Η Ειρήνη Αλεξίου χαρτογραφεί τις δεξιότητες ατόμων σε κάθε γειτονιά της Αθήνας

Η Ειρήνη Αλεξίου χαρτογραφεί τις δεξιότητες ατόμων σε κάθε γειτονιά της Αθήνας Facebook Twitter
Ο σπινθήρας έναρξης ενός «UrbanDig για γειτονιές» είναι να φτιαχτεί μια παράσταση στους δρόμους της περιοχής μέσα από το τοπικό αρχείο μαρτυριών, ιστορικών πηγών, παλαιών φωτογραφιών, σύγχρονων θεμάτων γειτονιάς, εντυπώσεων επισκεπτών που συλλέγονται μέσα από ανοιχτές δράσεις και τοπικά εργαστήρια.
0

Η Ειρήνη Αλεξίου χαρτογραφεί τις δεξιότητες ατόμων σε κάθε γειτονιά της Αθήνας Facebook Twitter
Η γειτονιά να μπορεί να εμπνεύσει μια καλλιτεχνική διαδικασία και αυτή να εμπνεύσει μια ολόκληρη γειτονιά και τους επισκέπτες της...

 

Τι είναι το UrbanDig Skill;

Είναι μια μέθοδος χαρτογράφησης των ενδιαφερόντων και δεξιοτήτων ανθρώπων που συμμετέχουν σε δραστηριότητες της γειτονιάς. Είναι μέρος του «UrbanDig για γειτονιές», ενός τρόπου γνωριμίας με το χτες και το σήμερα της πόλης μέσα από συλλογικές δράσεις που, ταυτόχρονα, δημιουργούν ή ενισχύουν ένα δίκτυο ατόμων που ενδιαφέρονται για την εκάστοτε περιοχή.

Το «UrbanDig για γειτονιές» είναι μια διαδικασία που η ομάδα μας υλοποιεί και αναπτύσσει στη γειτονιά του Δουργουτίου, την περιοχή των προσφυγικών κατοικιών του Νέου Κόσμου.

 

Τι στόχους έχετε στο επίπεδο της γειτονιάς;

Την έμπνευση. Η γειτονιά να μπορεί να εμπνεύσει μια καλλιτεχνική διαδικασία και αυτή να εμπνεύσει μια ολόκληρη γειτονιά και τους επισκέπτες της. Ο σπινθήρας έναρξης ενός «UrbanDig για γειτονιές» είναι να φτιαχτεί μια παράσταση στους δρόμους της περιοχής μέσα από το τοπικό αρχείο μαρτυριών, ιστορικών πηγών, παλαιών φωτογραφιών, σύγχρονων θεμάτων γειτονιάς, εντυπώσεων επισκεπτών που συλλέγονται μέσα από ανοιχτές δράσεις (φεστιβάλ, βόλτες χαρτογράφησης, συμμετοχικές ξεναγήσεις κ.λπ.) και τοπικά εργαστήρια. Το αρχείο αυτό και το δίκτυο της γειτονιάς χαρτογραφούνται. Οι χάρτες αυτοί γίνονται γόνιμο υλικό μελέτης και έμπνευσης για την παράσταση. Επίσης, τροφοδοτούν μια ιστοσελίδα ανάδειξης της γειτονιάς και βάση αναφοράς στην περίπτωση που θέλει η γειτονιά να συνεχίσει τις δράσεις.

 

Υπάρχουν συγκεκριμένες δράσεις στον δημόσιο χώρο;

