Μια εμβληματική φωτογραφία της Ανιές Βαρντά από τα γυρίσματα της ταινίας «La Pointe Courte» φιγουράρει στην επίσημη αφίσα του 72ου Φεστιβάλ Καννών, που θα διεξαχθεί από τις 14 έως τις 25 Μαΐου.

 

Η φωτογραφία δείχνει την σπουδαία Γαλλίδα σκηνοθέτη της νουβέλ βαγκ σε ηλικία 26 ετών όταν γύριζε την πρώτη της ταινία «La Pointe Courte» το 1954. 

 

Στο θρυλικό στιγμιότυπο φαίνεται να στέκεται πάνω στους ώμους ενός τεχνικού ενώ κοιτάζει μέσα από την κάμερά της την παραλία της Σετ, στην νοτιοανατολική Γαλλία. 

 

Η ταινία «La Pointe Courte» προβλήθηκε την επόμενη χρονιά στο μη διαγωνιστικό μέρος του Φεστιβάλ Καννών. 

 

«Αυτή η φωτογραφία συνοψίζει τα πάντα σχετικά με την Ανιές Βαρντά: το πάθος της, την αυτοπεποίθηση και την διάθεση για σκανταλιά», σχολίασαν οι διοργανωτές του φεστιβάλ. «Είχε τα συστατικά ενός ελεύθερου καλλιτέχνη, δημιουργώντας μια συνταγή που ποτέ δεν σταμάτησε να βελτιώνει», προσθέτουν. 

 

 

 

«Η Ανιές στo λαμπερό φως του ήλιου», είναι ο τίτλος της ανακοίνωσης στον ιστότοπο του φεστιβάλ. «Στο δρόμο για την κορυφή/Οσο πιο ψηλά μπορούσε να πάει/σκαρφαλωμένη στους ώμους ενός απαθούς τεχνικού/Προσκολλημένη σε μια κάμερα η οποία μοιάζει να την απορροφά τελείως/ Μια νεαρή γυναίκα σε ηλικία 26 ετών που γυρίζει την πρώτη της ταινία», προστίθεται στην ανακοίνωση.

 

 

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Φεστιβάλ Καννών για την Ανιές Βαρντά:

 

«Είναι Αύγουστος του 1954: βρισκόμαστε στη γειτονιά Pointe Courte στην πόλη-λιμάνι Σέτε στη νότια Γαλλία. Κάτω από το φως του καλοκαιριού, η Σίλβια Μοντφορντ και ο Φιλίπ Νουαρέτ εξερευνούν την "εύθραυστη αγάπη" τους, περικυκλωμένοι από ψαράδες που αγωνίζονται για τη ζωή τους, γυναίκες, παιδιά που παίζουν και περιπλανώμενες γάτες. Φυσικά σκηνικά, ελαφριά κάμερα και "σφιχτό" μπάτζετ: με το La Pointe Courte, ο φωτογράφος του λαϊκού θεάτρου του Ζαν Βιλάρ ανοίγει το δρόμο για ένα νέο σινεμά, στο οποίο εκείνη θα παραμείνει η μοναδική σκηνοθέτιδα.

 

Όπως ένα μανιφέστο, αυτή η στατική φωτογραφία από το πλατό συνοψίζει όλα όσα είναι η Ανιές Βαρντά: το πάθος, την αυτοπεποίθηση, την αταξία. Τα υλικά μιας ελεύθερης καλλιτέχνιδας, η οποία σχηματίζει μια συνταγή που ποτέ δεν σταμάτησε να βελτιώνει. Τα 65 της χρόνια δημιουργικότητας και πειραματισμού, σχεδόν αντιστοιχούν στην ηλικία του Φεστιβάλ Καννών, το οποίο κάθε χρόνο γιορτάζει τις εικόνες που αποκαλύπτουν, τολμούν, εξελίσσονται και τις θυμόμαστε.

 

Αβάν- γκαρντ αλλά δημοφιλείς, οικίες αλλά παγκόσμιες, οι ταινίες της Βαρντά άνοιξαν το δρόμο στο σινεμά. Η Βαρντά θα είναι η έμπνευση, το φως που θα οδηγήσει την 72η εκδοχή του φεστιβάλ»

 

Η φωτογραφία από τα γυρίσματα του «La Pointe Courte» που ενέπνευσε την φετινή αφίσα:

 

 

 

Η Ανιές Βαρντά, που πέθανε τον Μάρτιο σε ηλικία 90 ετών, αναγνωρίστηκε ως η «γιαγιά του γαλλικού σινεμά» και οι ταινίες της εμφανίστηκαν 13 φορές στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Καννών. Το 2005 ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής φεστιβάλ και το 2013 του Camera d'Or, που επιλέγει την καλύτερη ταινία από όλες τις κατηγορίες. 

 

Το 2015, η Ανιές Βαρντά έγινε η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με το Palme d'Or. Επίσης βραβεύτηκε με τον Χρυσό Λέοντα στην Βενετία, την Ασημένια Άρκτο στο Βερολίνο ενώ το 2018 έβαλε Τιμητικό Όσκαρ από την Ακαδημία και ήταν η γηραιότερη υποψήφια όλων των εποχών.