Απεργία την Πρωτομαγιά

Σπάνιες ηχογραφήσεις των Rolling Stones «ανέβηκαν» στο YouTube αλλά εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς

Σπάνιες ηχογραφήσεις των Rolling Stones «ανέβηκαν» στο YouTube αλλά εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς Facebook Twitter
Rolling Stones/Instagram
0

Ένας μυστηριώδης λογαριασμός στο YouTube «ανέβασε» και μετά έκρυψε από τη δημόσια θέα μία συλλογή από 75 σπάνια και ακυκλοφόρητα κομμάτια των Rolling Stones

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η κίνηση αυτή μπορεί να αποτελεί μία απόπειρα για να «παρακαμφθούν» οι ευρωπαϊκοί νόμοι για τα πνευματικά δικαιώματα και έτσι, τα σπάνια αυτά κομμάτια, να μην διατεθούν στο κοινό πενήντα χρόνια μετά τη δημιουργία τους. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της 31ης Δεκεμβρίου, ανέβηκε στο YouTube, από τον λογαριασμό 69RSTRAX, η σειρά των ζωντανών και στουντιακών ηχογραφήσεων του θρυλικού συγκροτήματος, χωρίς σχόλια ή κάποια περιγραφή. Μερικές ώρες μετά, την 1η Ιανουαρίου, χωρίς καμία προειδοποίηση, όλο το υλικό «κρύφτηκε» από τους χρήστες της πλατφόρμας. 

Ο λογαριασμός 69RSTRAX δημιουργήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου και δεν παρέχει παραπάνω στοιχεία για το ποιοι τoν διαχειρίζονται. Το υποχρεωτικό e-mail ωστόσο που απαιτεί το YouTube παραπέμπει στην εταιρεία ABKCO που έχει στην κατοχή της τα δικαιώματα ενός σημαντικού μέρος των πρώιμων ηχογραφήσεων των Rolling Stones. Σύμφωνα με το Variety, που έφερε στο φως την υπόθεση, η σύντομη δημοσιοποίηση των κομματιών, σχετίζεται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα πνευματικά δικαιώματα. 

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, τα πνευματικά δικαιώματα καλύπτουν τις ηχογραφήσεις για 50 χρόνια μετά τη δημιουργία τους. Aν ωστόσο η ηχογράφηση παρουσιασθεί νομίμως στο κοινό εντός της περιόδου αυτής, τότε δίνεται παράταση για μία εικοσαετία ακόμη. Στο τέλος του 2019 η ABKCO θα έπρεπε ή να κυκλοφορήσει με κάποιον τρόπο το υλικό ή θα το «έχανε», καθώς η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων για τις ηχογραφήσεις - και όχι για τις συνθέσεις - θα είχε λήξει. 

  

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάτοχοι υλικού καταφεύγουν στη δημοσιοποίησή του καθώς αντιμετώπιζαν παρόμοια θέματα. Συνήθως, ωστόσο, κυκλοφορούσαν το υλικό σε αριθμημένα αντίτυπα για λίγους και μόνο οπαδούς των συγκροτημάτων. Σύμφωνα με τον Guardian είναι η πρώτη φορά που μία δισκογραφική ακολουθεί μία τόσο «μινιμαλιστική» προσέγγιση για την δημοσιοποίηση των κομματιών. 

Παραμένει ασαφές ωστόσο το πόσο η δημοσιοποίηση της μίας μέρας, σε μία διαδικτυακή πλατφόρμα, στέκεται ικανή για να ικανοποιήσει τα ευρωπαϊκά δικαστήρια και να πείσει ότι το υλικό «παρουσιάσθηκε νομίμως στο κοινό». Η ABKCO δεν σχολίασε το γεγονός. 

Με πληροφορίες από Guardian 

Culture
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.