A Future Perfect: Αστικό τοπίο και industrial design στα Εξάρχεια
Μας αρέσει να αντλούμε έμπνευση από το αστικό περιβάλλον, την αρχιτεκτονική, τις συνήθειες των ανθρώπων, να δημιουργούμε ένα αφήγημα που συνοδεύει το κάθε αντικείμενο...Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO

 

Η Εύη και η Κατερίνα είναι δύο πολύ δημιουργικές κοπέλες που βρίσκονται πίσω από μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα αντικείμενα που συναντάμε τον τελευταίο καιρό στην πόλη. Στα αντικείμενα αυτά βλέπουμε τα αστικά τοπία, την ίδια τη δομή των πόλεων να λαμβάνει τη μορφή διαφόρων μοτίβων και να αφήνει ένα πολύ μοντέρνο αποτύπωμα. Τις συναντήσαμε στο στούντιο τους στα Εξάρχεια, ανάμεσα από χάρακες, δονούμενα τραπέζια και υπολογιστές και μας μίλησαν για την δουλειά τους.

 

Ποιο είναι το background σας;

Κατερίνα: Είμαστε αρχιτέκτονες με μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο, στη σκηνογραφία η Εύη και στο interior design εγώ.

 

Πως ξεκίνησε η συνεργασία σας;

Εύη: Όπως συχνά προκύπτουν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα, μια αφορμή ήταν αυτή που μας έσπρωξε να κάνουμε το πρώτο βήμα για κάτι που τριγυρνούσε στο μυαλό και των δύο, ανεξάρτητα. Αυτή ήταν η πρόσκληση για συμμετοχή μας στην έκθεση νεων designers "It's all, oh so souvenir to me" με θέμα τον επαναπροσδιορισμό του ελληνικου σουβενίρ. Κι έτσι ξεκινήσαμε...

 

A Future Perfect: Αστικό τοπίο και industrial design στα Εξάρχεια
Η μπλούζα City on top αποτελεί ένα ιδιαίτερο top, ένα «statement» ρούχο, κατά τη δημιουργία του οποίου δώσαμε μια άλλη διάσταση στον αγαπημένο μας χάρτη... Φωτο: Ι. Χατζηανδρέου

 

Ποια είναι η ιδέα πίσω από το στούντιο σας;

Κατερίνα: Καταρχήν, το ίδιο το όνομα με το οποίο βαφτίσαμε το στούντιο υποδηλώνει -κατά κάποιο τρόπο- τις ζυμώσεις μέσα από τις οποίες δημιουργήθηκε. Σε περιόδους όπως αυτές που όλοι ζήσαμε και ζούμε, όσο κι αν το μέλλον φαίνεται κάθε άλλο παρά τέλειο, η δημιουργικότητα και η έκφρασή της με κάθε τρόπο (ακόμα και με διαφορετικό από αυτόν που έμαθε ή εφάρμοζε κάποιος μέχρι τώρα), η προσπάθεια και η επιμονή σε κάτι που σου αρέσει και σε γεμίζει, οδηγούν σε μια λυτρωτική αισιοδοξία. Για εμάς, αυτό μεταφράζεται σε projects που κινούνται ανάμεσα στο industrial design, το σχεδιασμό ενδυμάτων και αξεσουάρ, με περισσότερο ή λιγότερο έκδηλη την επιρροή της αρχιτεκτονικής μας παιδείας, χωρίς να θέλουμε όμως να περιορίσουμε την έμπνευση ή τη δημιουργικότητά μας σε ένα, αυστηρά, πεδίο σχεδιασμού.

 

Τι έχετε φτιάξει ως τώρα;

Εύη: Αντικείμενα καθημερινής χρήσης, εν είδει σουβενίρ, προσαρμοσμένα όμως στο σύγχρονο επισκέπτη και λάτρη των τόπων, σκεύη τροφίμων με αναφορά στην ελληνική παράδοση αλλά και τις σύγχρονες διατροφικές επιλογές και τέλος (που ουσιαστικά είναι η αρχή:) ενδύματα όπου μετατρέπουν τη δομή των πόλεων σε σχεδιαστικά μοτίβα που αγκαλιάζουν και αφήνουν το αποτύπωμά τους στο σώμα, όπως κάνει, κατά κάποιον τρόπο, όντως, η πόλη.

Γενικά, μας αρέσει να αντλούμε έμπνευση από το αστικό περιβάλλον, την αρχιτεκτονική, τις συνήθειες των ανθρώπων, να δημιουργούμε ένα αφήγημα που συνοδεύει το κάθε αντικείμενο ή ένα σχόλιο που να το συνδέει με ένα σύγχρονο «προβληματισμό».

 

A Future Perfect: Αστικό τοπίο και industrial design στα Εξάρχεια
Σουβέρ Αθήνα από τη σειρά "The Concrete Cities".

 

A Future Perfect: Αστικό τοπίο και industrial design στα Εξάρχεια
Στο The Concrete Cities project χαρτογραφούμε σε τσιμεντένια σουβέρ αγαπημένες πόλεις του κόσμου, με σκοπό να αποκτηθούν από το σύγχρονο τουρίστα και τον λάτρη της πόλης

 

Πείτε μου δυο λόγια για το κάθε πρότζεκτ.

