Αποκαλύφθηκε ο πρώτος πίνακας του Βίνσεντ Βαν Γκογκ που βγαίνει σε δημοπρασία εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες στη Γαλλία.

 

Ο πίνακας με τίτλο «Γυναίκες που διορθώνουν δίχτυα στην παραλία» (Women Mending Nets in the Dunes), τον οποίο ο Ολλανδός καλλιτέχνης ζωγράφισε στο ξεκίνημα της καριέρας του στο Σεβενίνγκεν στη Χάγη, αναμένεται να φτάσει περίπου τα πέντε εκατομμύρια ευρώ, όταν θα βγει σε δημοπρασία τον Ιούνιο.

 

Καθώς όμως η αγορά τέχνης ανθίζει και οι τιμές για καλλιτέχνες όπως ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ εκτοξεύονται, οι ειδικοί αναφέρουν ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί μέχρι που θα φτάσει η προσφορά.

 

Ο πίνακας χρονολογείται την περίοδο του 1882, όταν ο Βαν Γκογκ φιλοτέχνησε το έργο « Άποψη της παραλίας του Σεβενίνγκεν» (View of the Sea), το οποίο εκλάπη από το οργανωμένο συνδικάτο του εγκλήματος της Ιταλίας, Camorra, από το μουσείο Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ το 2002 για να βρεθεί το 2016 στη Νάπολη, μετά από πληροφορία ενός υπόπτου για διακίνηση ναρκωτικών.

 

Tο έργο « Άποψη της παραλίας του Σεβενίνγκεν» (View of the Sea)
Tο έργο « Άποψη της παραλίας του Σεβενίνγκεν» (View of the Sea)

 

Η ελαιογραφία, η οποία ανήκει σε Ευρωπαίο συλλέκτη, επίσης κοσμούσε τους τοίχους του μουσείου Βαν Γκογκ για αρκετά χρόνια, μετά από έκθεσή του στο Μόντρεαλ.

 

Ο Μπρούνο Τζομπέρτ, του οίκου δημοπρασιών Artcurial, ανέφερε ότι το έργο προέρχεται από την αρχική περίοδο του ζωγράφου, όπου ζωγράφιζε ανθρώπους της εργατικής τάξης στην πατρίδα του.

 

«Είχε αρχίσει να ζωγραφίζει μόλις δύο χρόνια πριν», είπε.

 

Ο Τζομπέρτ περιέγραψε την δημοπρασία ως ένα καλλιτεχνικό γεγονός, καθώς «όλο και λιγότεροι πίνακες του Βαν Γκογκ βγαίνουν πλέον στην αγορά».

 

Το παγκόσμιο ρεκόρ για έναν πίνακα Βαν Γκογκ ήταν το «Πορτρέτο του γιατρού Γκασέ», το οποίο πωλήθηκε για 82,5 εκατ. δολάρια το 1990.

 

Ο πίνακας «Women Mending Nets in the Dunes» θα δημοπρατηθεί στις 4 Ιουνίου μαζί με πέντε μικρότερα έργα του ζωγράφου και φίλου του καλλιτέχνη, Πωλ Γκωγκέν.

 

Το ένα από αυτά, ένα πορτρέτο του παιδικού φίλου του καλλιτέχνη Claude Antoine Charles Favre, αναμένεται να πωληθεί από 180.000 έως 250.000 ευρώ.

 

Με πληροφορίες από The Guardian

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr