Πέθανε η συγγραφέας Τόνι Μόρισον, η πρώτη Αφροαμερικανίδα που βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας

Πέθανε η συγγραφέας Τόνι Μόρισον, η πρώτη Αφροαμερικανίδα που βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας Facebook Twitter
Πέθανε σε ηλικία 88 ετών η Τόνι Μόρισον, η πρώτη Αφροαμερικανή συγγραφέας που βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας.
0

Πέθανε σε ηλικία 88 ετών η συγγραφέας Τόνι Μόρισον, η πρώτη Αφροαμερικανή που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας και γνωστή μεταξύ άλλων για το μυθιστόρημα «Αγαπημένη» (Beloved) που το 1988 τής χάρισε το Βραβείο Πούλιτζερ.

Η διάσημη και πολυδιαβασμένη Αμερικανή συγγραφέας άφησε την τελευταία της πνοή στο Ιατρικό Κέντρο Μοντεφιόρε της Νέας Υόρκης. «Η Τόνι Μόρισον απεβίωσε ειρηνικά την περασμένη νύχτα, έχοντας γύρω της την οικογένειά της και τους φίλους της», αναφέρεται στην ανακοίνωση των οικείων της. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η Τόνι Μόρισον απεβίωσε έπειτα από μια σύντομη ασθένεια, χωρίς να διευκρινίζεται από ποια ακριβώς νόσο. «Η Τόνι Μόρισον ήταν μια απίστευτα αφοσιωμένη μητέρα, γιαγιά και θεία, που λάτρευε να κάθεται παρέα με την οικογένειά της και τους φίλους της», τονίζεται στην ανακοίνωση της οικογένειά της.

Την θλιβερή είδηση επιβεβαίωσε και ο εκδότης της Alfred A. Knopf μέσω ανάρτησης στα social media.


Απόγονος οικογένειας σκλάβων, η διαπρεπής ακαδημαϊκός έγραψε 11 μυθιστορήματα σε μια περίοδο 6 δεκαετιών, όπως επίσης δοκίμια, παιδικά βιβλία, δύο θεατρικά έργα και ένα λιμπρέτο. Εργάστηκε, επίσης, ως κριτικός λογοτεχνίας και εκδότρια.

Η Τόνι Μόρισον εξερεύνησε κάθε ιστορία των Αφροαμερικανών, από τα χρόνια της σκλαβιάς έως τη χειραφέτησή τους στους κόλπους της σύγχρονης αμερικανικής κοινωνίας. «Η αφήγησή της και η συναρπαστική γραφή της άφησαν ένα ανεξίτηλο αποτύπωμα στην κουλτούρα μας» σημείωσε ο Σόνι Μέτα, ο πρόεδρος του εκδοτικού οίκου Knopf, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη και ανήκει στον όμιλο Random House.


Ο Μπαράκ Ομπάμα απέτισε επίσης φόρο τιμής στην Τόνι Μόρισον, χαρακτηρίζοντάς την «εθνικό θησαυρό». «Η γραφή της αντιπροσώπευε μια εξαίρετη και βαθιά πρόκληση στη συνείδησή μας και στην ηθική φαντασία μας» έγραψε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, που είχε απονείμει το Μετάλλιο της Ελευθερίας στην Τόνι Μόρισον, σε μια τελετή στον Λευκό Οίκο τον Μάιο του 2012.


Η Τόνι Μόρισον είχε κερδίσει το βραβείο Πούλιτζερ το 1988 για το αριστούργημά της «Αγαπημένη» (Beloved) ενώ το 1993 έγινε η πρώτη Αφροαμερικανή συγγραφέας που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου της.

Η Chloe Anthony Wofford, όπως ήταν το αληθινό της όνομα, γεννήθηκε στο Λορέιν του Οχάιο το 1931 και υπήρξε το δεύτερο από τα τέσσερα παιδιά μιας οικογένειας μαύρων της εργατικής τάξης. Από νωρίς είχε δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για την λογοτεχνία και σπούδασε αγγλική φιλολογία στα Πανεπιστήμια Cornell και Howard, ενώ εργάστηκε επίσης ως ερευνήτρια στα Howard και το Yale. 

