Ένα διαχρονικό αριστούργημα που υμνεί τις εναλλαγές της φύσης και την κυκλικότητα του χρόνου, οι Τέσσερις εποχές του Αντόνιο Βιβάλντι έρχονται στην GNO TV, τη διαδικτυακή τηλεόραση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, μέσα από μια πρωτότυπη παράσταση με «πράσινο» χαρακτήρα που υπογράφει η ανατρεπτική θεατρική ομάδα Patari Project.

 

Για όσους γνωρίζουν τη δουλειά της ομάδας Patari Project, αναρωτιούνται κάθε φορά με ποιο ευρηματικό τρόπο «από το πατάρι τους» θα μας ταξιδέψουν σε μια νέα περιπέτεια, μουσική ή θεατρική. Αυτή τη φορά θα ανέβουν σε ένα λευκό λιτό κυκλικό πατάρι-σκηνικό που θα θυμίζει τον κόσμο. Θα χωρέσουν μαζί με τους ερμηνευτές και τους μουσικούς; Πόσο θα τους αλλάξουν σε κάθε σβούρα τους; Η μουσική ξεκινά και οι εποχές αρχίζουν να κυλάνε, παρασύροντας μικρούς και μεγάλους σε ένα μαγικό ταξίδι γεμάτο χιουμοριστικές και απρόσμενες καταστάσεις, ανατροπές και εκπλήξεις.

 

Οι Τέσσερις εποχές, ένα από τα πιο δημοφιλή έργα της μπαρόκ μουσικής, ενθουσίασαν μικρούς και μεγάλους όταν ανέβηκαν στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ τον Νοέμβριο του 2019. Και όσοι δεν πρόλαβαν να απολαύσουν την παράσταση που ο κύκλος της δεν ολοκληρώθηκε λόγω της πανδημίας έρχεται στο σπίτι τους για να συνεχίσει το συναρπαστικό ταξίδι της στην GNO TV, προσφέροντας μια νέα ψηφιακή εμπειρία.

 

Οι «Τέσσερις εποχές» του Βιβάλντι στον καιρό της ανακύκλωσης
Φωτο: Εθνική Λυρική Σκηνή / B. Ισάεβα

 

Σε μια παράσταση μουσικού θεάτρου για παιδιά και νέους, αλλά και μεγάλους, η οποία θίγει σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με τη στάση μας απέναντι στο περιβάλλον και τους κινδύνους που διατρέχει, η μείωση της χρήσης πλαστικών, η σπατάλη τροφίμων και η κυκλική οικονομία έχουν τον πρώτο λόγο όχι μόνο για παιδιά αλλά και για κάθε νέο από 6 μέχρι 96 ετών με τους πρωταγωνιστές να είναι ντυμένοι με αυτά που πετάμε και είναι πολύ εντυπωσιακά, από πλαστικές σακούλες και μπουκάλια μέχρι πλαστικά καλαμάκια και γάντια, που μεταμορφώνονται σε εντυπωσιακά κοστούμια.

 

Τη σκηνική δημιουργία της παράστασης έχει αναλάβει η ανατρεπτική θεατρική ομάδα Patari Project, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση της Σοφίας Πάσχου, μια ομάδα που τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιάσει μια σειρά παραστάσεων που έγιναν σημεία αναφοράς για το κοινό του θεάτρου για παιδιά και νέους.

 

Οι Τέσσερις εποχές του Βιβάλντι στον καιρό της ανακύκλωσης

Όπως ο Βιβάλντι άντλησε την έμπνευσή του από την ομορφιά της φύσης της Μάντοβας στη βόρεια Ιταλία δημιουργώντας το πιο διάσημο έργο του ρεπερτορίου της κλασικής μουσικής, με τα βιολιά να είναι ένας ύμνος στην εναλλαγή των εποχών και του πώς αυτές επηρεάζουν τη φύση και τον άνθρωπο, έτσι και η παράσταση Τέσσερις εποχές της ομάδας Patari Project, σχολιάζει από σκηνής το πέρασμα κάθε εποχής. πλάθει την ιστορία διαφορετικά αφήνοντας το δικό της αποτύπωμα στο πέρασμα του χρόνου. Άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας, οι εποχές διαδέχονται η μία την άλλη ανακυκλώνοντας ό,τι τις χαρακτηρίζει, οι άνθρωποι τις υποδέχονται αλλά δεν είναι ποτέ οι ίδιοι.

 

Με τους ηθοποιούς να χωρούν οριακά στο πατάρι και να βρίσκουν κάθε φορά τρόπο να δημιουργήσουν με τα σώματα και τις φωνές τους εικόνες, ρυθμούς, τοπία, χαρακτήρες, σενάρια, ολόκληρους κόσμους, η Σοφία Πάσχου που σκηνοθετεί τις Τέσσερις εποχές εμπνέεται από τη φύση και τα περιβαλλοντικά θέματα και δημιουργεί μια παράσταση «σε σχέση με την ασταμάτητη ανάγκη των ανθρώπων να προσπαθούν να επιβληθούν στη φύση».

 

«Χτίζοντας το παιχνίδι αυτό, αγγίξαμε το σημείο όπου ο άνθρωπος βρίσκεται αδύναμος μπροστά στον εαυτό του και τον εγωισμό του. Είδαμε πόσο εύκολο είναι να δίνουμε εντολές, να προσβάλλουμε, να αλλάζουμε τους κανόνες αυθαίρετα, να επιβάλλουμε τα "θέλω" μας. Είναι δύσκολο να μιλήσεις για έννοιες όπως ο πλανήτης και η καταστροφή του, θα ήταν εύκολο να γίνουμε διδακτικοί και δύσκολο να είμαστε ουσιαστικοί. Εφηύραμε χαρακτήρες οι οποίοι βιώνουν τα πάντα στην υπερβολή τους, ένα μεγεθυμένο κάδρο της ανθρώπινης φύσης. Μέσω αυτού του σχήματος υπερβολής και της αδιάκοπης κίνησης και ροής εικόνων και ήχου δημιουργείται ένα πολυεπίπεδο οικοδόμημα, με το οποίο καθένας είναι ελεύθερος να ταυτιστεί με όποιον τρόπο θέλει», σημειώνει.

 

Τη δραματουργία υπογράφει ο Χουάν Αγιάλα, τα κοστούμια η Κλαιρ Μπρέισγουελ, το σκηνικό η Ευαγγελία Θεριανού, την κίνηση η Άννι Πούι Λινγκ Λοκ και τους φωτισμούς η Σοφία Αλεξιάδου.

 

Τις Τέσσερις εποχές ερμηνεύουν οι: Αλέξης Βιδαλάκης, Γιάννης Γιαννούλης, Θεοδόσης Κώνστας, Κατερίνα Μαυρογεώργη, Στέφη Πουλοπούλου, Εριφύλη Στεφανίδου, Αποστόλης Ψυχράμης.

 

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Γιάννης Αγρανιώτης (βιολί), Αλέξης Καραϊσκάκης (τσέλο), Δημήτρης Τίγκας (κοντραμπάσο), Αλέξης Μαστιχιάδης (τσέμπαλο), Κωνσταντίνος Ζιγκερίδης (ακορντεόν).

 

Για τη μετάδοση των Τεσσάρων εποχών από την GNO TV προπωλούνται εισιτήρια των 5 ευρώ στην www.ticketservices.gr και στο https://tickets.public.gr/

 

Η παράσταση θα είναι διαθέσιμη στο nationalopera.gr/GNOTV από τις 27 Φεβρουαρίου 2021 με δυνατότητα επιλογής υποτίτλων σε ελληνικά και αγγλικά. Η GNO TV υλοποιήθηκε με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org]

για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.