Η κριτική επιτροπή της 58ης Μπιενάλε εικαστικών της Βενετίας ανακοίνωσε τους νικητές των βραβείων. Η επιτροπή απένειμε το πρώτο βραβείο εθνικής συμμετοχής στο περίπτερο της Λιθουανίας ενώ ο Χρυσός Λέοντας για τον καλύτερο καλλιτέχνη δόθηκε στον Αμερικανό καλλιτέχνη Άρθουρ Τζάφα.

 

Ο Αργυρός Λέοντας για τον πιο ελπιδοφόρο καλλιτέχνη να απονεμήθηκε στην Κύπρια καλλιτέχνιδα Χάρις Επαμεινώνδα και η ειδική εύφημος μνεία για το εθνικό περίπτερο δόθηκε αντίστοιχα στο περίπτερο του Βελγίου. Σύμφωνα με το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής της Μπιενάλε, υπό τον διευθυντή της Πάολο Μπαράτα και την πρόεδρό της Στέφανι Ρόζενταλ, το πρώτο βραβείο απονέμεται στο λιθουανικό περίπτερο, με τίτλο «Ήλιος και Θάλασσα» (Sun & Sea (Marina), για το πνεύμα πειραματισμού που αποπνέει, με την ευρηματική χρήση μιας μπρεχτικής όπερας, με διαδραστικό τρόπο και χρησιμοποιώντας εθελοντές για να ενσαρκώσουν τις μορφές καθημερινών προσώπων.

 

 Οι καλλιτέχνες Rugile Barzdziukait, Vaiva Grainyte and Lina Lapelyte από το περίπτερο της Λιθουανίας (EPA)
Οι καλλιτέχνες Rugile Barzdziukait, Vaiva Grainyte and Lina Lapelyte από το περίπτερο της Λιθουανίας (EPA)

 

Ο Άρθουρ Τζάφα (EPA)
Ο Άρθουρ Τζάφα (EPA)

 

Η Χάρις Επαμεινώνδα (EPA)
Η Χάρις Επαμεινώνδα (EPA)

 

(EPA)
(EPA)

 

Η Μπιενάλε Βενετίας (Biennale di Venezia) αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις σύγχρονης τέχνης που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια στη Βενετία της Ιταλίας, παράλληλα με την Documenta είναι μια από δυο μεγάλες εκθέσεις τέχνης στην Ευρώπη. Τμήμα της Μπιενάλε αποτελούν το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας καθώς και η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής. Η Μπιενάλε Βενετίας είναι επίσης ένα ίδρυμα το οποίο διοργανώνει πολλαπλές εκθέσεις: εκδηλώσεις σύγχρονης τέχνης, χορού, μουσικής, αρχιτεκτονικής και κινηματογράφου. Οι εκθέσεις αυτές πραγματοποιούνται σε διάφορα μέρη όπως για παράδειγμα στο Λίντο, στο Αρσενάλε Βενετίας και στα Giardini και κάθε μία βραβεύεται ξεχωριστά με ένα Χρυσό λιοντάρι.

 

Τον χρυσό Λέοντα για τον καλύτερο καλλιτέχνη η επιτροπή επέλεξε να απονείμει στον Άρθουρ Τζάφα για το έργο του «Το Λευκό Άλμπουμ», που αποτελεί μία υβριδική σύνθεση δοκιμιακού χαρακτήρα. Ο Τζάφα επιχειρεί ένα σχόλιο πάνω στο φυλετικό ζήτημα, χρησιμοποιώντας πρωτότυπα πλάνα, με πρωταγωνιστές τους φίλους και τους οικείους του καλλιτέχνη και αποτολμά να θίξει την καθημερινότητα και τα αντικρουόμενα συναισθήματα, ακόμη και αγάπης, που γεννιούνται μέσα από τα βιώματα μίας κοινωνίας που χαρακτηρίζεται από τη βιαιότητα.

 

Η Κύπρια καλλιτέχνις Χάρις Επαμεινώνδα τιμήθηκε για τις πολύχρωμες μικρές φανταστικές ιστορίες που κατορθώνει να δημιουργήσει και μέσα από τις οποίες κατορθώνει να επιτύχει μία διαπλοκή του προσωπικού με το ιστορικό στοιχείο, μέσα από πολλαπλές σημειολογικές αναφορές.

 

Ειδική εύφημος μνεία απονεμήθηκε στο βελγικό περίπτερο, με τίτλο Σκυλίσιος Κόσμος (Mondo Cane), καθώς η επιτροπή αναγνώρισε την εναλλακτική και καυστική αναπαράσταση των κοινωνικών σχέσεων και στεροτύπων σε πνευματώδεις ιστορίες με πρωταγωνιστές μηχανικές κούκλες.

 

Παράλληλα, η επιτροπή αποφάσισε να απονείμει δύο εύφημους μνείες και στους καλλιτέχνες Τερέσα Μαργκόγιες από το Μεξικό και Ομποντόνγκ Νκάνγκα. Η πρώτη για το υποβλητικό έργο της, που αφορά τις επιπτώσεις που έχει πάνω στις γυναίκες της χώρας της το λαθρεμπόριο ναρκωτικών μέσα από μικρές καθημερινές ιστορίες, ενώ η δεύτερη απονεμήθηκε στην Ομποντόνγκ Νκάνγκα για την εμπνευσμένη έρευνά της για την πολιτική ζωή της χώρας, το σώμα και τον χρόνο.
Όπως ανακοίνωσε στη συνέντευξη Τύπου ο Μπαράτα, ακόμη πριν από τη σημερινή έναρξη της Μπιενάλε για το κοινό είχαν προπωληθεί 23.000 εισιτήρια.

 

(EPA)
(EPA)

 

(EPA)
(EPA)

 

(EPA)
(EPA)

 

(EPA)
(EPA)

 

(EPA)
(EPA)

 

(EPA)
(EPA)

 

(EPA)
(EPA)

 

(EPA)
(EPA)

 

(EPA)
(EPA)

 

(EPA)
(EPA)

 

(EPA)
(EPA)

 

(EPA)
(EPA)

 

(EPA)
(EPA)

 

(EPA)
(EPA)

 

(EPA)
(EPA)

 

(EPA)
(EPA)

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr