Απεργία την Πρωτομαγιά

To 13ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Νέας Υόρκης ξεκινά στην καρδιά του Μανχάταν

To 13ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Νέας Υόρκης ξεκινά στην καρδιά του Μανχάταν Facebook Twitter
The Waiter
0

Για 13η χρονιά το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης παρουσιάζει ελληνικές παραγωγές στους θεατές της αμερικανικής μητρόπολης.

Η κινηματογραφική διοργάνωση περιλαμβάνει φέτος πάνω από 50 ταινίες και θα πραγματοποιηθεί στις αίθουσες του Γαλλικού Ινστιτούτου (FiaF), στην καρδιά του Μανχάταν.

Με την απολαυστική κομεντί φαντασίας «Σ' αυτή τη χώρα κανείς δεν ήξερε να κλαίει» του Γιώργου Πανουσόπουλου, παρουσία της κόρης του και πρωταγωνίστριας Μαργαρίτας Πανουσοπούλου, εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης, πάντα υπό τη γενική και καλλιτεχνική διεύθυνση της Μαρίας Τζομπανάκη.

Το «Ακίνητο ποτάμι» του Άγγελου Φραντζή, τα «Δάκρυα του βουνού» του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου», η «Παύση» της Τόνιας Μισιαλή, το νεονουάρ «The Waiter» του Στιβ Κρικρή και τα ντοκιμαντέρ «Άκρα» της Δήμητρας Μπαμπαδήμα και «Πατρίδα από μάρμαρο» του Μένιου Καραγιάννη είναι μερικά από τα μεγάλου μήκους φιλμ που το φεστιβάλ θα συστήσει για πρώτη φορά, μαζί με τους συντελεστές τους, στο νεοϋορκέζικο κοινό, ενώ το πλούσιο πρόγραμμα των μικρού μήκους ταινιών συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αγωνιώδη «Λεωφόρο Πατησίων» του Θανάση Νεοφώτιστου, τον ατμοσφαιρικό «Άβανο» του Παναγιώτη Χαραμή και το φουτουριστικό «Third kind» του Γιώργου Ζώη.

To 13ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Νέας Υόρκης ξεκινά στην καρδιά του Μανχάταν Facebook Twitter
Άκρα

Αξίζει να σημειωθεί πως φέτος, ταυτόχρονα με το αμιγώς ελληνικό πρόγραμμα, το φεστιβάλ εισάγει για πρώτη φορά και ένα τμήμα με διεθνείς παραγωγές με ελληνικό ενδιαφέρον. Ταινίες, δηλαδή, με έντονο το στοιχείο της ελληνικότητας, με βασικό Έλληνα συντελεστή ή ελληνική θεματολογία, ανεξάρτητα από ποια χώρα προέρχονται.

Επτά μεγάλου μήκους δουλειές κι άλλες οκτώ μικρού, ανάμεσά τους το «Nia on vacation» της Κατ Παπαδημητρίου, η «Μελωδία των πουλιών» της Ναντίν Γκόμεζ, η «Ιστορία του Γιάννη» της Βούλας Γερμανάκου Κοψίνη ή το «Calling» της Άρτεμις Αναστασιάδου, θα προβληθούν στο εν λόγω τμήμα.

Επίσης, ξεκινά για πρώτη φορά, μονάχα στην online έκδοση του NYCGRFF, ένα διεθνές τμήμα ταινιών μικρού μήκους από όλο τον κόσμο.

Στα δύο διεθνή αυτά τμήματα, διαγωνιστικού χαρακτήρα, βραβεία θα απονεμηθούν από μια πολυμελή κριτική επιτροπή με πρόεδρο τον Ελληνοαμερικανό συγγραφέα, διανοούμενο και θεωρητικό του κινηματογράφου Νταν Γεωργακά, ενώ, όπως και πέρυσι, στη μη διαγωνιστική ελληνική ενότητα θα δοθούν Βραβεία Κοινού στην κάθε κατηγορία ξεχωριστά (μεγάλου μήκους μυθοπλασία, μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ, μικρού μήκους), συνοδευόμενα από χρηματικό έπαθλο.

To 13ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Νέας Υόρκης ξεκινά στην καρδιά του Μανχάταν Facebook Twitter
Nia on Vacation

Στις ελληνικές διακρίσεις προστίθεται από φέτος και το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη (πρώτη ή δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία), μετά από προτροπή του περυσινού νικητή του Βραβείου Κοινού Νίκου Περάκη (για το «Success story»), που είχε χαρίσει το χρηματικό του έπαθλο στο φεστιβάλ προτείνοντας την καθιέρωση μιας τέτοιας διάκρισης.

Ο κ. Περάκης είναι και ο πρωταγωνιστής του κεντρικού φετινού αφιερώματος του 13ου Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης. Τρεις από τις αντιπροσωπευτικότερες κωμωδίες του –«Λούφα και παραλλαγή», «Βίος και πολιτεία» και «Λούφα και παραλλαγή: Σειρήνες στο Αιγαίο»– θα συστήσουν/θυμίσουν στο κοινό το έργο του βετεράνου μετρ της ελληνικής σάτιρας, με τον ίδιο να παρίσταται στις προβολές για κουβέντα μαζί του.

Info

Περισσότερες πληροφορίες για τις ταινίες, το ωρολόγιο πρόγραμμα και τα εισιτήρια εδώ.

Culture
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.