Άγνωστοι βανδάλισαν το γλυπτό του Γιάννη Μόραλη που είχε τοποθετηθεί αρχικά το 2016 στο λιμάνι της Αίγινας και πρόσφατα μεταφέρθηκε απέναντι την οικία Ν. Νικολάου.

 

Το Lifo.gr έχει επικοινωνήσει με το γραφείο Δημάρχου και αναμένει σχόλιο για το συμβάν.

 

Το γλυπτό έργο του Ι. Μόραλη "Χωρίς Τίτλο" (2004) βρίσκεται στην Λ. Καζαντζάκη, απέναντι από την οικία Νικολάου και έχει δωριθεί στο Δήμο Αίγινας από την Πέγκυ Ζουμπουλάκη.

 

Ωστόσο λίγες ημέρες πριν τα επίσημα αποκαλυπτήρια του έργου, στα οποία θα παραβρεθεί και η δωρήτρια και έχουν προγραμματιστεί για τις 16 Σεπτεμβρίου, άγνωστοι βανδάλισαν με λευκή μπογιά το γλυπτό.

 

Το γλυπτό «Χωρίς Τίτλο» (2004) του Γιάννη Μόραλη πριν και μετά τον βανδαλισμό του:

 

 

 

 

 

«Εύχομαι αυτοί που το έκαναν αυτό να μην ήξεραν ποιος ήταν ο Γιάννης Μόραλης. Και οι γονείς τους να μην ήξεραν ούτε και εκείνοι. Να μην ήξεραν για το ανυπέρβλητο φως και το γαλανό και τις ώχρες της Αίγινας, για τα πλοία που ερωτοτροπούν μεταξύ τους και που συναντιούνται μυστικά με τον αρχαίο Ναό του Απόλλωνα στην Κολώνα. Να μην ήξεραν ούτε ένα γράμμα από το απέριττο ελληνικό αλφαβητάριο του Κάλλους. Να μην είχαν συναντήσει τον ευφρόσυνο Κύριο Γ.Μ. στους μοναχικούς περιπάτους του από τα Πλακάκια ως το ανεπίσημο γραφείο του στο Αιάκειο. Να μην γνώριζαν τίποτε για το ήθος της διδαχής του μεγάλου Δασκάλου. Να αγνοούσαν, να αγνοούν τι σημαίνει κληρονομιά μονάκριβη...», σχολίασε μεταξύ άλλων η ιστορικός τέχνης Ίρις Κριτικού, εκφράζοντας την θλίψη της για τον βανδαλισμό του έργου.

 

Το γλυπτό «Χωρίς Τίτλο» του 2004, η κατασκευή του οποίου είχε βασιστεί σε ένα παλαιότερο ζωγραφικό έργο του Γιάννη Μόραλη με τίτλο «Αίγινα», του 1974, τοποθετήθηκε τον Ιούλιο του 2016 στο κεντρικό λιμάνι του νησιού, στα πλαίσια των πολύ επιτυχημένων τότε εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την γέννηση του Γιάννη Μόραλη. Το γλυπτό δωρήθηκε από την Γκαλερί Ζουμπουλάκη και την Πέγκυ Ζουμπουλάκη, καθώς η πρόθεσή της ήταν το έργο να παραμείνει στην Αίγινα.

 

Η κατασκευή του είχε βασιστεί σε ένα παλαιότερο ζωγραφικό έργο του Γιάννη Μόραλη με τίτλο «Αίγινα», του 1974. Τα ferry boats που προσέγγιζαν τότε την Αίγινα, είχαν εμπνεύσει το έργο του. Αυτή η βιωματική εμπειρία μοιάζει σαν να αναγεννάτε και να ανασυγκροτείται, με την τοποθέτηση του γλυπτού στο λιμάνι.

 

Έναν χρόνο πριν, τον Αύγουστο του 2018 εγκρίθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού η τοποθέτηση του γλυπτού «Χωρίς Τίτλο» του Γιάννη Μόραλη στην παραλιακή οδό Νίκου Καζαντζάκη στην Αίγινα.