Ομόνοια: Η νοσταλγία δεν είναι πια αυτό που ήταν

Ομόνοια: Η νοσταλγία δεν είναι πια αυτό που ήταν Facebook Twitter
Κι όμως, έτσι ήταν η Ομόνοια λίγα χρόνια πριν... Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

Συνήθως οι φωτογραφίες από τα παλιά προκαλούν ένα αίσθημα νοσταλγίας. Ειδικά φωτογραφίες του Κέντρου της Αθήνας. Και είναι φυσικό. Όλα ήταν καλύτερα, πιο όμορφα και πιο καθαρά, πριν τα εξαθλιώσει η Κρίση. Αναδίδεται μια αύρα κομψότητας και ευμάρειας, που δύσκολα διακρίνεις αν είναι εξωραϊσμός της μνήμης ή πραγματικότητα.

Μια φωτογραφία της Ομόνοιας που βρέθηκε μπροστά μας, ψάχνοντας στο αρχείο μας, επί δημαρχίας Καμίνη, προξένησε μεγάλη έκπληξη. Είχαμε ξεχάσει πόσο άθλια ήταν. Όχι μόνο αρχιτεκτονικά (πρόκειται για ένα δυσλειτουργικό ανοσιούργημα που αποτρέπει τον κόσμο να την επισκεφθεί και αποπροσανατολίζει τον πεζό με την κακοφωνία των όγκων της), αλλά και με την κατάντια στην οποία είναι παρατημένη: Άπλυτη, καταπώς φαίνεται για μήνες, με πλαστικές γλάστρες και ασθενικά φυτά, που από κάτω κοιμούνται άστεγοι, ξερό το σιντριβάνι του Ζογγολόπουλου, μια άδεια εξέδρα και ένα αυτοσχέδιο δημόσιο ουρητήριο, καθώς φαίνεται από τα ίχνη του. Ένα σύμβολο της πιο εξαθλιωμένης περιόδου που πέρασε μεταπολεμικά αυτή η πόλη.

Η νοσταλγία δεν είναι πια αυτό που ήταν...

Αθήνα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι συμβαίνει με την Ακαδημία Πλάτωνος;

Θέματα / Τι συμβαίνει με την Ακαδημία Πλάτωνος;

Μέσω της προγραμματικής σύμβασης που υπέγραψαν πέρσι, ο δήμος Αθηναίων και το υπουργείο Πολιτισμού φιλοδοξούν να αναδείξουν μία από τις πιο σημαντικές, μα ξεχασμένες γωνιές της «πίσω αυλής» της πόλης μας. Ποιες είναι οι λεπτομέρειες του σχεδίου και ποιες οι σκέψεις και αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής;
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