13 όροφοι πάνω από τη γη

13 όροφοι πάνω από τη γη Facebook Twitter
0
Ασανσέρ για ψυχεδέλεια

Είναι γνωστό εδώ και καιρό πως το Σάββατο θα πρέπει σχεδόν να διαλέξουμε στρατόπεδα. Είμαστε από αυτούς που τους ενδιαφέρει, ή, τουλάχιστον, τους ενδιέφερε ολόκληρο το φάσμα του ροκ ήχου και κυρίως η εξέλιξη αυτού, ή έχουμε τελειώσει οριστικά με το παρελθόν και εστιάζουμε αποκλειστικά στο σήμερα του κιθαριστικού ήχου; Με λίγα λόγια, αυτό το Σάββατο επιλέγεις να δεις τον μυθικό πλέον Roky Erickson (στο Gagarin) ή πας από νωρίς στο Plissken Festival (στο κτίριο 56, στη, Πειραιώς), για να δεις μερικές από τις πλέον «ζεστές» μπάντες των τελευταίων ετών; Είναι σαφές πως αξίζει κάπως να γίνουν και τα δύο. Από τη μια, ο Roky Erickson περνάει μια από τις ελάχιστες -σε πολλά εισαγωγικά- υγιείς περιόδους της ζωής του και έρχεται και με καλό δίσκο, αυτόν με τη συμμετοχή των Okkervil River. Φαίνεται πως, έστω και λίγο, οι εποχές που οι καταχρήσεις τον πήγαν πολύ μακρύτερα από όσο μπορεί να αντέξει ένας άνθρωπος έχουν περάσει και μπορεί να σταθεί σε ένα στούντιο, να γράψει και να μιλήσει για τις εμμονές του. Για τα διαόλια και για το κακό. Προσπάθησα να κάνω μια μικρή κουβέντα μαζί του, αλλά δεν ήταν γραφτό. Μοιραία, ίσως, διαλύθηκε το τηλέφωνό μου, με αποτέλεσμα να καθυστερήσω να τον πάρω και αφού κάτι ψέλλισε κατάλαβα πως δεν είχα και πολλές ελπίδες να του πω αυτά που ήθελα. Να του μιλήσω για την εποχή που μέσω των κειμένων του Κοντογούρη (του μέχρι και σήμερα μεγαλύτερου γνώστη της ψυχεδελικής εποχής) είχα ανακαλύψει τους 13th Floor Elevator, με τα πανάκριβα βινύλια που γλυκοκοίταζα κάθε Κυριακή στο Μοναστηράκι. Για έναν παλιό φίλο που κάθε βράδυ μου έλεγε πως είναι η καλύτερη μπάντα του κόσμου. Μικρά παιδιά ήμασταν, λέγαμε τις υπερβολές μας.

Brand New

Στο ολοκαίνουργιο και ειλικρινά φιλόδοξο Plissken, από την άλλη, θα δεις τους These New Puritans, την απολύτως σωστή στιγμή. Την ώρα που έχουν βγάλει έναν, αν μη τι άλλο, δίσκο-πρόκληση, φεύγοντας με γοργά πηδηματάκια από το βαγόνι του nu rave κι αφήνοντάς το στους Klaxons αυτού του κόσμου. Σχεδόν δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα ακουστεί το «Hidden» ζωντανά, αν θα διατηρήσει τις ιδιοτροπίες του χωρίς να μετατραπεί σε άσκηση ύφους. Δισκογραφικά, πάντως, το έχει καταφέρει, και με το παραπάνω. Νωρίτερα θα εμφανιστεί και η Rykarda Parasol, που έχει όλα τα φόντα να μετατραπεί σε «αγαπημένη του ελληνικού κοινού». Είναι όμορφη, χρησιμοποιεί έντονα το βιολί στις ενορχηστρώσεις της και ρωτάει με ένταση «How does a woman fall». Εμφανίζεται στις 3 το μεσημέρι, οπότε να πάτε νωρίς. Το ίδιο ισχύει και για τους Handsome Furs, τους Cinematics και τους Chew Lips, που σίγουρα έχουν το κοινό τους. Αργά, γύρω στη μια μετά τα μεσάνυχτα, θα ακούσουμε και τον Robotnick, δηλαδή τον Maurizio Dami, έναν από τους πρωτεργάτες του electro που εμφανίστηκε πολύ πριν αναγκαστούμε να το διαγράψουμε από τη μνήμη μας. Άλλωστε, φέτος ακούσαμε μετά από καιρό διάφορους δίσκους του είδους χωρίς να ενοχληθούμε, με πρώτον και καλύτερο αυτόν της Anika με τη συμμετοχή σχεδόν όλων των Portishead.

