Γνωριμία με τον ελληνικό πολιτισμό: Πρόσφυγες επισκέπτονται το Μουσείο Μπενάκη

Γνωριμία με τον ελληνικό πολιτισμό: Πρόσφυγες επισκέπτονται το Μουσείο Μπενάκη Facebook Twitter
Επίσκεψη στο Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού πραγματοποίησαν οι μαθητές ελληνικών της δομής της ActionAid. Φωτο: Vaggelis Tatsis/ΑctionAid
1

Το «Επίκεντρο» της Actionaid διοργάνωσε επίσκεψη προσφύγων στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού.

Μπορεί ο βιοπορισμός, η εξασφάλιση μιας στέγης, μιας δουλειάς να προέχουν στη διαδικασία ενσωμάτωσης προσφύγων και μεταναστών σε μία κοινωνία, ωστόσο, η γνωριμία με τον πολιτισμό, την κουλτούρα και τις συνήθειες ενός τόπου προβάλλουν σε πολλές περιπτώσεις επίσης ως ανάγκη – δεύτερου χρόνου, αλλά αναλόγως απαραίτητη και επιτακτική για την πλήρη ένταξη των ανθρώπων σε μία νέα χώρα. Και ήταν αυτή η ανάγκη εξοικείωσης με την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας που οδήγησε τους μαθητές του τμήματος ελληνικών από το Επίκεντρο της Actionaid στο κατώφλι του Μουσείου Μπενάκη.

Η δομή της Actionaid στον Κολωνό προσφέρει δωρεάν προγράμματα και υπηρεσίες σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και κοινωνικό αποκλεισμό και μια δασκάλα ελληνικών του «Επίκεντρου» οργάνωσε ξενάγηση στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού.

«Συχνά οι μαθητές μού ζητούσαν να τους εξηγήσω τα σχολικά βιβλία ιστορίας, μια και η πλειοψηφία των μαθητών μου είναι μαμάδες με παιδιά πρωτοσχολικής ηλικίας» εξηγεί η κυρία Αιμιλία Παναγιωτοπούλου. «Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη διαπίστωση ότι ακόμη και αυτοί που ζουν αρκετά χρόνια στην Ελλάδα έχουν επιδερμική επαφή με τον ελληνικό πολιτισμό, με οδήγησαν στη σκέψη να επισκεφθούμε ως τάξη ελληνικών ένα μουσείο, κατά προτίμηση ιστορικό. Η πρώτη μου επιλογή ήταν το Μουσείο Μπενάκη, λόγω ιστορικού και χρονικού εύρους των εκθεμάτων και εύκολης πρόσβασης».

Απεδείχθη χρήσιμη εμπειρία για τους αρχάριους που βρίσκονται λίγα χρόνια στη χώρα και δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στην πολιτιστική πληροφορία ή ακόμη την (γλωσσική) άνεση να κυκλοφορήσουν μόνοι τους στην πόλη.

Με ξεναγό την κα. Θεώνη Κάμπρα η ομάδα έκανε «βουτιά» βαθιά στο παρελθόν της Ελλάδας, παίρνοντας μια μικρή γεύση από τον μινωικό και τον μυκηναϊκό πολιτισμό έως τον τρωικό πόλεμο και τα ομηρικά έπη. Με όχημα τα εντυπωσιακά εκθέματα, οι μαθητές έφτασαν στην προϊστορική εποχή στην Ελλάδα, έμαθαν για τη Γραμμική Β', την πρώτη γραφή της ελληνικής γλώσσας, αλλά και τις πρώτες αποικίες. Το ταξίδι στον χρόνο κατέληξε στους Περσικούς Πολέμους, τον χρυσό αιώνα του Περικλή, τον Μέγα Αλέξανδρο κι έκλεισε με απαντήσεις σε αναπάντεχες ερωτήσεις όπως γιατί φτιάχτηκε ο Παρθενώνας και γιατί η πόλη μας ονομάστηκε Αθήνα.

