Egyptian Graffiti

Egyptian Graffiti Facebook Twitter
0

Λίγο καιρό προτού αρχίσουν οι γνωστές φασαρίες εξαιτίας της βομμβιστικής επίθεσης εναντίον της κοπτικής κοινότητας της Αλεξάνδρειας, μια ταινία που αφορά τη σημερινή γενιά της πόλης κέρδισε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Καΐρου το Βραβείο Καλύτερης Αραβόφωνης Ταινίας για το 2010. Το Microphone του τριαντάχρονου Άχμαντ Αμπντάλα φανερώνει στο διεθνές κοινό τη σύγχρονη underground κουλτούρα της πόλης που σιγοβράζει, αψηφώντας τις απαγορεύσεις και τον σκοταδισμό. Μια ταινία για το χιπ χοπ, το γκράφιτι και τον πειραματικό κινηματογράφο, γυρισμένη εξολοκλήρου στην Αλεξάνδρεια, με τη δράση να διαδραματίζεται στα κρυφά και φανερά της σοκάκια, ενώ νέα παιδιά υποδύονται τους εαυτούς τους. Λίγο καιρό πριν είχε βραβευτεί σε μια άλλη πόλη που επίσης αυτήν τη στιγμή ταλανίζεται από κοινωνικοπολιτικές εντάσεις, την Τύνιδα, όπου της απένειμαν το Tanit d' Or. Οι συντελεστές του Microphone βρέθηκαν στην Ελλάδα για το Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης τον περασμένο Δεκέμβρη, έναν χρόνο μετά την προβολή της επίσης δυνατής τους ταινίας Heliopolis. Ο πρωταγωνιστής της Χάλεντ Άμπολ Νάγκα, ένας από τους δημοφιλέστερους ηθοποιούς της Μέσης Ανατολής και συμπαραγωγός της ταινίας, παρόλο που ανήκει στο κινηματογραφικό κατεστημένο της Αιγύπτου, ελπίζει στη δύναμη της νέας γενιάς.

Τι ποσοστό νέων ανθρώπων της Αιγύπτου εκφράζει το «Microphone»; Κάθε μορφωμένο νέο. Θα έλεγα ότι δεν υπάρχει ούτε ένας νέος στην Αίγυπτο που να μη θέλει την αλλαγή. Αυτήν τη στιγμή εκατομμύρια νέα παιδιά σπουδάζουν στο πανεπιστήμιο. Ίσως να μη διεκδικούν με τον ίδιο ζήλο την αλλαγή, να διαφοροποιούνται στις μουσικές τους επιλογές ή τα γούστα τους, αλλά όλοι θέλουν τα πράγματα να αλλάξουν.

Η στροφή των νέων γυναικών προς τη μαντίλα τι εκφράζει; Εθνική υπερηφάνεια απέναντι στην επέλαση της Δύσης; Όχι, αυτό είναι κάτι που δεν καταλαβαίνει η Δύση. Ένα κορίτσι με μαντίλα μπορεί κάλλιστα να είναι υπέροχη καλλιτέχνις και να κάνει τελείως αβανγκάρντ πειραματική τέχνη. Η μαντίλα είναι θρησκευτικό σύμβολο, όχι πολιτική δήλωση. Κάποιοι βάζουν ετικέτες σ' αυτό, ώστε να πείσουν τα νέα παιδιά να τους ακολουθήσουν. Δεν απορρέει, όμως, από τον λαό.

Πάντως, είναι επιλογή τους... Ασφαλώς! Δεν είναι όπως στο Ιράν, που δεν έχουν καμία επιλογή. Τι συνέβη στην Αίγυπτο; Επειδή η προοδευτική παράταξη, οι άνθρωποι που την εκφράζουν και οι πολιτικοί εξουδετερώθηκαν από το ένα και κυρίαρχο κόμμα που κυβερνάει, δεν βρέθηκε κανένας να πει σ' αυτές τις νέες γυναίκες ότι δεν θα πάνε στην Κόλαση αν δεν φορέσουν τη μαντίλα κι ότι μπορούν να επιλέξουν αν τη θέλουν ή όχι. Γίνεται συχνά παρανόηση ως προς το τι ακριβώς εκπροσωπούν τα κορίτσια αυτά με τις μαντίλες. Μπορεί να είναι τα πλέον προοδευτικά.

Αντιδρούν πολιτικά οι νέοι στην Αίγυπτο; Τον καιρό ακριβώς που βρισκόμασταν στην Αλεξάνδρεια αναγκαστήκαμε μια ολόκληρη μέρα να σταματήσουμε τα γυρίσματα λόγω γιγαντιαίων διαδηλώσεων που είχαν κατακλύσει την πόλη. Βρέθηκα κι ο ίδιος σε μια διαδήλωση πέντε χιλιάδων φοιτητών. Αιτία ήταν ο θάνατος ενός νέου από την αστυνομία. Για παρόμοιο λόγο με αυτόν που γίνονταν διαδηλώσεις εδώ σε σας πέρσι, όταν είχαμε έρθει στο φεστιβάλ. Μάλιστα, ο Άχμαντ βρέθηκε ανάμεσα σε ένα πλήθος που διαδήλωνε κι έτσι αργότερα το θυμήθηκε, όταν γυρίζαμε το Microphone. Έτσι κι αλλιώς, η Θεσσαλονίκη θυμίζει την Αλεξάνδρεια: ίδιοι άνθρωποι, ίδια αίσθηση, ίδια κτίρια - μάθαμε ότι είναι και «δίδυμες πόλεις» και θεωρήσαμε ότι υπάρχει ένας μεταφυσικός σύνδεσμος που ενώνει τις δύο πόλεις. Θέλαμε οπωσδήποτε να φέρουμε το Microphone εδώ. Πάντως, στην Αίγυπτο δεν είναι ότι δεν υπάρχει φωνή. Ο κόσμος φωνάζει στους δρόμους, αλλά είναι η κυβέρνηση που δεν έχει αυτιά να ακούσει, να καταλάβει την ανάγκη για αλλαγή. Αντιθέτως, την πολεμάει, απομονώνοντας τον εαυτό της ακόμα περισσότερο από τον λαό.

Ακολουθεί το παραδοσιακό κοινό το νέο είδος κινηματογράφου που υπηρετείς; Από τότε που άρχισα να κάνω πιο ποιοτικές ταινίες και λιγότερες εμπορικές η δημοτικότητά μου έχει απογειωθεί! Και θα περίμενε κανείς το αντίθετο. Αλλά δεν είναι ότι πήρα διαζύγιο από το εμπορικό σινεμά. Δεν είμαι εναντίον του. Μ' αρέσει να συμμετέχω κάπου κάπου σε μια ωραία εμπορική ταινία.

Άλλωστε, χάρη στο όνομά σου μπορέσατε να κάνετε τις δύο σας ταινίες με τον Άχμαντ Αμπντάλα και να βρίσκετε διανομή... Το σύστημα της διανομής στην Αίγυπτο λειτουργεί μόνο με μεγάλα ονόματα και χωρίς καν να δουν την ταινία. Παρ' όλα αυτά, επειδή ξέρουν ότι παίζω σε παράξενες ταινίες, οι διανομείς πάντα λένε ευγενικά, «καλός ο Χάλεντ, μπορούμε να δούμε πρώτα την ταινία;». (γέλια)

Πώς αποφάσισες αυτήν τη στροφή στην καριέρα σου; Έρχεται μια στιγμή στη σταδιοδρομία ενός καλλιτέχνη που αν δεν προχωρήσει, αν δεν σταματήσει να επαναλαμβάνεται, πεθαίνει καλλιτεχνικά. Αυτό το είχα πάντοτε υπόψη μου και δεν ήθελα να μου συμβεί. Το να επαναλαμβάνομαι, δηλαδή, όπως συχνά συμβαίνει σε ηθοποιούς που είναι δημοφιλείς, μέσα από την κωμωδία ή τις ταινίες δράσης. Αντιθέτως, ήθελα να προχωράω και να δοκιμάζομαι. Μπορεί να είσαι ιδιαίτερα επιτυχημένος σε κάτι, αλλά υπάρχει πάντα κάτι καινούργιο στο οποίο στρέφεσαι, που μπορεί να μην είναι τόσο πετυχημένο -ίσως και καθόλου-, είναι όμως καλύτερα και πιο υγιές για σένα. Η επιδίωξη ενός ηθοποιού είναι να είναι έντιμος και ειλικρινής απέναντι στον χαρακτήρα που υποδύεται. Ακολουθώντας αυτή την αρχή, κατάφερα να γίνω δημοφιλής σ' όλη τη Μέση Ανατολή. Είπα, εντάξει, θα συνεχίσω να παίζω ρόλους ζεν πρεμιέ σε ρομαντικές ταινίες, αλλά υπάρχει και ο πιο ρεαλιστικός κινηματογράφος. Σήμερα, με το internet και τη δορυφορική τηλεόραση, έχουμε πάψει να είμαστε απομονωμένοι. Ταξιδεύοντας έβλεπα και τι συνέβαινε διεθνώς και σκέφτηκα ότι μ' ενδιέφερε να βοηθήσω να αναπτυχθεί το ανεξάρτητο σινεμά στην Αίγυπτο. Έγινε ο στόχος μου! Δίνω όλη μου την ενέργεια σ' αυτό πια και σήμερα είμαι υπερήφανος που ανήκω στη γενιά που εξελίσσει το σινεμά. Οι ταινίες μας παίρνουν διαβατήριο για τα μεγάλα φεστιβάλ. Το επόμενο βήμα είναι να κερδίσουμε το στοίχημα με το μεγάλο κοινό, το οποίο είναι τελείως απαίδευτο κινηματογραφικά.

Και με τη λογοκρισία τι γίνεται; Ένας ατελείωτος αγώνας μέχρι να καταργηθεί εντελώς. Τουλάχιστον τώρα η κυβέρνηση έχει γίνει πιο σοφή και συζητάει μαζί μας, κάνει διάλογο. Το ειρωνικό είναι ότι σε κάθε αραβική χώρα που παίζονται ταινίες που κριτικάρουν την Αίγυπτο νομίζουν ότι πρόκειται για κάτι που δεν τους αφορά, ότι αυτά συμβαίνουν μόνο σε μας, τη στιγμή που τα προβλήματα είναι ακριβώς τα ίδια!

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερωτικές ιστορίες κάτω από τα αστέρια στο Cine Paris

Οθόνες / Ερωτικές ιστορίες κάτω από τα αστέρια στο Cine Paris

Ένα υπέροχο κινηματογραφικό αφιέρωμα στο στέκι της Πλάκας, με παλιές δόξες, όπως το «Brief Encounter» και το «Roman Holiday» αλλά και πιο σύγχρονες, όπως το κομψοτέχνημα «In the Mood for Love» και το σπαραχτικό «Cold War».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Βασίλη και Δάφνη, πώς γυρίσατε την πιο αφοπλιστική ερωτική σκηνή του ελληνικού σινεμά;

Lifo Videos / Βασίλη και Δάφνη, πώς γυρίσατε την πιο αφοπλιστική ερωτική σκηνή του ελληνικού σινεμά;

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης και σεναριογράφος Βασίλης Κεκάτος, μαζί με την πρωταγωνίστριά του, Δάφνη Πατακιά, μιλούν για όσα έζησαν στα γυρίσματα της ταινίας «Οι άγριες μέρες μας» – μιας ιστορίας με χαρακτήρες που είναι «γλυκά τσογλανάκια».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Made in Vain»: Γιατί ένας άνθρωπος θέλει να γίνει bodybuilder;

Οθόνες / «Made in Vain»: Γιατί ένας άνθρωπος θέλει να γίνει bodybuilder;

Ένα αποκαλυπτικό ελληνικό ντοκιμαντέρ που αποτυπώνει την ωμή αλήθεια για το άθλημα του bodybuilding –έναν κόσμο όπου δοκιμάζονται τα όρια σώματος και πνεύματος– έρχεται στις αίθουσες την Πέμπτη 29 Μαΐου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Είναι η «Κιούκα» η «ελληνική ταινία της χρονιάς»;

The Review / Τι είναι αυτό που κάνει την ταινία «Κιούκα» να συζητιέται τόσο;

O Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την ταινία «Κιούκα: Πριν το τέλος του καλοκαιριού» του 31χρονου Κωστή Χαραμουντάνη. Πώς καταφέρνει το όραμα ενός millennial σκηνοθέτη να ξεχωρίζει στο σύγχρονο ελληνικό σινεμά — και γιατί αξίζει την προσοχή μας;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ρίτσαρντ Γκιρ: Η αβάσταχτη γοητεία της σεμνότητας 

Οθόνες / Ρίτσαρντ Γκιρ: Η αβάσταχτη γοητεία της σεμνότητας 

Με αφορμή την έξοδο του «Oh, Canada» στις εγχώριες αίθουσες, ανατρέχουμε στο σύνολο της καριέρας ενός σταρ που οι περισσότεροι θεωρούμε δεδομένο, ίσως επειδή όσα κάνει στην οθόνη φαντάζουν τόσο ανεπιτήδευτα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Κάν’ το όπως ο Γκοντάρ

Ανταπόκριση από τις Κάννες / Κάν’ το όπως ο Γκοντάρ

Ως άλλος Αμερικανός στο Παρίσι του ’60, ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ με τη φετινή του συμμετοχή, το ασπρόμαυρο «Nouvelle Vague», αποτίνει φόρο τιμής στον θρυλικό auteur του γαλλικού Νέου Κύματος, υπενθυμίζοντάς μας την τέχνη (και το θράσος) της νεότητας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στις σχολικές γιορτές ο Θοδωρής Σελέκος ζήλευε τα φτερά αγγέλου που είχε ο φίλος του ο Παναγιώτης

Οθόνες / Στις σχολικές γιορτές ο Θοδωρής Σελέκος ζήλευε τα φτερά αγγέλου που είχε ο φίλος του ο Παναγιώτης

Ο Θοδωρής Σελέκος μεγάλωσε στο Νέο Ηράκλειο και ασχολείται με τον κινηματογράφο . Στα πρώτα του βήματα ήταν μέρος της κολεκτίβας ATH KIDS. Έχει σκηνοθετήσει βιντεοκλίπ για καλλιτέχνες όπως ο Ethismos, ο Saske, οι Sworr και διαφημιστικά για brands όπως η Muerte Inc. Παλιότερα άκουγε περισσότερη hip-hop μουσική. Τώρα ακούει jazz και soul. Η πρώτη ταινία μικρού μήκους του ονομάζεται «Can you water a garden with tears?». Του αρέσει η ησυχία και οι αργές ταινίες.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ
Χολιγουντιανή απόβαση στην Κρουαζέτ, μια πολιτική διαμαρτυρία αλλά και «ψαλίδι» στο γυμνό

Κάννες 2025 / Χολιγουντιανή απόβαση στην Κρουαζέτ, μια πολιτική διαμαρτυρία αλλά και «ψαλίδι» στο γυμνό

Στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ Καννών, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο εξαπέλυσε για ακόμη μία φορά σφοδρή κριτική κατά της αμερικανικής πολιτικής, μια μικρή γαλλική ταινία εγκαινίασε το φεστιβάλ, ενώ οι λαμπερές σταρ υποχρεώθηκαν να περιορίσουν τις ημίγυμνες εμφανίσεις τους στο κόκκινο χαλί.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι τελοσπάντων αυτός ο Λεός Καράξ;

Οθόνες / Λεός Καράξ: Ποιος είναι ο σκηνοθέτης του Holy Motors;

«Δεν είμαι εγώ», δηλώνει ο ασυμβίβαστος Γάλλος δημιουργός στον τίτλο της φιλμικής του αυτοβιογραφίας, εντείνοντας το μυστήριο γύρω από το πρόσωπό του και προσθέτοντας ακόμη μία ψηφίδα σε ένα συναρπαστικό καλλιτεχνικό work in progress.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Ένκε Φεζολλάρι

Μυθολογίες / «Όποτε θέλω να κλάψω, βλέπω το The Hours»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Ένκε Φεζολλάρι

Το πρώτο ερωτικό σκίρτημα ήρθε με το Persona του Μπέργκμαν. Όταν είδε το Happy Together του Wong Kar-Wai, ήθελε να ουρλιάξει. Τα παθιασμένα συναισθήματα έχουν τον πρώτο λόγο στην κινηματογραφική λίστα του ηθοποιού και σκηνοθέτη.