεση του Somerset House για τα μανιτάρια Facebook Twitter
Graham Little, ‘Untitled (Wood)’, 2019


Κατά την έρευνά της η επιμελήτρια κατάφερε να ανασύρει συναρπαστικές ιστορίες, όπως για παράδειγμα ότι ο Κέιτζ είχε ανασυστήσει την δεκαετία του '50 την Μυκητολογική Εταιρία της Νέας Υόρκης. Στην έκθεση περιλαμβάνεται ένα σπάνιο βιβλίο με θέμα τα μανιτάρια που εξέδωσε ο ίδιος μαζί με τον μυκητολόγο Αλεξάντερ Σμιθ. Στις σελίδες του περιέχονται ποιήματα και σημειώσεις του συνθέτη γύρω από τα μανιτάρια.


Η αγάπη και του Cy Twombly για τα μανιτάρια εκπροσωπείται στην έκθεση μέσα από μια σειρά λιθογραφιών του 1974 με τίτλο «Natural History Part I, Mushrooms» (δάνειο από την Tate).


Συνολικά η έκθεση περιλαμβάνει έργα 35 καλλιτεχνών, designers και μουσικών.

Online η σουρεαλιστική έκθεση του Somerset House για τα μανιτάρια Facebook Twitter
Alex Morrison, ‘Mushroom Motif’, 2017
 
Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.