Futrue or Future

Στα δικά μας τώρα, περιμένουμε την κυκλοφορία του πρώτου δίσκου του Leon (aka Τίμος Βερέμης). Κυκλοφορεί στις 6/12 από την Achangel και μια μέρα πριν (αλλά και στις 12/12) θα τον παρουσιάσει στον Σταυρό του Νότου. Ο δίσκος του, με τον έξυπνο τίτλο «Futrue», χαρακτηρίζεται από το ουκελέλε και γι'αυτό στα περισσότερα κείμενα που θα διαβάσεις γι'αυτόν θα δεις γραμμένο το όνομα του Beirut. Δεν είναι καθόλου έτσι, αλλά η δικιά μου κριτική θα ακολουθήσει σε επόμενο τεύχος, μια και θέλω να τον ακούσω και ζωντανά. Το σίγουρο είναι πως τηρεί όλες τις προδιαγραφές για να γίνει το next big thing της πιάτσας μας και να περάσει και σε μεγαλύτερα ακροατήρια (βλ. Μόνικα). Είναι στη σωστή εταιρεία, που έχει πλέον την εμπειρία να διαχειριστεί μια τέτοια δυναμική, ο ίδιος είναι αρκετά κατασταλαγμένος στο τι θέλει να κάνει και αυτό που απομένει είναι να αναδειχτεί ένα τραγούδι που δεν θα βαρεθείς να το ακούς για καιρό. Βασική είναι και η συμμετοχή του Ottomo στην παραγωγή, που είναι υπεύθυνος για αρκετές όμορφες κυκλοφορίες, όπως αυτή της Μαριέττας Φαφούτη. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των παραγωγών του είναι ο χώρος που δίνει στα τραγούδια, ακόμα κι αν αυτά είναι πηγμένα στα όργανα, όπως συμβαίνει και σε μερικά του Βερέμη. Νομίζω πως το όνομά του μπορεί να προστεθεί δίπλα στα ελάχιστα που έχουμε εδώ, που υπενθυμίζουν πως η παραγωγή είναι ο μισός δίσκος.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Subset Festival, η συναρπαστική σκηνή της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας 

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου / Subset Festival: Η συναρπαστική μουσική του μέλλοντος είναι ήδη εδώ

Το φεστιβάλ νέας μουσικής παρουσιάζει καταξιωμένους καλλιτέχνες της διεθνούς σκηνής που συνομιλούν με τα νέα μέσα, αποκαλύπτοντας τις άπειρες δυνατότητες της σύγχρονης δημιουργίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ηρώδειο: Όπερα, θέατρο και πολλή μουσική

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου / Ηρώδειο: Όπερα, θέατρο και πολλή μουσική

«Τουραντότ» και «Ριγολέττο» από την Εθνική Λυρική Σκηνή, συναυλίες των Raining Pleasure και Stranglers, καθώς και οι κορυφαίοι Max Richter και Youssou N’Dour, είναι μερικές μόνο από τις πολυαναμενόμενες εκδηλώσεις που θα παρουσιαστούν στο ρωμαϊκό ωδείο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
PinkPantheress: H απόλυτη ποπ σταρ της Gen Z

