Το βραβείο «Σιμόν ντε Μποβουάρ» απονεμήθηκε στη συγγραφέα, Ασλί Ερντογάν, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου, στο Παρίσι.

 

Παραλαμβάνοντας το βραβείο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία των γυναικών, η Τουρκάλα αρθρογράφος εφημερίδων, συγγραφέας και ακτιβίστρια, δήλωσε ότι το αφιερώνει «σε όλες τις γυναίκες που αναγκάστηκαν σε σιωπή, κυνηγήθηκαν, ταπεινώθηκαν, βιάστηκαν και φυλακίστηκαν».

 

«Στις γυναίκες του κελιού C9 στη φυλακή του Bakirkoy και στο μικρό φυτό που φυτέψαμε εκεί, που με κάθε ευκαιρία μάς το έπαιρναν αλλά κατάφερε να μείνει ζωντανό. Μία από αυτές τις γυναίκες, μια Κούρδισσα, είχε κριθεί ένοχη, επειδή βασάνιζαν μπροστά στα μάτια της το μωρό της. Μια άλλη, που ήταν νοσοκόμα, είχε φυλακιστεί με μοναδική κατηγορία ότι είχε παραδώσει ένα πολίτη, αιμόφυρτο από βασανιστήρια, στους γιατρούς. Έμαθα πολλά από αυτές τις γυναίκες, έμαθα πώς να μείνω ζωντανή» είπε η Ασλί Ερντογάν.

 

Η συγγραφέας είχε φυλακιστεί με το πραξικόπημα το 2016, με την κατηγορία «συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση» και αποφυλακίστηκε τέσσερις μήνες αργότερα, υπό όρους.

 

«Στην Τουρκία αρέσκονται να λένε ότι πολιτικά ανήκω στην Ακροαριστερά, αλλά ότι ως συγγραφέας είμαι συντηρητική και ακατάληπτη. Εγώ λέω ότι στη λογοτεχνία μου είμαι υπαρξιακή, γράφοντας για ανθρώπους που ζουν σε κατάσταση παρακμής και κατάρρευσης, φτάνοντας μέχρι το σημείο να καταπιούν τον εμετό τους.

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr