Τα αρχαία τείχη και οι κατασκευές που φαίνονται πιο καθαρά σε εναέριο πλάνο
Τα αρχαία τείχη και οι κατασκευές που φαίνονται πιο καθαρά σε εναέριο πλάνο

 

Μια χαμένη αρχαία πόλη που χρονολογείται πριν 2.500 χρόνια ανακάλυψαν τυχαία στο χωριό Βλοχός της Θεσσαλίας ερευνητές- αρχαιολόγοι από τα πανεπιστήμια του Gothenburg και του Bournemouth, οι οποίοι βρίσκονταν στην Ελλάδα για ένα άλλο σχέδιο.

 

Παρόλο που ορισμένα από τα ερείπια ήταν ήδη γνωστά, αυτά ειδικά που βρισκόταν στην επιφάνεια της γης, κανείς δεν είχε ποτέ προβεί σε επίσημη καταγραφή τους αλλά ούτε είχαν γίνει ανασκαφές στο σημείο, ανέφερε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Robin Ronnlund. «Βρεθήκαμε στην τοποθεσία με έναν συνάδελφο στο πλαίσιο ενός περσινού πρότζεκτ και αμέσως καταλάβαμε τις τεράστιες δυνατότητες. Είναι μυστήριο το πώς κανείς δεν έχει εξερευνήσει τον λόφο μέχρι σήμερα» σχολίασε.

 

 

 

Θραύσμα από αγγείο του 6ου αιώνα π.Χ που βρέθηκε στο σημείο
Θραύσμα από αγγείο του 6ου αιώνα π.Χ που βρέθηκε στο σημείο

 

Η ομάδα των αρχαιολόγων βρήκε ερείπια από πύργους, τείχη και πύλες πόλεων τόσο στην κορυφή όσο και στις πλαγιές του λόφου. Αυτό που θέλουν είναι να αποφύγουν τις ανασκαφές και να χρησιμοποιήσουν άλλες μεθόδους για να μελετήσουν τα ευρήματα, προκειμένου να αφήσουν το μέρος όπως ακριβώς το έχουν βρει και είναι σήμερα. 

 

Στα χέρια τους έχουν ήδη από τον Σεπτέμβριο αρχαία αγγεία και νομίσματα που χρονολογούνται περί το 500 π.Χ. Ο Ronnlund εικάζει πως η συγκεκριμένη πόλη άκμασε τον 4ο ή 3ο αιώνα π.Χ. πριν τελικά εγκαταλειφθεί- ενδεχομένως λόγω της εισβολής των Ρωμαίων. Τον Αύγουστο του 207 προγραμματίζεται το δεύτερο μέρος της έρευνας.

 

«Ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για τις αρχαίες πόλεις αυτής της περιοχής και πολλοί ερευνητές στο παρελθόν έχουν διατυπώσει την άποψη πως η δυτική Θεσσαλία ήταν σχετικά παραμελημένη κατά την αρχαιότητα. Γι' αυτό το λόγο, η μελέτη μας συμπληρώνει ένα σημαντικό κενό στη γνώση για την περιοχή και αποδεικνύει πως υπάρχουν ακόμη πολλά ερείπια στο ελληνικό έδαφος που πρέπει να έρθουν στο φως» καταλήγει ο Ronnlund. 

 

Δείτε το πανοραμικό βίντεο από το σημείο:

 

 

* Με πληροφορίες από archaeology.org και Independent

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr