Για 13η χρονιά το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης παρουσιάζει ελληνικές παραγωγές στους θεατές της αμερικανικής μητρόπολης.

 

Η κινηματογραφική διοργάνωση περιλαμβάνει φέτος πάνω από 50 ταινίες και θα πραγματοποιηθεί στις αίθουσες του Γαλλικού Ινστιτούτου (FiaF), στην καρδιά του Μανχάταν.

 

Με την απολαυστική κομεντί φαντασίας «Σ' αυτή τη χώρα κανείς δεν ήξερε να κλαίει» του Γιώργου Πανουσόπουλου, παρουσία της κόρης του και πρωταγωνίστριας Μαργαρίτας Πανουσοπούλου, εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης, πάντα υπό τη γενική και καλλιτεχνική διεύθυνση της Μαρίας Τζομπανάκη.

 

Το «Ακίνητο ποτάμι» του Άγγελου Φραντζή, τα «Δάκρυα του βουνού» του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου», η «Παύση» της Τόνιας Μισιαλή, το νεονουάρ «The Waiter» του Στιβ Κρικρή και τα ντοκιμαντέρ «Άκρα» της Δήμητρας Μπαμπαδήμα και «Πατρίδα από μάρμαρο» του Μένιου Καραγιάννη είναι μερικά από τα μεγάλου μήκους φιλμ που το φεστιβάλ θα συστήσει για πρώτη φορά, μαζί με τους συντελεστές τους, στο νεοϋορκέζικο κοινό, ενώ το πλούσιο πρόγραμμα των μικρού μήκους ταινιών συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αγωνιώδη «Λεωφόρο Πατησίων» του Θανάση Νεοφώτιστου, τον ατμοσφαιρικό «Άβανο» του Παναγιώτη Χαραμή και το φουτουριστικό «Third kind» του Γιώργου Ζώη.

 

Άκρα
Άκρα

 

Αξίζει να σημειωθεί πως φέτος, ταυτόχρονα με το αμιγώς ελληνικό πρόγραμμα, το φεστιβάλ εισάγει για πρώτη φορά και ένα τμήμα με διεθνείς παραγωγές με ελληνικό ενδιαφέρον. Ταινίες, δηλαδή, με έντονο το στοιχείο της ελληνικότητας, με βασικό Έλληνα συντελεστή ή ελληνική θεματολογία, ανεξάρτητα από ποια χώρα προέρχονται.

 

Επτά μεγάλου μήκους δουλειές κι άλλες οκτώ μικρού, ανάμεσά τους το «Nia on vacation» της Κατ Παπαδημητρίου, η «Μελωδία των πουλιών» της Ναντίν Γκόμεζ, η «Ιστορία του Γιάννη» της Βούλας Γερμανάκου Κοψίνη ή το «Calling» της Άρτεμις Αναστασιάδου, θα προβληθούν στο εν λόγω τμήμα.

 

Επίσης, ξεκινά για πρώτη φορά, μονάχα στην online έκδοση του NYCGRFF, ένα διεθνές τμήμα ταινιών μικρού μήκους από όλο τον κόσμο.

 

Στα δύο διεθνή αυτά τμήματα, διαγωνιστικού χαρακτήρα, βραβεία θα απονεμηθούν από μια πολυμελή κριτική επιτροπή με πρόεδρο τον Ελληνοαμερικανό συγγραφέα, διανοούμενο και θεωρητικό του κινηματογράφου Νταν Γεωργακά, ενώ, όπως και πέρυσι, στη μη διαγωνιστική ελληνική ενότητα θα δοθούν Βραβεία Κοινού στην κάθε κατηγορία ξεχωριστά (μεγάλου μήκους μυθοπλασία, μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ, μικρού μήκους), συνοδευόμενα από χρηματικό έπαθλο.

 

Nia on Vacation
Nia on Vacation

 

Στις ελληνικές διακρίσεις προστίθεται από φέτος και το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη (πρώτη ή δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία), μετά από προτροπή του περυσινού νικητή του Βραβείου Κοινού Νίκου Περάκη (για το «Success story»), που είχε χαρίσει το χρηματικό του έπαθλο στο φεστιβάλ προτείνοντας την καθιέρωση μιας τέτοιας διάκρισης.

 

Ο κ. Περάκης είναι και ο πρωταγωνιστής του κεντρικού φετινού αφιερώματος του 13ου Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης. Τρεις από τις αντιπροσωπευτικότερες κωμωδίες του –«Λούφα και παραλλαγή», «Βίος και πολιτεία» και «Λούφα και παραλλαγή: Σειρήνες στο Αιγαίο»– θα συστήσουν/θυμίσουν στο κοινό το έργο του βετεράνου μετρ της ελληνικής σάτιρας, με τον ίδιο να παρίσταται στις προβολές για κουβέντα μαζί του.

 

Info

Περισσότερες πληροφορίες για τις ταινίες, το ωρολόγιο πρόγραμμα και τα εισιτήρια εδώ.