Το «UrbanDig για γειτονιές» είναι μια διαδικασία που η ομάδα μας υλοποιεί και αναπτύσσει στη γειτονιά του Δουργουτίου, την περιοχή των προσφυγικών κατοικιών του Νέου Κόσμου. Εκεί οργανώνει ή/και υποστηρίζει από τον Αύγουστο του 2014 μια ομπρέλα συλλογικών δράσεων ανίχνευσης του χτες και του σήμερα, από την ενδιαφέρουσα προσφυγική και αγωνιστική ιστορία της περιοχής μέχρι το ιδιαίτερο αστικό τοπίο της και τα θέματα που απασχολούν τους γείτονες. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει γύρω στις 70 ημέρες δράσεων συλλογής και ανάδειξης αρχείου, με συνολικά πάνω από 400 συνεργάτες, που περιλαμβάνουν μαθητές σχολείων κάθε βαθμίδας, φοιτητές (Παντείου, Χαροκοπείου, Πειραιά), καθηγητές, εργαζόμενους και μέλη συνολικά 67 φορέων ή άτυπων ομάδων. Το 1/3 των ανθρώπων που συμμετέχουν ενεργά στις δράσεις είναι άτομα, κυρίως κάτοικοι, που δεν ανήκουν σε φορείς. Επιπλέον, σχηματίστηκαν δια-τομεακές ομάδες, όπως η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Δουργουτίου (συντονιστές Τ. Βερβενιώτη & Χ. Ανανιάδης), η Ομάδα Ιστορικής Χαρτογράφησης (συντονιστές Γ. Θάνος ομάδας ΑΣΤΥ), η Ομάδα Χαρτογράφησης Εντυπώσεων Επισκεπτών (συνεργασία με Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο), η Ομάδα Δημιουργίας της Ιστοσελίδας Ανάδειξης Δουργουτίου (συντονίστρια Ρέα Ζέκκου) και η Ομάδα Παράστασης που συντονίζουμε με τον σκηνοθέτη Γ. Σαχίνη, όντες παράλληλα συνιδρυτές της «όχι παίζουμε» και του UrbanDig Project από το 2005. 

 

 

Ποιες είναι οι επόμενες σχετικές καλλιτεχνικές σας δράσεις;

Στο γειτονικό Studio Κινητήρας κάθε Σάββατο γίνεται εργαστήριο για ανερχόμενους και καθιερωμένους περφόρμερ πάνω σε φωτογραφίες, κείμενα, μαρτυρίες, χάρτες και άλλο υλικό από την έρευνα στο Δουργούτι. Είναι το πρώτο στάδιο προετοιμασίας της παράστασης στους δρόμους του Δουργουτίου εντός του 2015 με τίτλο Dourgouti Island Hotel. Επίσης, μέρος του υλικού θα δοκιμαστεί και στο Linz της Αυστρίας από 28/1 ως 2/2, όπου συμμετέχω στο εργαστήριο Hotel Obscura, με τo οποίο συνδέεται η δράση μας, καθώς και σε άλλα εργαστήρια και παραστάσεις εντός του 2015 σε Παρίσι και Βιέννη.

 

info: [email protected]

 

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η όχι τόσο «καθαρή και λαμπερή» Αθήνα του Χάρη Δούκα

Φωτορεπορτάζ / Η όχι τόσο «καθαρή και λαμπερή» Αθήνα του Χάρη Δούκα

Οι εικόνες των ξεχειλισμένων από σκουπίδια κάδων που αντικρίζει κανείς κάνοντας μια βόλτα στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας θυμίζουν τις εποχές που απεργούσαν οι υπάλληλοι καθαριότητας του δήμου. 
ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΑΫΦΑΝΤΗ
Στον Ταύρο η πρώτη πολυκατοικία που παράγει περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει

Περιβάλλον / Στον Ταύρο η πρώτη πολυκατοικία που παράγει περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει

Με παρεμβάσεις μόνωσης, αερισμού και φωτοβολταϊκού συστήματος, ένα κτήριο στον Ταύρο θα γίνει το πρώτο στην Ελλάδα που παράγει περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει
LIFO NEWSROOM
Αίγλη Cinema: Το εμβληματικό θερινό του Ζαππείου επέστρεψε, καλύτερο από ποτέ

Οθόνες / Αίγλη Cinema: Το εμβληματικό θερινό του Ζαππείου επέστρεψε, καλύτερο από ποτέ

Μετρώντας πάνω από έναν αιώνα ζωής, το σινεμά του κέντρου με την προνομιακή τοποθεσία μάς περιμένει ξανά για προβολές σε ένα καταπράσινο σκηνικό, με εντυπωσιακό ήχο, φαγητό και ποτό που ονειρευόμασταν να βρούμε σε ένα κυλικείο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Παράνομη στάθμευση: Πώς βάζει φρένο στη λειτουργία της πόλης

Ρεπορτάζ / Παράνομη στάθμευση στην Αθήνα: Παρκαδόροι, τουριστικά λεωφορεία και αντικοινωνική συμπεριφορά

Η παράνομη στάθμευση είναι μία από τις βασικές αιτίες πίσω από το κυκλοφοριακό πανδαιμόνιο της Αθήνας. Μια έρευνα για το χάος που δημιουργεί στους δρόμους της πόλης, για τους ελέγχους και τα μέτρα που έχουν ληφθεί, γι' αυτά που σχεδιάζονται αλλά και για τους παράγοντες που κάνουν τη λύση της εξίσωσης ακόμη πιο δύσκολη.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