Η Σουηδική Ακαδημία Επιστημών βρίσκεται εν μέσω συζητήσεων για το αν θα ακυρώσει την απονομή του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2018, μετά το σκάνδαλο για σεξουαλική κακοποίηση στους κόλπους της. Η απόφαση αναμένεται στις 3 Μαΐου.

 

Κατά τη συνεδρίαση της Ακαδημίας στις 26 Απριλίου, τα 11 εναπομείναντα μέλη της επιτροπής έθεσαν το θέμα προς συζήτηση.

 

«Η Σουηδική Ακαδημία συζήτησε χθες για το ζήτημα του Νόμπελ Λογοτεχνίας και δεν έφτασε σε απόφαση» είπε στη Guardian μετά τη συνάντηση, ο επικεφαλής της τετραμελούς επιτροπής που απονέμει το βραβείο, Περ Βέστμπεργκ.

 

«Μετά τη συνάντηση της επόμενης Πέμπτης θα υπάρχει κατά πάσα πιθανότητα ανακοίνωση για το αν θα απονεμηθεί φέτος το βραβείο ή θα αναβληθεί για την επόμενη χρονιά, όπου στην περίπτωση αυτή, για το 2019 θα ανακοινωθούν δύο βραβεία Λογοτεχνίας», ανέφερε.

 

Ο Βέστμπεργκ, ποιητής, συγγραφέας και πρώην συντάκτης της εφημερίδας Dagens Nyheter, ανέφερε ότι η Ακαδημία είχε τις προηγούμενες εβδομάδες έναν «εποικοδομητικό διάλογο» με το Ίδρυμα Νόμπελ, το οποίο διαχειρίζεται τα βραβεία με βάση την τελευταία επιθυμία του Άλφρεντ Νόμπελ, εφευρέτη του δυναμίτη.

 

Το ίδρυμα "ταρακουνήθηκε" το Νοέμβριο όταν ο Γάλλος φωτογράφος Ζαν Κλοντ Αρνό κατηγορήθηκε για σεξουαλική επίθεση και παρενόχληση από 18 γυναίκες. Ο Αρνό είναι παντρεμένος με το μέλος της Ακαδημίας Καταρίνα Φρόστενσον.

 

Η κρίση επιδεινώθηκε στις αρχές αυτού του μήνα, όταν τρία μέλη της Ακαδημίας εγκατέλειψαν τις θέσεις τους ως διαμαρτυρία σε ψηφοφορία για να μην αποβληθεί η Φρόστενσον, παρά και την έκθεση που ανατέθηκε από δικηγορικό γραφείο, που κατηγορεί τον Αρνό ότι διέρρευσε εκ των προτέρων τα ονόματα επτά προηγούμενων νικητών του Νόμπελ.

 

Μία εβδομάδα αργότερα υπέβαλε την παραίτησή της η επικεφαλής της Σουηδικής Ακαδημίας, Σάρα Ντάνιους, όπως και η Φρόστενσον.

 

Ο Πίτερ Ένγκλουντ, ο οποίος επίσης παραιτήθηκε από την Ακαδημία λόγω κατηγοριών για ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά, είπε σε ραδιοφωνικό σταθμό της Σουηδίας ότι ίσως είναι καλύτερα να αναβληθεί η απονομή του βραβείου.

 

Από την πλευρά του, ο Άντερς Ολσον, που καλύπτει προσωρινά το πόστο του δια βίου γραμματέα στην Ακαδημία, αποκάλυψε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό, ότι η Ακαδημία βρίσκεται εν μέσω συζητήσεων αλλά δεν δέχθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, προσθέτοντας ότι «πολύ σύντομα θα ξεκαθαρίσει αυτό το σημείο».

 

Η Σουηδική Ακαδημία δεν έχει απονείμει το Νόμπελ Λογοτεχνίας μόνο εφτά φορές από τότε που καθιερώθηκε το βραβείο το 1901. Αυτό συνέβη τα έτη 1914, 1918, 1935, 1940 και 1941-43.

 

Ωστόσο, το βραβείο έχει αναβληθεί κατά ένα έτος έξι φορές, κάθε φορά επειδή η επιτροπή αποφάσισε ότι καμία από τις υποψηφιότητες εκείνου του έτους δεν πληρούσε τα κριτήρια που περιγράφονται στη βούληση του Άλφρεντ Νόμπελ.

 

Με πληροφορίες από The Guardian