Ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής μπόλιασε τις νεραντζιές του για να δίνουν λεμόνια και ξεκίνησε μια μεγάλη συζήτηση

Ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής μπόλιασε τις νεραντζιές του για να δίνουν λεμόνια και ξεκίνησε μια μεγάλη συζήτηση Facebook Twitter
Ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής μπόλιασε τις νεραντζιές στο κέντρο της πόλης για να δίνουν λεμόνια.
9

Πριν από λίγες εβδομάδες κυκλοφόρησε μια μικρή είδηση που συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον σε social και παραδοσιακά media. Ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής μπόλιασε τις νεραντζιές στο κέντρο της πόλης για να δίνουν λεμόνια. Η είδηση έγινε viral – σε αυτό βοήθησε και η ανακοίνωσή της, που έγινε μέσω της επίσημης σελίδας του Δήμου Ηρακλείου στο Facebook: «Καλημέρα... Το τελευταίο διάστημα μπολιάστηκαν οι νεραντζιές στις γειτονιές του κέντρου προκειμένου, σε λίγο καιρό, να δώσουν λεμόνια. Λεπτομέρεια, θα πει κανείς, αλλά είναι αυτές οι μικρές παρεμβάσεις που δείχνουν το μεράκι να γίνει η πόλη μας λιγάκι πιο όμορφη...». Η ανακοίνωση συνοδευόταν και από φωτογραφία μιας νεραντζιάς με ένα καρτελάκι που έγραφε «Μπολιάζουμε τα δέντρα μας, δίνουμε καρπούς στην πόλη μας».


Η είδηση μοιράστηκε πολύ, έγινε viral δηλαδή, είχε πολλά θετικά σχόλια και έφθασε ως τις σελίδες μεγάλων εφημερίδων. Είχε όλα τα «σωστά» χαρακτηριστικά: μια δημοτική Αρχή που φαίνεται να νοιάζεται για τους πολίτες της και περισσότερο για τους μη προνομιούχους, αυτούς δηλαδή που θα επωφελούνταν κυρίως από τα δωρεάν λεμόνια. Ήταν μια απλή ιδέα, από αυτές που δεν απαιτούν μεγάλους προϋπολογισμούς, άμεσα εφαρμόσιμη και με απτά αποτελέσματα.

Γιατί να μην μπορούν να επωφεληθούν οι πολίτες που βρίσκονται σε ανάγκη από τα οπωροφόρα δέντρα του δήμου, όπου υπάρχουν, ή ακόμα και να καλλιεργηθούν γι' αυτόν ειδικά τον σκοπό σε σημεία της πόλης που μένουν ανεκμετάλλευτα;


Η Διεύθυνση Πάρκων και Κηποτεχνίας του Δήμου Κορυδαλλού, όμως, έχει άλλη άποψη και με ανακοίνωσή της σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι: «Ο εμβολιασμός λεμονιάς πάνω σε νεραντζιά αντενδείκνυται, διότι υπάρχει μεγάλο ποσοστό αποτυχίας, με αποτέλεσμα το δέντρο να ξεραίνεται. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση μαζικών εμβολιασμών, η πόλη μας κινδυνεύει να μείνει χωρίς πράσινο. Εξάλλου, πριν από λίγα χρόνια ο δήμος μας προχώρησε σε πιλοτικό εμβολιασμό νεραντζιών σε πάρκο, χωρίς τα αναμενόμενα αποτελέσματα. [...] Η νεραντζιά ενδείκνυται για δεντροστοιχίες πόλης. Ζει περισσότερο από όλα τα εσπεριδοειδή. Το πλούσιο φύλλωμά της απορροφά τις μεγαλύτερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, συμβάλλοντας στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Είναι το πιο ανθεκτικό σε ασθένειες εσπεριδοειδές δέντρο. Αντέχει σε δυσμενείς συνθήκες, στην έλλειψη νερού και δεν χρειάζεται λίπασμα. Έχει μαλακά αγκάθια, ενώ η κόμη της είναι σχετικά μορφοποιημένη και δεν παρουσιάζει την άναρχη ανάπτυξη των άλλων εσπεριδοειδών και ειδικά της λεμονιάς. Η λεμονιά δεν είναι κατάλληλη για τα πεζοδρόμια της πόλης μας, που συνήθως έχουν περιορισμένο πλάτος. Δεν αντέχει στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, δηλαδή σε περίπτωση πάγου ξεραίνεται. Έχει σκληρά και επικίνδυνα αγκάθια, γεγονός που την καθιστά επικίνδυνη για τους πεζούς. Απαιτεί συγκεκριμένες λιπάνσεις και αρκετό νερό για να αποδώσει».

Εμείς επικοινωνήσαμε για μια τρίτη άποψη με τον διευθυντή Πρασίνου και Περιβάλλοντος του Δήμου Αθηναίων Δημήτρη Κυριακάκη, ο οποίος συντάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της άποψης που εκφράστηκε από τον Δήμο Κορυδαλλού. Μας έδωσε επίσης την επίσημη καταγραφή των δέντρων που έχει ο δήμος, για να έχουμε μια βάση: 883 πικροδάφνες, 815 καζουαρίνα, 784 αϊλάνθοι, 714 μελιά, 579 πεύκα, 522 δάφνες Απόλλωνος, 491 γιακαράντα, 490 πλατάνια, 441 ακακίες, 439 φοίνικες κανάριοι, 355 χαρούπια, 351 φοίνικες ουασιγκτόνιοι, 282 ευκάλυπτοι, 207 προυνοί, 166 κυπαρίσσια, 141 πιπέρια, 97 λεμονιές, 81 λεϊλάντ, 49 γάζια, 38 αγγέλικα, 34 συκιές, διάφορα άλλα 7.220.


