Ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής μπόλιασε τις νεραντζιές του για να δίνουν λεμόνια και ξεκίνησε μια μεγάλη συζήτηση

Ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής μπόλιασε τις νεραντζιές του για να δίνουν λεμόνια και ξεκίνησε μια μεγάλη συζήτηση Facebook Twitter
Ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής μπόλιασε τις νεραντζιές στο κέντρο της πόλης για να δίνουν λεμόνια.
9

Πριν από λίγες εβδομάδες κυκλοφόρησε μια μικρή είδηση που συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον σε social και παραδοσιακά media. Ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής μπόλιασε τις νεραντζιές στο κέντρο της πόλης για να δίνουν λεμόνια. Η είδηση έγινε viral – σε αυτό βοήθησε και η ανακοίνωσή της, που έγινε μέσω της επίσημης σελίδας του Δήμου Ηρακλείου στο Facebook: «Καλημέρα... Το τελευταίο διάστημα μπολιάστηκαν οι νεραντζιές στις γειτονιές του κέντρου προκειμένου, σε λίγο καιρό, να δώσουν λεμόνια. Λεπτομέρεια, θα πει κανείς, αλλά είναι αυτές οι μικρές παρεμβάσεις που δείχνουν το μεράκι να γίνει η πόλη μας λιγάκι πιο όμορφη...». Η ανακοίνωση συνοδευόταν και από φωτογραφία μιας νεραντζιάς με ένα καρτελάκι που έγραφε «Μπολιάζουμε τα δέντρα μας, δίνουμε καρπούς στην πόλη μας».


Η είδηση μοιράστηκε πολύ, έγινε viral δηλαδή, είχε πολλά θετικά σχόλια και έφθασε ως τις σελίδες μεγάλων εφημερίδων. Είχε όλα τα «σωστά» χαρακτηριστικά: μια δημοτική Αρχή που φαίνεται να νοιάζεται για τους πολίτες της και περισσότερο για τους μη προνομιούχους, αυτούς δηλαδή που θα επωφελούνταν κυρίως από τα δωρεάν λεμόνια. Ήταν μια απλή ιδέα, από αυτές που δεν απαιτούν μεγάλους προϋπολογισμούς, άμεσα εφαρμόσιμη και με απτά αποτελέσματα.

Γιατί να μην μπορούν να επωφεληθούν οι πολίτες που βρίσκονται σε ανάγκη από τα οπωροφόρα δέντρα του δήμου, όπου υπάρχουν, ή ακόμα και να καλλιεργηθούν γι' αυτόν ειδικά τον σκοπό σε σημεία της πόλης που μένουν ανεκμετάλλευτα;


Η Διεύθυνση Πάρκων και Κηποτεχνίας του Δήμου Κορυδαλλού, όμως, έχει άλλη άποψη και με ανακοίνωσή της σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι: «Ο εμβολιασμός λεμονιάς πάνω σε νεραντζιά αντενδείκνυται, διότι υπάρχει μεγάλο ποσοστό αποτυχίας, με αποτέλεσμα το δέντρο να ξεραίνεται. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση μαζικών εμβολιασμών, η πόλη μας κινδυνεύει να μείνει χωρίς πράσινο. Εξάλλου, πριν από λίγα χρόνια ο δήμος μας προχώρησε σε πιλοτικό εμβολιασμό νεραντζιών σε πάρκο, χωρίς τα αναμενόμενα αποτελέσματα. [...] Η νεραντζιά ενδείκνυται για δεντροστοιχίες πόλης. Ζει περισσότερο από όλα τα εσπεριδοειδή. Το πλούσιο φύλλωμά της απορροφά τις μεγαλύτερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, συμβάλλοντας στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Είναι το πιο ανθεκτικό σε ασθένειες εσπεριδοειδές δέντρο. Αντέχει σε δυσμενείς συνθήκες, στην έλλειψη νερού και δεν χρειάζεται λίπασμα. Έχει μαλακά αγκάθια, ενώ η κόμη της είναι σχετικά μορφοποιημένη και δεν παρουσιάζει την άναρχη ανάπτυξη των άλλων εσπεριδοειδών και ειδικά της λεμονιάς. Η λεμονιά δεν είναι κατάλληλη για τα πεζοδρόμια της πόλης μας, που συνήθως έχουν περιορισμένο πλάτος. Δεν αντέχει στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, δηλαδή σε περίπτωση πάγου ξεραίνεται. Έχει σκληρά και επικίνδυνα αγκάθια, γεγονός που την καθιστά επικίνδυνη για τους πεζούς. Απαιτεί συγκεκριμένες λιπάνσεις και αρκετό νερό για να αποδώσει».

Εμείς επικοινωνήσαμε για μια τρίτη άποψη με τον διευθυντή Πρασίνου και Περιβάλλοντος του Δήμου Αθηναίων Δημήτρη Κυριακάκη, ο οποίος συντάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της άποψης που εκφράστηκε από τον Δήμο Κορυδαλλού. Μας έδωσε επίσης την επίσημη καταγραφή των δέντρων που έχει ο δήμος, για να έχουμε μια βάση: 883 πικροδάφνες, 815 καζουαρίνα, 784 αϊλάνθοι, 714 μελιά, 579 πεύκα, 522 δάφνες Απόλλωνος, 491 γιακαράντα, 490 πλατάνια, 441 ακακίες, 439 φοίνικες κανάριοι, 355 χαρούπια, 351 φοίνικες ουασιγκτόνιοι, 282 ευκάλυπτοι, 207 προυνοί, 166 κυπαρίσσια, 141 πιπέρια, 97 λεμονιές, 81 λεϊλάντ, 49 γάζια, 38 αγγέλικα, 34 συκιές, διάφορα άλλα 7.220.


Ακόμα και αν δεχθούμε, όμως, ότι το μπόλιασμα των νεραντζιών με λεμονιές δεν είναι η καλύτερη λύση, η κεντρική ιδέα έχει μια γερή βάση. Γιατί να μην μπορούν να επωφεληθούν οι πολίτες που βρίσκονται σε ανάγκη από τα οπωροφόρα δέντρα του δήμου, όπου υπάρχουν, ή ακόμα και να καλλιεργηθούν γι' αυτόν ειδικά τον σκοπό σε σημεία της πόλης που μένουν ανεκμετάλλευτα; Ο κ. Κυριακάκης μας είπε ότι ο δήμος είναι θετικός σε αυτό, αν και υπάρχουν κάποια πρακτικά ζητήματα, όπως το μεγάλο μέγεθος του πληθυσμού της πόλης, ο τρόπος που θα επιλεχθούν οι δικαιούχοι κ.ά. Πάντως, όπως μας αποκάλυψε, έχουν ήδη βρεθεί κάποιες εκτάσεις στην περιοχή του Ελαιώνα που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν αστικούς κήπους. Αναμένουμε!

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη LIFO.

Αθήνα
9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η όχι τόσο «καθαρή και λαμπερή» Αθήνα του Χάρη Δούκα

Φωτορεπορτάζ / Η όχι τόσο «καθαρή και λαμπερή» Αθήνα του Χάρη Δούκα

Οι εικόνες των ξεχειλισμένων από σκουπίδια κάδων που αντικρίζει κανείς κάνοντας μια βόλτα στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας θυμίζουν τις εποχές που απεργούσαν οι υπάλληλοι καθαριότητας του δήμου. 
ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΑΫΦΑΝΤΗ
Στον Ταύρο η πρώτη πολυκατοικία που παράγει περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει

Περιβάλλον / Στον Ταύρο η πρώτη πολυκατοικία που παράγει περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει

Με παρεμβάσεις μόνωσης, αερισμού και φωτοβολταϊκού συστήματος, ένα κτήριο στον Ταύρο θα γίνει το πρώτο στην Ελλάδα που παράγει περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει
LIFO NEWSROOM
Αίγλη Cinema: Το εμβληματικό θερινό του Ζαππείου επέστρεψε, καλύτερο από ποτέ

Οθόνες / Αίγλη Cinema: Το εμβληματικό θερινό του Ζαππείου επέστρεψε, καλύτερο από ποτέ

Μετρώντας πάνω από έναν αιώνα ζωής, το σινεμά του κέντρου με την προνομιακή τοποθεσία μάς περιμένει ξανά για προβολές σε ένα καταπράσινο σκηνικό, με εντυπωσιακό ήχο, φαγητό και ποτό που ονειρευόμασταν να βρούμε σε ένα κυλικείο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Παράνομη στάθμευση: Πώς βάζει φρένο στη λειτουργία της πόλης

Ρεπορτάζ / Παράνομη στάθμευση στην Αθήνα: Παρκαδόροι, τουριστικά λεωφορεία και αντικοινωνική συμπεριφορά

Η παράνομη στάθμευση είναι μία από τις βασικές αιτίες πίσω από το κυκλοφοριακό πανδαιμόνιο της Αθήνας. Μια έρευνα για το χάος που δημιουργεί στους δρόμους της πόλης, για τους ελέγχους και τα μέτρα που έχουν ληφθεί, γι' αυτά που σχεδιάζονται αλλά και για τους παράγοντες που κάνουν τη λύση της εξίσωσης ακόμη πιο δύσκολη.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