Αυτός είναι ο Αίολος, το πρώτο ξενοδοχείο της Αθήνας. Ποια ακολούθησαν, αλλάζοντας την πόλη

Αυτός είναι ο Αίολος, το πρώτο ξενοδοχείο της Αθήνας. Ποια ακολούθησαν, αλλάζοντας την πόλη Facebook Twitter
Το παλαιότερο ξενοδοχείο στην Αθήνα, που σχεδιάστηκε ειδικά για τη χρήση αυτή, το Αίολος, χτίστηκε το 1835 στην αρχή της οδού Αιόλου.
0

Μετά την ανακήρυξη της Αθήνας σε πρωτεύουσα του νεοσύστατου κράτους το 1833 ξεκινά ουσιαστικά και η ανάπτυξη της πόλης.

Σημαντικό σταθμό στην εξέλιξη της μισοερειπωμένης από τον απελευθερωτικό πόλεμο πόλης αποτελεί η ίδρυση των πρώτων ξενοδοχείων, τα οποία αρχικά στεγάζονται σε μεγαλοαστικές κατοικίες, για να ακολουθήσει τη δεκαετία του 1880 η εμφάνιση ξενοδοχείων που ακολουθούν τα δυτικοευρωπαϊκά πρότυπα, τα οποία μάλιστα αποκτούν ενεργό ρόλο στην κοινωνική και πνευματική ζωή της πόλης.

Σήμερα τα περισσότερα έχουν κατεδαφιστεί, άλλα έχουν αλλάξει χρήση ή παραμένουν κενά, ενώ παράλληλα βλέπουμε κάποια εγκαταλελειμμένα κτίρια του κέντρου να μετατρέπονται σε πολυτελή ξενοδοχεία λόγω της ανόδου του τουρισμού.

Η οργάνωση actionplus διοργανώνει σχετικό σεμινάριο στις 21/11 και επιτόπια ξενάγηση στις 25/11, όπου θα αναζητηθεί η πορεία τους μέσα στον χρόνο, από την ακμή στην παρακμή, στη διαδοχική επανάχρηση ή εγκατάλειψή τους, ενώ θα συζητηθεί και η συνεισφορά τους στη διαμόρφωση της λειτουργίας και της εικόνας της πόλης διαχρονικά, όπως και η αναμενόμενη αξιοποίησή τους.

Η αρχιτέκτονας Μαρία Δανιήλ απαντά στις ερωτήσεις σχετικά με το θέμα.


— Ποια είναι τα πρώτα ξενοδοχεία της Αθήνας;

Μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα τα περισσότερα ξενοδοχεία στεγάζονται στην πλειοψηφία τους σε υφιστάμενες μεγαλοαστικές κατοικίες. Το παλαιότερο ξενοδοχείο στην Αθήνα, που σχεδιάστηκε ειδικά για τη χρήση αυτή, το Αίολος, χτίστηκε το 1835 στην αρχή της οδού Αιόλου.

Στα παλαιότερα περιλαμβάνονται το ξενοδοχείο Βύρων του 1840 στην πλατεία της Αγίας Ειρήνης, που στέκει ακόμη μισοερειπωμένο, και το Ξενοδοχείο των Ξένων, του 1850, στην αρχή της οδού Φιλελλήνων, στην πλατεία Συντάγματος, που σήμερα έχει κατεδαφιστεί.

Αυτός είναι ο Αίολος, το πρώτο ξενοδοχείο της Αθήνας. Ποια ακολούθησαν, αλλάζοντας την πόλη Facebook Twitter
Tο ξενοδοχείο της Μ. Βρεταννίας οικοδομήθηκε την περίοδο 1839-1843. Φωτο: Αρχείο Baldwin-Edwards


— Ποιες ήταν οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επηρέασαν τη χωροθέτηση και τη μορφή τους;

Αρχικά εμφανίζονται στο κέντρο του παραδοσιακού οικισμού στην Πλάκα και επεκτείνονται σταδιακά στους βασικούς εμπορικούς άξονες, στις οδούς Αιόλου, Ερμού και Αθηνάς, γύρω από την πλατεία Καπνικαρέας και την πλατεία Λουδοβίκου. Από τη δεκαετία του 1870 κι έπειτα καταλαμβάνουν τα μέτωπα της πλατείας Συντάγματος και Ομονοίας.

Μεγάλα παραθεριστικά ξενοδοχεία στα περίχωρα της πόλης (Κηφισιά, Φάληρο κ.λπ.) οικοδομούνται από τα τέλη του 19ου αι. και απευθύνονται στη μεσαία και ανώτερη κοινωνική τάξη.

Τα μεγάλα και πολυτελή ξενοδοχεία απευθύνονται κυρίως σε μεγαλοαστούς ταξιδιώτες, διπλωμάτες ή εμπορικούς αντιπροσώπους, ενώ τα λαϊκότερα γύρω από την Αγορά της οδού Αθηνάς και τον σταθμό Λαρίσης και Πελοποννήσου σε επαρχιώτες ταξιδευτές χαμηλής οικονομικής υπόστασης και εργατικό προσωπικό.