Πέθανε η συγγραφέας Τόνι Μόρισον, η πρώτη Αφροαμερικανίδα που βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας Facebook Twitter
Το 1988 η Τόνι Μόρισον είχε κερδίσει το βραβείο Πούλιτζερ για το αριστούργημά της «Αγαπημένη» (Beloved).

Η Τόνι Μόρισον έχει γράψει πολλά μυθιστορήματα, ανάμεσά τους τα «The Bluest Eye» (Γαλάζια Μάτια, 1970), «Sula» (Σούλα, 1973), «Song of Solomon» (Το τραγούδι του Σόλομον, 1978, τιμημένο την ίδια χρονιά με το Εθνικό Βραβείο Κριτικών), «Tar Baby» (Παιδί από κάρβουνο, 1981), «Beloved» (Αγαπημένη, 1988, Βραβείο Πούλιτζερ του 1988), «Jazz» (Τζαζ, 1992), ενώ ασχολήθηκε επίσης με το δοκίμιο. Τα έργα της «Παίζοντας στο σκοτάδι: Το λευκό χρώμα και η λογοτεχνική φαντασία» και «Φυλετική δικαιοσύνη: Η δύναμη της ράτσας» είναι συλλογές δοκιμίων, στα οποία εξετάζονται θέματα φυλετικής συνείδησης και λογοτεχνικής έκφρασης.

Η Τόνι Μόρισον ήταν περισσότερο διάσημη για το μυθιστόρημά της «Αγαπημένη», ενώ άλλα εξίσου γνωστά έργα της ήταν τα «Jazz» (1992) και «Paradise» (1997). Πολλοί μάλιστα θεωρούν πως τα συγκεκριμένα μυθιστορήματα συνιστούν κάτι σαν «άτυπη τριλογία». Αμέσως μετά την έκδοσή τους, η ίδια βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας, και έγινε η πρώτη μαύρη γυναίκα οποιασδήποτε εθνικότητας που καταφέρνει κάτι τέτοιο. Ως τότε είχε ήδη γράψει άλλα έξι μυθιστορήματα και θα συνέχιζε γράφοντας πέντε ακόμη. Το τελευταίο της μυθιστόρημα με τίτλο «God Help the Child» εκδόθηκε το 2015.

Πέθανε η συγγραφέας Τόνι Μόρισον, η πρώτη Αφροαμερικανίδα που βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας Facebook Twitter
Δεν σταμάτησε το γράψιμο ούτε στις δυσκολότερες περιόδους της ζωής της, όπως ο θάνατος του γιου της το 2010.

Δεν σταμάτησε το γράψιμο ούτε στις δυσκολότερες περιόδους της ζωής της, όπως ο θάνατος του γιου της το 2010. «Σταμάτησα να γράφω μέχρι που άρχισα να σκέφτομαι, πως θα απογοητευόταν πάρα πολύ αν σκεφτόταν πως μου προκάλεσε το να σταματήσω να γράφω», είχε πει το 2012 σε συνέντευξή της στο περιοδικό Interview, κοντά στην κυκλοφορία του ένατου βιβλίου της, «Home».

Πριν γίνει μια παγκοσμίως καταξιωμένη συγγραφέας, η Τόνι Μόρισον είχε γράψει ιστορία καταρρίπτοντας τα στερεότυπα ως συντάκτρια του Random House, όπου εργάστηκε για 19 χρόνια, αφήνοντας έπειτα χώρο για μια νέα γενιά μαύρων συγγραφέων, ανάμεσά τους οι Toni Cade Bambara, Gayl Jones και Angela Davis. 

«Πεθαίνουμε», είχε πει η Τόνι Μόρισον, κλείνοντας την ευχαριστήρια ομιλία της μετά την βράβευσή της με Νόμπελ Λογοτεχνίας. «Ίσως είναι αυτό το νόημα της ζωής. Αλλά δημιουργούμε γλώσσα. Αυτό ίσως είναι το μέτρο της ζωής μας».

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.