Γνωριμία με τον ελληνικό πολιτισμό: Πρόσφυγες επισκέπτονται το Μουσείο Μπενάκη Facebook Twitter
Οι μαθητές μεταφέρονταν από τη μία αίθουσα στην άλλη και μαζί από τη μία εποχή στην άλλη, Φωτο: Vaggelis Tatsis/ΑctionAid


Οι μαθητές μεταφέρονταν από τη μία αίθουσα στην άλλη και μαζί από τη μία εποχή στην άλλη, σε μία διαδραστική ξενάγηση που είχε ενδιαφέρον, ενθουσιασμό, απορίες. Η Χ. από τη Συρία, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, εξηγούσε στη συμμαθήτριά της τι σημαίνει μελανόμορφο αγγείο. Ο Α., Κωνσταντινουπολίτης που επέστρεψε στα θρανία για να θυμηθεί τα ελληνικά του, ενθουσιαζόταν κάθε φορά που ήξερε την απάντηση στις ερωτήσεις της ξεναγού. Η Ντ. ήρθε στην ξενάγηση με τα 2 παιδιά της, 1 και 3 χρονών. Η Σ. από την Περσία εντυπωσιάστηκε από τον αριθμό 2.500 π.Χ. Η Α. από την Ουκρανία κρατούσε σημειώσεις για να πει στο τέλος ότι η Ελλάδα είναι πολιτισμός, είναι φως και δείχνει τον δρόμο κατά του πολέμου.


Οι αρχικοί ενδοιασμοί της κας. Παναγιωτοπούλου για το αν θα μπορούσαν, όπως είπε, οι αρχάριοι να απολαύσουν την επίσκεψη στο μουσείο όσο οι προχωρημένοι, διαψεύστηκαν πανηγυρικά: «Ο πολιτισμός όμως, η ιστορία, η τέχνη, η ταυτότητα συμπορεύονται με τη γλώσσα, συνέχονται από τη γλώσσα, δεν εξαρτώνται από αυτήν. Τελικά απεδείχθη χρησιμότερη εμπειρία για τους αρχάριους που βρίσκονται λίγα χρόνια στη χώρα και δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στην πολιτιστική πληροφορία ή ακόμη την (γλωσσική) άνεση να κυκλοφορήσουν μόνοι τους στην πόλη. Όλοι στο τέλος με ρωτούσαν για τις μέρες με ελεύθερη είσοδο, για να το επισκεφθούν ξανά, με την ησυχία τους. Κάποιοι δεν έφυγαν, όταν τελείωσε η ξενάγηση».

Και δεδομένου του ότι ο πολιτισμός της Ελλάδας έχει πλείστες μορφές, η πνευματική αναζήτηση δεν σταματά εδώ. Όπως λέει η κα. Παναγιωτοπούλου, ήδη σχεδιάζει τους επόμενους επιμορφωτικούς σταθμούς, σε μουσείο, σε συναυλία, σε θέατρο, σε πινακοθήκη.

Γνωριμία με τον ελληνικό πολιτισμό: Πρόσφυγες επισκέπτονται το Μουσείο Μπενάκη Facebook Twitter
Το «ταξίδι» αυτό γνωριμίας ξεκίνησε από το μινωικό πολιτισμό για να φτάσει στην απάντηση γιατί η πόλη μας λέγεται Αθήνα. Φωτο: Vaggelis Tatsis/ΑctionAid
Γνωριμία με τον ελληνικό πολιτισμό: Πρόσφυγες επισκέπτονται το Μουσείο Μπενάκη Facebook Twitter
Η ανάγκη εξοικείωσης με την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας οδήγησε τους μαθητές του τμήματος ελληνικών από το Επίκεντρο της Actionaid στο κατώφλι του Μουσείου Μπενάκη. Φωτο: Vaggelis Tatsis/ΑctionAid
Γνωριμία με τον ελληνικό πολιτισμό: Πρόσφυγες επισκέπτονται το Μουσείο Μπενάκη Facebook Twitter
Η Χ. από τη Συρία κατά τη διάρκεια της επίσκεψης εξηγούσε σε συμμαθήτριά της τι σημαίνει μελανόμορφο αγγείο. Φωτο: Vaggelis Tatsis/ΑctionAid
Γνωριμία με τον ελληνικό πολιτισμό: Πρόσφυγες επισκέπτονται το Μουσείο Μπενάκη Facebook Twitter
«Όλοι στο τέλος ρωτούσαν για τις μέρες με ελεύθερη είσοδο, για να το επισκεφθούν ξανά, με την ησυχία τους. Κάποιοι δεν έφυγαν, όταν τελείωσε η ξενάγηση». Φωτο: Vaggelis Tatsis/ΑctionAid
Γνωριμία με τον ελληνικό πολιτισμό: Πρόσφυγες επισκέπτονται το Μουσείο Μπενάκη Facebook Twitter
Η πνευματική αναζήτηση για τους μαθητές του Επίκεντρου δεν σταματά εδώ. Σειρά παίρνουν το θέατρο, η μουσική, η ζωγραφική της Ελλάδας. Φωτο: Vaggelis Tatsis/ΑctionAid
Culture
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.

σχόλια

1 σχόλια