Αυτός είναι ο Αίολος, το πρώτο ξενοδοχείο της Αθήνας. Ποια ακολούθησαν, αλλάζοντας την πόλη Facebook Twitter
Το Ξενοδοχείο Excelsior στην Ομόνοια.

— Τι ρόλο έπαιξαν στη δημόσια και καλλιτεχνική ζωή της Αθήνας;

Μετά τη δεκαετία του 1880, τα μεγάλα και πολυτελή ξενοδοχεία δεν ικανοποιούν μόνο ανάγκες ύπνου και τροφής αλλά φιλοξενούν και κοινωνικές και ψυχαγωγικές ανάγκες. Χρησιμοποιούνται για διάφορες τελετές, πολιτιστικές εκδηλώσεις, επίσημα γεύματα κ.λπ.


— Ποια ήταν η περίοδος άνθησής τους; Ποια ξενοδοχεία περιλαμβάνονται σε αυτήν;

Από τη δεκαετία του 1880 πληθαίνουν, λόγω της αύξησης του πληθυσμού της πόλης, ιδιαίτερα μετά την επέκταση των ορίων της χώρας (1881), και της μεγάλης ζήτησης καταλυμάτων που προέκυψε. Στεγάζονται σε ειδικά για τη χρήση αυτή κατασκευασμένα κτίρια, σύμφωνα με τα δυτικοευρωπαϊκά πρότυπα.

Αυτός είναι ο Αίολος, το πρώτο ξενοδοχείο της Αθήνας. Ποια ακολούθησαν, αλλάζοντας την πόλη Facebook Twitter
Το ξενοδοχείο Εμπορικόν,


— Πόσα από αυτά στέκονται ακόμα και πού μπορούμε να τα βρούμε;

Σήμερα τα περισσότερα είτε έχουν αλλάξει χρήση είτε έχουν κατεδαφιστεί. Πολλά έχουν κηρυχθεί διατηρητέα, συνήθως ως προς το κέλυφος.

Ένα παράδειγμα αποτελεί το ξενοδοχείο Αθήναι (1890) στη Σταδίου και Κοραή, που στέγαζε γραφεία και τα τελευταία χρόνια κατάστημα ρούχων.

Ορισμένα έχουν διατηρήσει την αρχική τους χρήση, αλλά όχι και την αρχική τους διάταξη, όπως το ξενοδοχείο της Μ. Βρεταννίας, που οικοδομήθηκε την περίοδο 1839-1843 και ο πρώτος του όροφος χρησιμοποιούνταν ως κατοικία της οικογένειας Δημητρίου, ενώ το ισόγειο για τα γραφεία της επιχείρησης.

Αθήνα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτή ήταν η Ελλάδα το 1898 μέσα από 28 σπάνιες φωτογραφίες

Retronaut / Αυτή ήταν η Ελλάδα το 1898 μέσα από 28 σπάνιες φωτογραφίες

Οι φωτογραφίες του Ολλανδού ερασιτέχνη φωτογράφου L. Heldring, που ταξίδεψε στην Ελλάδα και στη Μέση Ανατολή στα τέλη του 19ου αιώνα, ανήκουν στη συλλογή του Rijksmuseum και αποτελούν μια σημαντική μαρτυρία για την κατάσταση της χώρας μας εκείνη την εποχή.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το στοίχημα του Σιδηροδρομικού Σταθμού Αθηνών

Αθήνα / Το στοίχημα του Σιδηροδρομικού Σταθμού Αθηνών

Η αναβάθμιση του Σταθμού Λαρίσης βρίσκεται εν εξελίξει, η αξιοποίηση του Σταθμού Πελοποννήσου παραμένει αναπάντητο ερώτημα, και η πόλη μας περιμένει ακόμα τον σύγχρονο, ασφαλή, και προσβάσιμο σιδηροδρομικό σταθμό που της αξίζει.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Δείτε τις αρχαιότητες που ανακαλύφθηκαν στην Πλατεία Κολωνακίου

Αποκλειστικές φωτογραφίες / Πλατεία Κολωνακίου: Οι αρχαιότητες που ανακαλύφθηκαν στην ανασκαφή

Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού, Έλενα Κουντούρη, περιγράφει τις λεπτομέρειες της ανασκαφικής έρευνας που διενεργήθηκε στην πλατεία Κολωνακίου για τη γραμμή 4 του μετρό.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Για πόσο θα κρέμεται το μπαλκόνι στη Συγγρού πάνω απ’ τα κεφάλια μας;

Explainer / Για πόσο θα κρέμεται το μπαλκόνι στη Συγγρού πάνω απ’ τα κεφάλια μας;

Ποιος είναι κατά νόμο υπεύθυνος για το ξηλωμένο μπαλκόνι; Τι συμβαίνει με τα παλιά κτίρια της Αθήνας; Γιατί ξεχνάμε ότι έχουμε ήδη θρηνήσει έναν νεκρό στο αθηναϊκό κέντρο και πόσες μελέτες έχουν γίνει μέσα σε μία δεκαετία για επικίνδυνα κτίρια στην Αθήνα και τον Πειραιά; Μια ιστορία αστικής τρέλας και σουρεαλισμού, τη στιγμή που για 5η μέρα ένα ετοιμόρροπο μπαλκόνι κρέμεται πάνω από κεφάλια περαστικών.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