Κατερίνα: Στο The Concrete Cities project χαρτογραφούμε σε τσιμεντένια σουβέρ αγαπημένες πόλεις του κόσμου, με σκοπό να αποκτηθούν από το σύγχρονο τουρίστα και τον λάτρη της πόλης. Ξεκινήσαμε με την Αθήνα, απο την υλικότητα της οποίας εμπνευστήκαμε και στην επιλογή του τσιμέντου, προχωρήσαμε με τη Στοκχόλμη και το Μιλάνο με αφορμή δύο μεγάλες εκθέσεις design στις οποίες συμμετείχαμε σ'αυτες τις πόλεις, προχωράμε δε σε νέες αγαπημένες πόλεις και σε customized δημιουργίες για χώρους, καταστήματα και εταιρείες που συνεργαζόμαστε.

 

Το Meet Your Lamb ειναι ενα σετ έξι ξύλινων σκευών σερβιρίσματος τροφίμων, για το οποίο αντλήσαμε έμπνευση απο την παραδοσιακή τελετουργία του Πάσχα και αποτελεί μια παρότρυνση να αναγνωρίσουμε το ζώο πίσω από την τροφή, περνόντας ένα διαφορετικό μήνυμα  στους χορτοφάγους και τους κρεατοφάγους χρήστες του.

 

A Future Perfect: Αστικό τοπίο και industrial design στα Εξάρχεια
Φωτο: Γ. Παπαγιαννάκης

 

A Future Perfect: Αστικό τοπίο και industrial design στα Εξάρχεια
Το Meet Your Lamb ειναι ενα σετ έξι ξύλινων σκευών σερβιρίσματος τροφίμων, για το οποίο αντλήσαμε έμπνευση απο την παραδοσιακή τελετουργία του Πάσχα... Φωτο: Γ. Παπαγιαννάκης

 

Η μπλούζα City on top (και η υπό εξέλιξη φούστα City on your lap) αποτελεί ένα ιδιαίτερο top, ένα «statement» ρούχο, κατά τη δημιουργία του οποίου δώσαμε μια άλλη διάσταση στον αγαπημένο μας χάρτη. Το πίσω μέρος των -minimal και φουτουριστικής φόρμας- τοπ, αποκαλύπτει περίτεχνα την πλάτη μέσα απο το δίκτυο δρόμων της πόλης της Αθήνας, που δημιουργείται με την τεχνική του laser-cutting. Νέες πόλεις και νέες εφαρμογές, έρχονται το φθινόπωρο, μαζί με μια σειρά αντικειμένων, αποτέλεσμα μιας πολύ καλής συνεργασίας που έχουμε ξεκινήσει –και μιας νέας τεχνικής.

 

A Future Perfect: Αστικό τοπίο και industrial design στα Εξάρχεια
Το αστικό τοπίο συγκεντρώνει και εκπέμπει τη μαγεία της ανθρώπινης ζωής, την ομορφιά, την ενέργεια, τον πλούτο, την παρακμή, τη διαφθορά, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον... Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO

 

Τι συμβολίζει ο χάρτης για εσάς;

Eύη: Το ταξίδι, την περιπλάνηση, την ανακάλυψη. Για τον τουρίστα, τον επισκέπτη μιας πόλης, αποτελεί το δεξί του χέρι, ένα σχέδιο που κρατά, έντυπο ή ψηφιακό, και ενσωματώνει όλα τα μέρη που θα επισκεφθεί, τους ανθρώπους που θα συναντήσει, τις διαδρομές που θα χαράξει. Συμβολίζει και αποτυπώνει την πολύπλοκη δομή της πόλης που οι άνθρωποι κυρίως αντιλαμβανόμαστε σε μια άλλη κλίμακα και επίπεδο.

 

The Concrete Cities Μιλάνο... Φωτο: Γ. ΠαπαγιαννάκηςΑγαπάτε γενικά τα αστικά τοπία, ή κάποιo συγκεκριμένo;

Kατερίνα: Το αστικό τοπίο συγκεντρώνει και εκπέμπει τη μαγεία της ανθρώπινης ζωής, την ομορφιά, την ενέργεια, τον πλούτο, την παρακμή, τη διαφθορά, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Οπότε κάθε πόλη έχει μοναδικό ενδιαφέρον. Αν βάλει κανείς δίπλα-δίπλα τους χάρτες διαφόρων πόλεων, ενώ, σε κάθε περίπτωση, αποτελούν ένα συνδιασμό δικτύου δρόμων και κτιριών, η διαφορετικότητα και η ιδιαιτερότητα της συνολικής εικόνας είναι εκπληκτική.

 

Ποιο είναι το αγαπημένο σας σημείο στην Αθήνα;

Eύη: Μεταξύ διαφόρων, οι δρόμοι μεταξύ Συντάγματος και Αθηνάς. Κολοκοτρώνη, Καραγιώργη Σερβίας, Πραξιτέλους, η όλη περιοχή σφίζει από ζωή νύχτα-μέρα, κρύβει θησαυρούς κάθε είδους, συναντάς το μοντέρνο και το σύχρονο, αλλά και τόσα παλία και ενδιαφέροντα.

 

A Future Perfect: Αστικό τοπίο και industrial design στα Εξάρχεια
The Concrete Cities project: Αθήνα, Στοκχόλμη, Μιλάνο...