«Η Αθήνα χρειάζεται έναν δήμαρχο που θα ελαφρύνει από τέλη και χαράτσια την πλειοψηφία των δημοτών και όχι δήμαρχο-υπηρέτη των κυβερνήσεων, των επιχειρήσεων και των ΜΚΟ» λέει ο υποψήφιος δήμαρχος της Αθήνας, μέλος του Π.Γ. της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση, Νίκος Σοφιανός, καθώς περνώ το κατώφλι του όμορφου νεοκλασικού που στεγάζει τα γραφεία της παράταξης.


Μέχρι να φτάσω στην οδό Παλαιολόγου 10, οι εικόνες που είδα στη γειτονική πλατεία Βάθη ήταν θλιβερές. Παραμέληση, εγκατάλειψη, πορνεία, εμπόριο και χρήση ναρκωτικών στην παλιά αστική γειτονιά της Αθήνας που δεν υπάρχει πια στην ημερήσια διάταξη της προεκλογικής ατζέντας.


«Όποιος λέει ότι μπορεί να αλλάξει την Αθήνα, λέει ψέματα. Όλα αυτά είναι προεκλογικές μπαρούφες που ξεχνιούνται την επόμενη μέρα» προσθέτει ο κ. Σοφιανός πριν ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας και συμπληρώνει:

 

«Εμείς προτιμάμε να δώσουμε τη μάχη στηρίζοντας λαϊκά αιτήματα, διεκδικώντας μέτρα, πιέζοντας για λύσεις - ανάσες στη δύσκολη καθημερινότητα του λαού μας που επηρεάζεται από την πολιτική του δήμου. Φέραμε για συζήτηση δεκάδες αιτήματα κατοίκων, αποσπώντας αρκετά συχνά επιμέρους λύσεις.

 

Για παράδειγμα, τασσόμαστε ξεκάθαρα υπέρ της κατάργησης του αίσχους της ελεγχόμενης στάθμευσης. Επίσης, δουλειά του δήμου είναι να φροντίσει τις γειτονιές της πόλης με όλες τις υπηρεσίες του, που οι Αθηναίοι πληρώνουν ακριβά.

 

Η αποκομιδή των σκουπιδιών, ο ηλεκτροφωτισμός, τα σχολεία, οι παιδικοί σταθμοί και οι υπηρεσίες του δήμου προϋποθέτουν έναν δήμαρχο ο οποίος θα δουλεύει για την καθημερινότητα του εργαζομένου και θα ελαφρύνει το λεηλατημένο του εισόδημα».

 

Στους δήμους όπου υπάρχουν κομμουνιστές δήμαρχοι υπάρχει συνέπεια λόγων και έργων. Τι δήμαρχο θέλει η Αθήνα; Έναν υπηρέτη κυβερνήσεων, ελιτίστικων και μεταμοντέρνων προσεγγίσεων ή υπηρέτη του λαού και της καθημερινότητας;

 

— Γιατί κάποιος να επιλέξει το δικό σας ψηφοδέλτιο;

Εμείς δεν υιοθετούμε την άποψη που λέει ότι ο δήμαρχος είναι ένα πρόσωπο ακηδεμόνευτο, απολιτίκ και αυτοδιοικητικό. Υπάρχει μια κυρίαρχη πολιτική που ασκείται με την ευρεία συμφωνία των υπόλοιπων κομμάτων.

 

Για παράδειγμα, η δημοτική φορολογία, η ανταποδοτική λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου, η συνεργασία με εργολάβους, η συρρίκνωση και η αλλοίωση των εργασιακών σχέσεων στον δήμο της Αθήνας. Και, φυσικά, η στήριξη της πολυδιαφημισμένης ανάπτυξης που εν τέλει είναι ανάπτυξη για τους λίγους.

 

Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε μια ευρύτατη λαϊκή συμμαχία μέσα στην κοινωνία, να συμπορευτούν μαζί μας λαϊκές δυνάμεις που γυρίζουν την πλάτη στη μιζέρια. Πάμε κόντρα στην ευρεία σύμπραξη των άλλων και κάνουμε τη διαφορά, την οποία ο δημότης εισπράττει σε όλο το φάσμα των λειτουργιών του δήμου.

 

Το πραγματικό δίλημμα της Αθήνας είναι: «Δήμαρχος-υπηρέτης των κυβερνήσεων του κεφαλαίου ή δήμαρχος που δουλεύει μαζί με τους εργαζομένους, τον λαό της πόλης, από θέσεις διεκδίκησης - αντιπολίτευσης στους ισχυρούς;».


— Η Αθήνα είναι μια πόλη που έχει ομογενοποιηθεί ή παρατηρούνται ακόμη ταξικές διαφορές;

Είναι προφανές ότι η Αθήνα, πλέον, έχει λίγες αστικές ή μεσοαστικές περιοχές. Η πλειονότητα του πληθυσμού έρχεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες της πολιτικής των μνημονίων τριών διαδοχικών κυβερνήσεων στις οποίες πρωταγωνίστησαν οι σημερινοί υποψήφιοι δήμαρχοι της Αθήνας αλλά και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης.

 

Επομένως, θεωρώ ότι έχει ομογενοποιηθεί κοινωνικοταξικά, έχει διαμορφωθεί μια μεγάλη πλειοψηφία ανθρώπων που είναι εργαζόμενοι, υπάλληλοι, άνεργοι, συνταξιούχοι. Όλοι αυτοί πλήττονται από την πολιτική των κομμάτων που κυβέρνησαν.

 

Αυτός ο κόσμος παρακολουθεί με απέχθεια τους σουλατσαδόρους βουλευτές, τα κόμματα-αναχώματα με ημερομηνία λήξης και τους πρόθυμους συγκυβερνήτες αντιλαϊκών κυβερνήσεων.

 

Νίκος Σοφιανός: «Όποιος λέει ότι μπορεί να αλλάξει την Αθήνα, λέει ψέματα»
Δεν μπορείς να αντιμετωπίζεις όλη την Αθήνα ως ενιαίο σύνολο. Για παράδειγμα, δεν μπορείς να φορολογείς το ίδιο το καφενείο στα Σεπόλια με την καφετέρια στο Κολωνάκι. Κι όμως, φορολογούνται με τους ίδιους όρους. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


— Πείτε μου μια βασική ανάγκη της πόλης σήμερα.

Οι ανάγκες είναι περισσότερες από μία και αφορούν την καθημερινότητα των κατοίκων. Για παράδειγμα, είναι ζητούμενο για εμάς να καταργηθεί η υψηλή φορολογία και να δοθεί μεγάλη σημασία στην καθαριότητα, στον φωτισμό και στο πράσινο, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μόνον αν συγκρουστείς με τις πολιτικές που υποθήκευσαν ελεύθερους χώρους όπως η Ακαδημία Πλάτωνος, το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή ή η περιοχή του Προμπονά.

 

Η ανατροπή που έχουν ανάγκη οι νέοι, οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματίες, η φτωχολογιά της Αθήνας, θα έρθει από τα κάτω, με οργάνωση και αγώνα παντού. Χορτάσαμε στον δήμο από σωτήρες, ικανά πρόσωπα, δυνατά ονόματα, υποψήφιους επισκέπτες, που οι περισσότεροι ήρθαν για να φύγουν.


— Έχετε δηλώσει ότι γίνετε ένα μεγάλο πάρτι των ΜΚΟ στις κοινωνικές δομές. Πού βασίζετε αυτή σας τη δήλωση;

Αυτό είναι ένα από τα σταθερά θέματα που έχουμε αναδείξει. Η φτώχεια μεγαλώνει, η ανεργία φουντώνει και υπάρχει ανέχεια. Το 23% του πληθυσμού αποτελείται από μετανάστες, οι οποίοι ζουν σε αντίστοιχες συνθήκες με αυτές υπό τις οποίες ζει η εργατική-λαϊκή οικογένεια των Αθηναίων.

 

Γίνεται ένα όργιο δράσης δεκάδων ΜΚΟ στον δήμο, οι οποίες λυμαίνονται υπηρεσίες, κτίρια και λειτουργίες, εισπράττοντας εκατομμύρια από κάθε λογής προγράμματα. Πρόκειται για επιχειρήσεις και όχι φιλανθρωπικές οργανώσεις.

 

Δεν μπορεί η διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού πληθυσμού να γίνεται από τις ΜΚΟ. Δεν μιλάμε για τη δυνατότητα της εθελοντικής προσφοράς, μιλάμε για το «πάρτι».

 

Εμείς λέμε ότι υπάρχουν δημοτικοί και δημόσιοι φορείς όπου πρέπει να διοχετεύονται όλα τα λεφτά και μέσα από εκεί να διαμορφωθούν οι όροι χρηματοδότησής τους. Αντ' αυτού, όλα τα κονδύλια που πρέπει να διοχετευτούν στις κοινωνικές δομές των δήμων πηγαίνουν κατευθείαν σε ΜΚΟ.


— Ως προς το θέμα της αντιμετώπισης των ναρκωτικών, γιατί διαφωνείτε με τη λειτουργία των Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης;

Τα ναρκωτικά είναι ένα σοβαρό κοινωνικό και πολυπαραγοντικό πρόβλημα. Είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον για την προστασία των χρηστών, τη στιγμή που με τη λειτουργία τέτοιων χώρων υπονομεύονται στην πράξη το κίνητρο και η δυνατότητα των τοξικοεξαρτημένων στην απεξάρτηση και στην κοινωνική επανένταξη.

 

Οι Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης είναι μια επικίνδυνη κλιμάκωση της πολιτικής της λεγόμενης «μείωσης της βλάβης», που έχει αποτύχει ήδη.

 

Αναφέρω ενδεικτικά τον παροπλισμό των επτά κέντρων πρόληψης του δήμου, την υποβάθμιση των προγραμμάτων πρόληψης, την υποστελέχωση - υποχρηματοδότηση των θεραπευτικών κοινοτήτων, την απουσία στήριξης της απεξάρτησης, τα ελάχιστα προγράμματα street work και το μοίρασμα μεθαδόνης χωρίς εξατομικευμένη παρακολούθηση.

 

Εμείς, λοιπόν, απαιτούμε πρόληψη - θεραπεία - επανένταξη και όχι «χώρους εποπτευόμενου θανάτου» ή δημιουργία «χώρων χρήσης ζωντανών νεκρών».

 

Αφού γέμισαν τον τόπο με προγράμματα χορήγησης υποκατάστατων, συντήρησαν την εξάρτηση και διαμόρφωσαν νέες πιάτσες γύρω τους, διαφήμισαν την κάνναβη στήνοντας καμπάνιες για τα οφέλη της στην υγεία και στην οικονομία και χασισογιορτές, και τώρα κινούνται στη λογική η οποία μαντρώνει τους χρήστες, αντιμετωπίζοντάς τους ως «ξοφλημένους», για να μη χαλά το τουριστικό προϊόν που θέλουν να πουλήσουν.

 

Πρόκειται για έναν συμβιβασμό με τα ναρκωτικά και όχι φροντίδα προς τον χρήστη. Γνωρίζουμε ότι πολιτικά μόνο εμείς είμαστε αντίθετοι, όμως η πολιτική τους δεν έχει περάσει στον κόσμο.


— Υπάρχει λύση για τα Εξάρχεια;

Η στοχοποίηση μιας περιοχής σε μια προεκλογική αντιπαράθεση εμάς δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Επομένως, το «Νόμος και Τάξη» είναι λάθος. Αναμφισβήτητα, ο δήμος απουσιάζει από την περιοχή. Παραμένει αδιάφορος και θεατής.

 

Εμείς υποστηρίζουμε ότι είναι δουλειά της αστυνομίας να αντιμετωπίσει το έγκλημα, τα ναρκωτικά, τις συμμορίες. Όπως, είναι ευθύνη του δήμου να καθαρίζει, να φροντίζει, να έχει ή να ανοίξει δομές στην περιοχή. Πρέπει να δοθεί μια ανάσα στους επαγγελματίες της συνοικίας αλλά και να στηριχτεί η δύσκολη καθημερινότητα των κατοίκων.

 

— Το θέμα του Airbnb εισχώρησε για πρώτη φορά στην προεκλογική ατζέντα των δημοτικών εκλογών. Ποια είναι η άποψή σας;

Μιλάμε για μια επαγγελματική και επιχειρηματική δραστηριότητα, αφού οι κατοικίες αυτές μετατρέπονται σε επαγγελματική στέγη. Η δική μας άποψη είναι ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις πρέπει να φορολογούνται ως επαγγελματική στέγη.

 

Τα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί μιλούν για τζίρο 2 δισ. ευρώ και για εκτίναξη των μεταβιβάσεων ακινήτων στην Αθήνα. Ειδικά στην πόλη μας, το 55% των βραχυχρόνιων μισθώσεων ελέγχεται από επιχειρηματίες που αγοράζουν άμεσα ακόμα και ολόκληρες πολυκατοικίες ή χτίζουν πολυκατοικίες για Airbnb.

 

Πάγια θέση μας είναι να φορολογηθούν από τον δήμο με τον συντελεστή επαγγελματικής στέγης, δηλαδή από 1,55 ευρώ/τ.μ. που είναι σήμερα η κατοικία σε 6,2 ευρώ/τ.μ. που είναι η επαγγελματική στέγη. Επίσης, να πληρώνεται το τέλος παρεπιδημούντων που πρέπει να αποδίδουν τα ξενοδοχεία και δεν εισπράττεται από τον δήμο.

 

Αυτά τα μέτρα, εκτός από την απόδοση εσόδων στον δήμο από μια επιχειρηματική δράση που σήμερα δεν πληρώνει, θα αποθαρρύνουν και τους μεμονωμένους ιδιοκτήτες που έτσι δεν θα αξιοποιούν το ακίνητό τους με βραχυχρόνια μίσθωση, προτιμώντας τελικά τη μακροχρόνια, ώστε να καλύπτονται και οι ανάγκες των ενοικιαστών.

 

Νίκος Σοφιανός: «Όποιος λέει ότι μπορεί να αλλάξει την Αθήνα, λέει ψέματα»
Εμείς υποστηρίζουμε ότι είναι δουλειά της αστυνομίας να αντιμετωπίσει το έγκλημα, τα ναρκωτικά, τις συμμορίες. Όπως, είναι ευθύνη του δήμου να καθαρίζει, να φροντίζει, να έχει ή να ανοίξει δομές στην περιοχή. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


— Η Πάτρα έχει εκλέξει δήμαρχο που έχει τη στήριξη του ΚΚΕ. Στην Αθήνα είναι τόσο δύσκολο ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Στην Αθήνα οι συσχετισμοί είναι διαφορετικοί. Πάντως, οι κομμουνιστές δήμαρχοι είναι διεκδικητικοί και έχουν τις ίδιες ιεραρχήσεις με την πλειοψηφία του λαού ο οποίος αντιμετωπίζει μια πολιτική που την έχει γονατίσει.

 

Στους δήμους που υπάρχουν κομμουνιστές δήμαρχοι υπάρχει συνέπεια λόγων και έργων. Τι δήμαρχο θέλει η Αθήνα; Έναν υπηρέτη κυβερνήσεων, ελιτίστικων και μεταμοντέρνων προσεγγίσεων ή υπηρέτη του λαού και της καθημερινότητάς;


— Ως κόμμα που δεν συνεργάζεστε με κανέναν, τώρα που η απλή αναλογική θα απαιτήσει ευρύτερες συνεργασίες τι σκοπεύετε να κάνετε;

Είμαστε υπέρ της απλής αναλογικής με την έννοια της ισοτιμίας της ψήφου. Μπορούν να υπάρξουν επιμέρους συγκλίσεις στο νέο δημοτικό συμβούλιο με πλειοψηφίες σε συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές του δήμου που δίνουν μια ανάσα στο εισόδημα ή βελτιώνουν πλευρές της δύσκολης καθημερινότητας του κόσμου.

 

Σκοπός μας είναι να δυναμώσουμε τον συλλογικό αγώνα πάνω στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Έναν αγώνα που λοιδορήθηκε από τους «αριστερούς» της κωλοτούμπας, έναν τίτλο που επάξια έχει κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνησή του.


— Έχετε εκλεγεί δήμαρχος της Αθήνας και μέλη του ΚΚΕ κρεμούν ένα πανό στον ιερό βράχο της Ακρόπολης, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν. Πώς αντιδράτε;

Πιθανόν να προλάβαινε ο δήμος Αθηναίων το ΚΚΕ, τοποθετώντας πανό για τα εγκλήματα που γίνονται σε βάρος του εισοδήματος των εργαζομένων με την ψήφιση των μνημονίων.

 

— Θα πηγαίνατε στο Athens Pride του ερχόμενου Ιουνίου; Είστε υπέρ ή κατά της διεξαγωγής του;

Από τη στιγμή που ζητάει άδεια από τον δήμο Αθηναίων, εννοείται ότι δικαιούται να την πάρει και επομένως θα πραγματοποιηθεί. Μόνο στη Χρυσή Αυγή θεωρούμε ότι δεν πρέπει να δίνεται άδεια.


— Για παράδειγμα, ο κ. Καμίνης υποστηρίζει δημόσια το Pride και παρευρίσκεται ο ίδιος στην παρέλαση.

Εγώ δεν θα συμμετάσχω, διότι θεωρώ ότι η σεξουαλική επιλογή όλων των ανθρώπων είναι σεβαστή, αλλά δεν είναι λόγος για να διαδηλώνεις. Πιστεύω ότι μπορείς να διαδηλώσεις για τα δικαιώματά σου στην πόλη, την ανεργία, τα εργασιακά ή για να εκφράσεις την αλληλεγγύη σου.

 

Όμως η σεξουαλική σου επιλογή είναι προσωπική υπόθεση που πρέπει να γίνεται σεβαστή και απαιτώ να αντιμετωπίζεται κάθε εκφοβισμός και ρατσισμός απέναντι της, ακόμη και ποινικά.


— Είστε υπέρ της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου;

Τον έχουμε ψηφίσει και είμαστε υπέρ της εφαρμογής του. Αλλά νομίζω ότι είναι ένας τρόπος για να γίνει εισπρακτικός μηχανισμός, χωρίς να ενδιαφέρει κανέναν το θέμα της δημόσιας υγείας.

 

Κατά τη γνώμη μας, δεν είναι δυνατόν να βάζεις τη δημοτική αστυνομία στο εύκολο κυνήγι των καπνιστών σε καφενεία και καφετέριες της Αθήνας.


— Η κατάσταση με τα τραπεζοκαθίσματα δεν θεωρείτε ότι έχει ξεφύγει πέρα από κάθε όριο;

Δεν μπορείς να αντιμετωπίζεις όλη την Αθήνα ως ενιαίο σύνολο. Για παράδειγμα, δεν μπορείς να φορολογείς το ίδιο το καφενείο στα Σεπόλια με την καφετέρια στο Κολωνάκι. Κι όμως, φορολογούνται με τους ίδιους όρους. Υπάρχουν επαγγελματίες στις γειτονιές, στους δρόμους της Αθήνας που δεν μπορούν να πληρώσουν.

 

Επίσης, δεν μπορεί να ταυτίζεις τη νόμιμη χρήση του κοινόχρηστου χώρου με την παραβατική συμπεριφορά. Επομένως, πρέπει να μειωθούν τα ποσά για τα τέλη των τραπεζοκαθισμάτων και να καταργηθεί το απαράδεκτο καθεστώς προπληρωμής των τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων με τραπεζοκαθίσματα από τους καταστηματάρχες της Αθήνας.

 

Είναι ένα μέτρο που δεν έχει λογική, παρά μόνο εισπρακτικό χαρακτήρα. Πρέπει να επανέλθουμε στο προηγούμενο καθεστώς με το οποίο λειτουργούσε ο δήμος τα προηγούμενα χρόνια.

 

Προφανώς, υπάρχουν και επιβαρημένες περιοχές όπως το Κουκάκι, το Παγκράτι ή το Κολωνάκι. Αλλά να πούμε ότι υπάρχουν και περιοχές στις οποίες θέλουμε τραπεζοκαθίσματα.

 

Υπάρχουν πολλές πλατείες, πάρκα, λόφοι και δημόσιοι χώροι που τα χρειάζονται γιατί τις ζωντανεύουν και λειτουργούν αποτρεπτικά ως προς το αίσθημα ανασφάλειας και την παραβατικότητα. Η δημοτική αστυνομία, πάντως, μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της παράνομης συμπεριφοράς των καταστηματαρχών.


— Ποιοι είναι οι ήρωες της καθημερινότητας;

Ο εργαζόμενος και ο άνεργος, οι άνθρωποι του μόχθου και του μεροκάματου, όλοι εκείνοι που προσπαθούν καθημερινά να κρατήσουν όρθια αυτή την πόλη.

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO