Συγκεκριμένα προαπαιτούμενα για τα έργα της επέκτασης του Μετρό, στην Αθήνα, θέτει o Κώστας Μπακογιάννης στους αρμόδιους.

 

Σε ανάρτησή του o Δήμαρχος Αθηναίων, ζητά χαρακτηριστικά «και συγκεκριμένες δεσμεύσεις». 

 

Ενημερώνοντας σχετικά το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, στην χθεσινή συνεδρίαση, ο Δήμαρχος Αθηναίων είπε «αυτό που ζητάμε - το απαιτούμε θα έλεγα - είναι ο σεβασμός στη λειτουργίας της πόλης. Να συμβεί και εδώ αυτό που συμβαίνει σε όλες τις χώρες του κόσμου όπου εκτελούνται μεγάλα δημόσια έργα, μεγάλης κοινωνικής αξίας».

 

Συγκεκριμένα, αναφέρει χαρακτηριστικά πως «Η νέα γραμμή του Μετρό είναι ένα σπουδαίο έργο, και ένα μεγάλο όπλο στη μάχη που δίνει η Αθήνα για να κερδίσει τη κινητικότητα. Η περιβαλλοντική του αξία είναι ανεκτίμητη.

 

»Πριν, όμως, αλλάξει τη ζωή μας προς το καλύτερο θα δυσκολέψει τη λειτουργία της πόλης. Κι εμείς, ως Δήμος Αθηναίων, έχουμε την υποχρέωση ως "φωνή του πολίτη" να ζητήσουμε σεβασμό. Ο σεβασμός στη λειτουργία της πόλης και στην υποχρέωση να τηρηθούν οι κανόνες που διέπουν όλα τα μεγάλα δημόσια έργα στην Ευρώπη είναι αυτονόητες απαιτήσεις μας.

 

Έχουμε ήδη συζητήσει με την Αττικό Μετρό και έχουμε θέσει καθαρά τα προαπαιτούμενα του σεβασμού στην πόλη.

 

- Ούτε ένα δέντρο χαμένο

 

Όσα δέντρα βγουν από τη θέση τους να μεταφυτευτούν τώρα και για όσα δεν είναι δυνατή η μεταφύτευση ή καταστραφούν να προβλεφθεί ρητά η αντικατάστασή τους. Η διατήρηση του πράσινου ισοζυγίου στην Αθήνα είναι αδιαπραγμάτευτη για μας.

 

- Μείωση στο ελάχιστο του χώρου που θα καταλαμβάνουν τα εργοτάξια

 

Κάθε εκατοστό δημόσιου χώρου που καταλαμβάνεται, αφαιρεί ζωτικό χώρο από τους πολίτες. Θα ελέγχουμε και με τις δικές μας υπηρεσίες την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων ασφαλείας και τη δημιουργία διόδων διέλευσης.

 

- Διασφάλιση της ακεραιότητας και της χρηστικότητας του αστικού εξοπλισμού

 

Όσα φωτιστικά παγκάκια, κάδοι, καλάθια καθώς και αγάλματα και έργα τέχνης απομακρυνθούν από τα εργοτάξια να μεταφερθούν σε σημεία της πόλης που θα υποδειχθούν εκ των προτέρων από τον Δήμο Αθηναίων.

 

Επίσης ο Δήμος Αθηναίων θέλει να «υπάρξουν τα εχέγγυα ότι σε 10 χρόνια - όταν η νέα γραμμή του Μετρό θα κοσμεί την Αθήνα – η εικόνα της πόλης θα είναι καλύτερη, όχι χειρότερη.

 

Για όλα αυτά έχουμε ζητήσει τη σύναψη τριμερούς προγραμματικής σύμβασης, μεταξύ του Δήμου, της Αττικό Μετρό και του ΕΜΠ σε ρόλο επιστημονικού υπευθύνου με στόχο να συνεργαστούμε και να δεσμευτούμε από κοινού ότι θα διερευνήσουμε τρόπους για να διαχειριστούμε σωστά τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η κατασκευή του έργου τόσο στη φάση της κατασκευής όσο και στη φάση της λειτουργίας ενώ παράλληλα προτείνουμε τη διενέργεια άμεσα, τώρα, αρχιτεκτονικών διαγωνισμών με σκοπό τη διασφάλιση της ποιότητας του δημόσιου χώρου που θα προκύψει μετά το πέρας του έργου.

 

Τέλος, ο Δήμος προτείνει «τη σύναψη ενός MOU με την Αττικό Μετρό, το οποίο θα έρθει προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο.»