Ακόμα και αν δεχθούμε, όμως, ότι το μπόλιασμα των νεραντζιών με λεμονιές δεν είναι η καλύτερη λύση, η κεντρική ιδέα έχει μια γερή βάση. Γιατί να μην μπορούν να επωφεληθούν οι πολίτες που βρίσκονται σε ανάγκη από τα οπωροφόρα δέντρα του δήμου, όπου υπάρχουν, ή ακόμα και να καλλιεργηθούν γι' αυτόν ειδικά τον σκοπό σε σημεία της πόλης που μένουν ανεκμετάλλευτα; Ο κ. Κυριακάκης μας είπε ότι ο δήμος είναι θετικός σε αυτό, αν και υπάρχουν κάποια πρακτικά ζητήματα, όπως το μεγάλο μέγεθος του πληθυσμού της πόλης, ο τρόπος που θα επιλεχθούν οι δικαιούχοι κ.ά. Πάντως, όπως μας αποκάλυψε, έχουν ήδη βρεθεί κάποιες εκτάσεις στην περιοχή του Ελαιώνα που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν αστικούς κήπους. Αναμένουμε!

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη LIFO.

Αθήνα
9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αθήνα: Κενά διαμερίσματα, απίστευτα ενοίκια

Ρεπορτάζ / Αθήνα: Κενά διαμερίσματα, απίστευτα ενοίκια

Χιλιάδες διαμερίσματα και επαγγελματικά γραφεία στην Αθήνα είναι κενά. Την ίδια στιγμή το στεγαστικό πρόβλημα διογκώνεται, με τα ενοίκια να έχουν εκτοξευτεί και τα σπίτια στο κέντρο της πόλης να είναι δυσεύρετα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ένας ξενώνας για ευάλωτους ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπους

Lgbtqi+ / Ένα «καταφύγιο» για τα ευάλωτα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στην Αθήνα

Υπογράφηκε χτες το μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στον δήμο Αθηναίων και δέκα ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις για τη δημιουργία ενός ξενώνα για ευάλωτα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Η δομή αναμένεται να λειτουργήσει την άνοιξη του ’24, οι προκλήσεις όμως που αφορούν τη λειτουργία του παραμένουν πολλές.   
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αστική θερμονησίδα: Πώς έγινε φούρνος η Αθήνα και τι κάνουν άλλες πόλεις της Ευρώπης

Ρεπορτάζ / Αστική θερμονησίδα: Πώς έγινε φούρνος η Αθήνα και τι κάνουν άλλες πόλεις της Ευρώπης

Η Αθήνα είναι μια κλιματικά άρρωστη πόλη που «καίγεται» από το ατμοσφαιρικό φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας, ένα φαινόμενο που τα επόμενα χρόνια θα αλληλεπιδράσει σφόδρα με τους παρατεταμένους και συχνούς καύσωνες τους οποίους θα φέρει η κλιματική αλλαγή. Τι πρέπει να γίνει για να θεραπευτεί η πόλη από την ακραία ζέστη;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Πόσο εύκολα μπορούμε να βρούμε πλέον ταξί στην Αθήνα;

Ρεπορτάζ / Πόσο εύκολα μπορούμε να βρούμε πλέον ταξί στην Αθήνα;

Η αναμονή στις εφαρμογές και τις εταιρείες ραδιοταξί, όσα ζούμε καθημερινά παρακαλώντας για κούρσα στο Μοναστηράκι ή στην πλατεία Συντάγματος και η πλευρά των εκπροσώπων των οδηγών.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Οι Αθηναίοι ψάχνουν σπίτι να νοικιάσουν και δεν βρίσκουν - Οι αιτίες και οι λύσεις

Έρευνα / Οι Αθηναίοι ψάχνουν σπίτι να νοικιάσουν και δεν βρίσκουν - Οι αιτίες και οι λύσεις

Όσο πυκνώνουν οι... διωγμοί συμβατικών νοικάρηδων προς χάριν του AirBnB, τόσο τα νοίκια παίρνουν την ανιούσα: οι τιμές ανά περιοχή, η μηδενική διαθεσιμότητα φοιτητικών κατοικιών, οι συγκρίσεις με τα προηγούμενα χρόνια.
ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ
Πλατεία Αγίας Ειρήνης: Στο έλεος της ηχορύπανσης, της ανομίας και της κατάληψης κοινόχρηστων χώρων

Aθήνα / Πώς διέλυσαν και καταπάτησαν την πλατεία Αγίας Ειρήνης

Τρεις μόνιμοι κάτοικοι και ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας μιλούν στη LiFO για την άναρχη ανάπτυξη της περιοχής και την καταπάτηση του δημόσιου χώρου, που έχει εξελιχθεί σε μεγάλο πρόβλημα του κέντρου της Αθήνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