Ένα ξύλινο γλυπτό, που βρίσκεται στη συλλογή του Μουσείου Γκετί εδώ και χρόνια, τελικά δεν είναι δημιουργία του Πωλ Γκωγκέν, σύμφωνα με νέα έρευνα.


Από τον περασμένο Δεκέμβριο, το γλυπτό θεωρείται «άγνωστου δημιουργού». Το Γκετί, σε ανακοίνωση, αναφέρει ότι αυτό αποφασίστηκε με βάση την έρευνα που έκαναν τα τελευταία χρόνια επαγγελματίες του μουσείου και άλλοι ειδικοί σε αυτό τον τομέα, αλλά και βάσει νέων αποδείξεων που δεν ήταν διαθέσιμες όταν το έργο αγοράστηκε.


Μέχρι τώρα, το γλυπτό με τίτλο «Head with Horns» θεωρούνταν έργο που δημιούργησε ο Γκωγέν στην Ταϊτή, την περίοδο 1895-97. Οι φωτογραφίες του γλυπτού, που είχε βάλει ο Γκωγκέν στο σημειωματάριό του, θεωρούνταν η βασικότερη απόδειξη για αυτό.


Το γλυπτό θεωρούνταν χαμένο έως τη δεκαετία του '90. Το 2002, το μουσείο Γκετί το αγόρασε από την γκαλερί Wildenstein στη Νέα Υόρκη, η οποία με τη σειρά της το είχε αγοράσει από Ελβετό συλλέκτη το 1993. Αν και το ποσό που διέθεσε το Γκετί για να αποκτήσει το έργο δεν ανακοινώθηκε, ειδικοί εκτιμούν ότι η αγορά κόστισε 3-5 εκατομμύρια δολάρια.


Το συγκεκριμένο γλυπτό είχε εκτεθεί σε πολλά κορυφαία μουσεία στο παρελθόν, όπως το Τέιτ και το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης.


Με πληροφορίες από The art newspaper

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr