Το μιούζικαλ «Ωραία μου κυρία» έρχεται τον Νοέμβριο στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής

Το μιούζικαλ «Ωραία μου κυρία» έρχεται τον Νοέμβριο στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής Facebook Twitter
Πρωταγωνίστρια της ταινίας ήταν η Όντρεϊ Χέπμπορν στο ρόλο της Ελάιζα Ντούλιτλ.
1

To διάσημο μιούζικαλ «Ωραία μου κυρία» έρχεται για πρώτη φορά στην αυθεντική του μορφή τον Νοέμβριο στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής, σε σκηνοθεσία Γιάννου Περλέγκα.

Ακριβώς έξω από τον Κόβεντ Γκάρντεν. Είναι βραδάκι, το θέατρο έχει τελειώσει, βρέχει αρκετά κι ένας τύπος που συνόδευσε την μητέρα του σε παράσταση του Royal Opera House, ψάχνει απεγνωσμένα για ταξί.

Μέσα στον χαμό και την αναμπουμπούλα θα σκοντάψει πάνω σε ένα κορίτσι που περιφέρεται με ένα καλάθι και πουλά λουλούδια.

Η νεαρή λέγεται Ελάιζα Ντούλιτλ, είναι ατημέλητη, ξύπνια και αθυρόστομη, λαϊκή και καταφερτζού, παντελώς αμόρφωτη και με την ακατανόητη προφορά που μιλά τον... στολίζει επίθετα.

Ναι, αυτή είναι η σκηνή με την οποία ξεκινάει το «Ωραία μου κυρία» («My Fair Lady»), που σύντομα θα δούμε και στην Αθήνα.


Ένα από τα πιο επιτυχημένα, χαριτωμένα, σημαντικά μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ πρόκειται να παρουσιαστεί σε μια μεγάλη παραγωγή στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Το μιούζικαλ «Ωραία μου κυρία» έρχεται τον Νοέμβριο στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής Facebook Twitter
O Γιάννος Περλέγκας θα σκηνοθετήσει το μιούζικαλ αλλά σκέφτεται σοβαρά να αναλάβει και τον ρόλο του καθηγητή Χίγκινς.

Το «τέλειο μιούζικαλ», όπως συχνά χαρακτηρίζεται, θα σκηνοθετήσει ο Γιάννος Περλέγκας, τη μουσική διεύθυνση θα αναλάβει ο Στάθης Σούλης, ενώ τη μετάφραση υπογράφει ο Δημήτρης Δημόπουλος.


Η έκπληξη πάντως δεν είναι μόνο ότι ο Γιάννος Περλέγκας θα σκηνοθετήσει μιούζικαλ (και μάλιστα το συγκεκριμένο που πρώτη φορά ανεβαίνει στην Ελλάδα στην αυθεντική του μορφή, με το σύνολο των τραγουδιών) αλλά ότι σκέφτεται σοβαρά να αναλάβει και τον ρόλο του καθηγητή Χίγκινς.

Ο σοβαρός και διανοούμενος καθηγητής γλωσσολογίας είναι αυτός που σκοντάφτει στην Ελάιζα, μένει άφωνος από τους τρόπους της και βάζει στοίχημα με τον στρατηγό Πίκερινγκ –που φιλοξενεί στο σπίτι του– ότι θα καταφέρει να διδάξει στην νεαρή τόσο σωστά αγγλικά ώστε να την μεταμορφώσει σε κυρία της υψηλής κοινωνίας και να ξεγελάσει τη λονδρέζικη αριστοκρατία, υποδυόμενη τη γαλαζοαίματη.

Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων όμως ο Χίγκινς διαπιστώνει ότι η Ελάιζα, παρά την ταπεινή της καταγωγή, είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα, υπέροχη κι ερωτεύσιμη, μόνο που πλέον τη διεκδικούν αρκετοί.

Το μιούζικαλ «Ωραία μου κυρία» έρχεται τον Νοέμβριο στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής Facebook Twitter
Σκηνή από την ταινία με την Όντρει Χέπμπορν και τον Ρεξ Χάρισον.


Το θρυλικό μιούζικαλ ανέβηκε το 1956 στο Μπρόντγουεϊ κι αποτελεί μεταφορά του θεατρικού έργου του Τζορτζ Μπέρναρντ Σο «Πυγμαλίων», αν και στο σενάριο υπάρχει μια σημαντική διαφορά με το δημιούργημα του Σο, καθώς στο θεατρικό η Ελάιζα δεν καταλήγει με το Χίγκινς, αλλά με τον Φρέντι (έναν επίδοξο μνηστήρα).


Από τη στιγμή που ανέβηκε η αυλαία στη Νέα Υόρκη, το μιούζικαλ υπήρξε τεράστια επιτυχία κάνοντας ρεκόρ ως το μακροβιότερο ανέβασμα παράστασης στο Μπρόντγουεϊ εκείνη την εποχή (έκανε πρεμιέρα στις 15 Μαρτίου 1956 και κατέβηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 1962, μετά από 2.717 παραστάσεις).

Ακολούθησε μια επίσης επιτυχημένη παραγωγή στη λονδρέζικη σκηνή, μια δημοφιλής ταινία, πολλές αναβιώσεις και μια σημαντική παρακαταθήκη με υπέροχα τραγούδια σαν το "I Could Have Danced All Night", "Why Can't the English?", "Wouldn't It Be Loverly?", "With a Little Bit of Luck", "Just You Wait", "The Rain in Spain", "Without You", "I've Grown Accustomed to Her Face", "On the Street Where You Live" κ.ά.

Αντάξια της θεατρικής της φήμης κι επιτυχίας υπήρξε και η κινηματογραφική του μεταφορά το 1964 σε σκηνοθεσία Τζορτζ Κιούκορ. Η ταινία βασίστηκε στο ομώνυμο μιούζικαλ, η διασκευή σεναρίου έγινε από τον Άλαν Τζέι Λέρνερ ενώ τα τραγούδια της ταινίας γράφτηκαν από το συνθέτη Φρέντερικ Λέβε.

Πρωταγωνιστές της ταινίας ήταν η Όντρεϊ Χέπμπορν στον ρόλο της Ελάιζα Ντούλιτλ και ο Ρεξ Χάρισον στον ρόλο του Δρ. Χίγκινς.


Η ιστορία λέει πως ο ρόλος της Ελάιζα προοριζόταν για την Τζούλι Άντριους που τον είχε απογειώσει στη θεατρική του εκδοχή. Όμως, τα αφεντικά της Warner Bros δεν τη θεώρησαν αρκετά εμπορική και δημοφιλή και μάλλον το μετάνιωσαν οικτρά καθώς εκείνη τελικά πρωταγωνίστησε στο αντίπαλο δέος, το μιούζικαλ «Mary Poppins» της Walt Disney και κέρδισε –μεταξύ άλλων– και το Όσκαρ Α' γυναικείου ρόλου, ενώ, η Χέπμπορν δεν προτάθηκε καν για Όσκαρ.

Το μιούζικαλ «Ωραία μου κυρία» έρχεται τον Νοέμβριο στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής Facebook Twitter
H Όντρει Χέπμπορν με την Τζούλι Άντριους όταν κέρδισε το Όσκαρ για τον ρόλο της στη «Μαίρη Πόπινς».
Culture
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.