Το γλυπτό «Ο Προφήτης» του Parviz Tanavoli (Φωτογραφία: Sam Hodgson / The New York Times)
Το γλυπτό «Ο Προφήτης» του Parviz Tanavoli (Φωτογραφία: Sam Hodgson / The New York Times)

 

Η εφημερίδα «New York Times» κάνει λόγο για μια από τις ισχυρότερες διαμαρτυρίες κατά του διατάγματος Τραμπ από ένα σημαντικό πολιτιστικό ίδρυμα καθώς το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης ξανακρέμασε και τοποθέτησε προς έκθεση μέρος της μόνιμης συλλογής του με έργα καλλιτεχνών από τα μουσουλμανικά έθνη που επηρεάστηκαν από τις απαγορεύσεις.

 

Το MoMA αποφάσισε να εκθέσει έργα καλλιτεχνών που προέρχονται από χώρες τις οποίες στοχοθετεί το αντιμεταναστευτικό διάταγμα του προέδρου, σε μια πράξη διαμαρτυρίας.


Επτά έργα καλλιτεχνών σουδανικής, ιρακινής ή ιρανικής καταγωγής εγκαταστάθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στον 5ο όροφο του μουσείου, στη θέση έργων του Πικάσο, του Ματίς ή του Πικαμπιά, αναφέρουν οι New York Times, το άρθρο των οποίων αναπαράχθηκε ηλεκτρονικά από το MoMA.

 

«The Mosque». Πίνακας του Σουδανού Ibrahim El-Salahi
«The Mosque». Πίνακας του Σουδανού Ibrahim El-Salahi


Πρόκειται κυρίως για έργα του σουδανικής καταγωγής ζωγράφου Ιμπραήμ ελ-Σαλάχι ή της ιρακινής καταγωγής αρχιτεκτόνισσας Ζάχα Χαντίντ, καθώς και για έργα άλλων καλλιτεχνών ιρανικής καταγωγής, όπως η Ταλά Μαντανί, σκηνοθέτιδα βιντεοταινιών, ο Περβίζ Ταναβολί, γλύπτης, ο Σαρλ Χοσεΐν Ζεντερουντί, σχεδιαστής, η Σιρανά Σαχμπαζί, φωτογράφος, και ο Μαρκός Γκριγκοριάν, ζωγράφος.


Δίπλα σε καθένα από τα έργα, το μουσείο τοποθέτησε την εξής επιγραφή: «Το έργο αυτό είναι ενός καλλιτέχνη που προέρχεται από χώρα οι πολίτες της οποίας απαγορεύεται να εισέλθουν στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα της 27ης Ιανουαρίου 2017».


Το μουσείο θα προβάλει επίσης αυτόν τον μήνα πολλές ταινίες σκηνοθετών που πλήττονται από την απαγόρευση πρόσβασης στην αμερικανική επικράτεια που επιβάλλει το διάταγμα στους πολίτες επτά μουσουλμανικών χωρών (Υεμένη, Σουδάν, Σομαλία, Λιβύη, Ιράκ, Ιράν, Συρία) για 90 ημέρες, καθώς και στο σύνολο των προσφύγων.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr