Μία ανάρτηση του Χιου Γκραντ στο Twitter, για την ένταση του ήχου στο Joker, άνοιξε μία ολόκληρη κουβέντα για την ένταση στον ήχο στις κινηματογραφικές αίθουσες. 

 

Και ενώ το Joker εξακολουθεί να διχάζει τους κριτικούς, όπου άλλοι το υποδέχθηκαν ως αριστούργημα και άλλοι τo κατακρίνουν για τις σκηνές βίας, ο Χιου Γκραντ διατύπωσε μία διαφορετική άποψη για την ταινία. Σύμφωνα με τον δημοφιλή ηθοποιό η παρακολούθηση της ταινίας ήταν «ανυπόφορη», όχι για τις σκηνοθετικές επιλογές του Τοντ Φίλιπς αλλά για τον ήχο της. Ο Χιου Γκραντ, με ανάρτηση στο Twitter, παραπονέθηκε για την ένταση του ήχου στον κινηματογράφο που παρακολούθησε την ταινία. «Είμαι γέρος ή ο ήχος σε αυτό το σινεμά είναι πάρα πολύ δυνατά;»

 

 

Εκπρόσωποι της αλυσίδα κινηματογράφων στην οποία ανήκει η αίθουσα απάντησαν άμεσα στον Γκραντ, αναφέροντας πως «το σύστημα ήχου του κινηματογράφου ελέγχεται σε τακτά διαστήματα ώστε να εξασφαλιστεί ότι πληροί τα θεσπισμένα πρότυπα για την υγεία και την ασφάλεια». Παράλληλα δεσμεύτηκε ότι θα επιληφθεί του ζητήματος. Ο Γκραντ τους απάντησε ότι είναι ευγνώμων ωστόσο απόρησε πώς ακριβώς θα βοηθήσουν εφόσον δεν ξέρουν σε ποια από τις αίθουσές τους παρακολούθησε την ταινία. 

 

Σύμφωνα με τον Guardian η ανάρτηση του Γκραντ αποτέλεσε αφορμή ώστε να διατυπωθούν αρκετά παράπονα για την ένταση του ήχου στις κινηματογραφικές αίθουσες. Πολλοί θεατές παραπονέθηκαν ότι ο ήχος ξεπερνάει τα ανεκτά επίπεδα και όχι μόνο στις διαφημίσεις ή στα τρέιλερ. Με τους θεατές που διατύπωσαν τα παράπονα συμφώνησε και ένας κινηματογραφικός παραγωγός που ανέφερε πως δεν μπορεί να δει ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες γι αυτό τον λόγο. «Είναι σαν ένα εστιατόριο να βάζει πολύ αλάτι στο φαγητό», ανέφερε. 

 

Από την πλευρά της, η British Tinnitus Association, μία οργάνωση που αποσκοπεί στην πρόληψη των προβλημάτων ακοής, ερευνά το θέμα του θορύβου στον δημόσιο χώρο. Η ένταση του ήχου στους κινηματογράφους φτάνει τα 85 ντεσιμπέλ. Στην ένταση αυτή μπορεί κάποιος να εκτεθεί για δύο ή τρεις ώρες. Ωστόσο, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της ένωσης, είναι περισσότερο ασφαλές η ένταση του ήχου να βρίσκεται κοντά στα 80 ντεσιμπέλ. 

 

Στην Βρετανία, τον τελευταίο μήνα, άνοιξε ένας τελευταίας τεχνολογίας Dolby Odeon κινηματογράφος. Ο κινηματογράφος διαφημίζεται ως «ένα εντυπωσιακό περιβάλλον», ενώ γίνεται λόγος και για μία «απαράμιλλη κινηματογραφική εμπειρία». Για τον κινηματογράφο αυτό η σωστή ένταση του ήχου αποτέλεσε μία ακριβή επιταγή.

 

Τόσο το μέγεθος της αίθουσας, όσο και ο αριθμός των θεατών αλλάζουν την ηχητική εμπειρία και πολλοί θεατές υποστηρίζουν πως οι αλυσίδες κινηματογραφικών αιθουσών αδυνατούν να έχουν την ηχητική των μικρότερων αιθουσών. Η Dolby από την πλευρά της υποστηρίζει πως όλα τα ηχοσυστήματα πρέπει να συμμορφώνονται με τα πρότυπα της βιομηχανίας, ωστόσο κάθε κινηματογράφος πρέπει να προσαρμόζει τις ρυθμίσεις του. 

 

Σε έναν βαθμό ωστόσο ο Χιου Γκραντ φαίνεται να έχει δίκιο. Το πώς ακούμε σχετίζεται με την ηλικία μας. Σύμφωνα με τον ειδικό της Dolby όσο γερνάμε γινόμαστε περισσότερο ευαίσθητοι στον ήχο. 

 

Με πληροφορίες από Guardian