Η Αίγυπτος "γυρίζει την πλάτη" στο ΔΝΤ

Η Αίγυπτος "γυρίζει την πλάτη" στο ΔΝΤ Facebook Twitter
0

Η Αιγυπτιακή κυβέρνηση αποφάσισε ότι δεν θα πάρει τελικά το δάνειο από το ΔΝΤ, το οποίο είχε συμφωνηθεί πρόσφατα. Λίγους μήνες μετά την πτώση του Μουμπάρακ, η Αίγυπτος χτύπησε την πόρτα του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, για ένα δάνειο 3 δις δολαρίων,καθώς οι εξεγέρσεις είχαν οδηγήσει σε οικονομική αιμορραγία τη χώρα.

Τώρα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της Αιγύπτου Σαμίρ Ραντουάν το έλλειμμα του προυπολογισμού του 2011-2012 αναθεωρήθηκε προς τα κάτω, από από 11% σε 8,6% του ΑΕΠ και επομένως δεν υπάρχει ανάγκη για προσφυγή στο ΔΝΤ.

Ενας από τους εχθρούς του λαού, στην αιγυπτιακή εξέγερση κατά του Μουμπάρακ , ήταν και το ΔΝΤ. Οι εξεγερμένοι κατηγορούσαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως εργαλείο ιμπεριαλισμού που ήταν συνυπεύθυνο για την ενίσχυση του Μουμπάρακ και για τις σκληρές οικονομικές συνθήκες που επέβαλε, από τις οποίες επωφελήθηκαν οι πλούσιοι σε βάρος των φτωχών.

Η ανακοίνωση της προσφυγής στο ΔΝΤ, λίγους μήνες μετά την πτώση του Μουμπάρακ δημιούργησε πολλές αντιδράσεις από τον Αιγυπτιακό λαό που αισθανόταν ότι είχε προδοθεί το κίνημα διαμαρτυρίας, το οποίο είχε καταγγέιλει το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με το BBC, ο υπουργός Οικονομικών λέει τώρα, ότι το δάνειο δεν είναι απαραίτητο για τη χώρα, καθώς μετά από συζητήσεις με ομάδες πολιτών, επιχειρηματιών και το Στρατιωτικό Συμβούλιο, οι προβλέψεις του προυπολογισμού αναθεωρήθκαν προς τα κάτω, ως προς το έλλειμμα.

Ετσι, σύμφωνα με τον Ραντουάν, η Αίγυπτος θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του ελλείμματος από “τοπικές πηγές”, και από “οικονομικά πακέτα” από χώρες του Κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, το οποίο μάλιστα την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει 500 εκατομμύρια δολάρια στην Αίγυπτο ως “δώρο”.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΑΛΛΙΑ ΗΠΑ ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΣ

Διεθνή / Γαλλία: Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών - «Δεν δεχόμαστε μαθήματα σχετικά με την βία»

«Αρνούμαστε οποιαδήποτε εργαλειοποίηση αυτής της τραγωδίας», πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών σχετικά με τον θάνατο του ακροδεξιού Κεντέν Ντεράνκ
THE LIFO TEAM
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΡΩΣΙΑ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

Διεθνή / Ουκρανία: Μαζικές ρωσικές επιθέσεις δύο μέρες πριν από την τέταρτη επέτειο της ρωσικής εισβολής

«Ο εχθρός εξαπέλυσε μια ακόμη μαζική επίθεση με πυραύλους και drones σε οικιστικές περιοχές και σε ζωτικής σημασίας υποδομές στην περιοχή», δηλώνει ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της περιοχής του Κιέβου
THE LIFO TEAM