Μουσική / PinkPantheress: Από το παιδικό της δωμάτιο στo παγκόσμιo Billboard

Η καριέρα της γεννήθηκε μέσα από τα social media, αλλά είναι κάτι παραπάνω από αυτό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η μουσική της, μια lo-fi μείξη bedroom pop, drum ‘n’ bass και UK garage, δεν μπαίνει σε κανένα κουτάκι, είτε ηχητικό είτε αισθητικό.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Παύλος Παυλίδης: «Δεν ξέρω αν τελικά θα σώσει τον κόσμο η ομορφιά, θέλω όμως να την εμπιστευτώ»

Μουσική / Παύλος Παυλίδης: «Δεν ξέρω αν τελικά θα σώσει τον κόσμο η ομορφιά, θέλω όμως να την εμπιστευτώ»

Με αφορμή την εμφάνισή του στο φετινό Release Athens, ο δημοφιλής τραγουδοποιός μιλά στη LiFΟ για το νέο του άλμπουμ «Μπρανκαλεόνε», για την ποίηση, την τραπ και τον ΛΕΞ, τις ευκαιρίες που δίνει στους ανθρώπους, καθώς και για την ωμή, απρόκλητη βία που τον οδήγησε να γράψει το τραγούδι «Ένα αλλιώτικο παιδάκι» για τον Ζακ Κωστόπουλο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Θέατρο / 13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Τέχνη με φαντασία, αστείρευτη δημιουργία, πρωτοποριακές προσεγγίσεις: ένα επετειακό, εορταστικό, πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα για τα 70 χρόνια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου μέσα από 83 επιλογές από το θέατρο, τη μουσική και τον χορό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Μουσική / Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Η Δανάη Δέδε γιορτάζει τα 20 της στην Αθήνα με μια κιθάρα στο χέρι και πολλά λουλούδια γύρω της. Της αρέσει η θάλασσα της πόλης, αλλά προτιμά αυτήν της Ρόδου, όπου και μεγάλωσε. Το κομμάτι της «Αύριο» την έκανε γνωστή, αλλά σίγουρα δεν την τρομάζει ‒ μάλλον την ενθουσιάζει. Η μαμά της πιστεύει πως θα ήταν πολύ καλή ως ψυχολόγος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ
Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Την Παρασκευή 30 Μαΐου, ο αρχιμουσικός Διονύσης Γραμμένος και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών φέρνουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το δράμα της Πέμπτης Συμφωνίας του Τσαϊκόφσκι, ενός έργου που περιγράφει την ένταση ανάμεσα στις προσταγές της μοίρας και την προσωπική ελευθερία τού συνθέτη.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Μουσική / AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Ξεκίνησε από την παραδοσιακή μουσική, όμως, η ανάγκη της για κοινωνικοποίηση την οδήγησε στη ραπ. Με αφορμή το τελευταίο της άλμπουμ, «Χαϊμαλίνα», η 25χρονη AEON μιλά για τον σεξισμό που αντιμετώπισε στα πρώτα της βήματα και για το πώς συνδύασε την κρητική μπουκόλυρα με ραπ ρυθμούς.
M. HULOT
56’ με τον Degear0001

Μουσική / Το νέο διαστημικό άλμπουμ του Degear0001 έχει ήχους από παιδικά παιχνίδια

Ο νεαρός μουσικός, που πειραματίζεται με παιδικά πλήκτρα και «χακαρισμένα» αντικείμενα, μόλις κυκλοφόρησε ένα spacey άλμπουμ με weird pop, που σίγουρα θα ήθελες να χορέψεις σε ένα παραληρηματικό πάρτι με χαμόγελα και φλούο χρώματα.
M. HULOT
Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Μουσική / Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Ο ταλαντούχος μουσικός κυκλοφόρησε ένα από τα καλύτερα ραπ άλμπουμ της χρονιάς, στο οποίο εξερευνά την εμπειρία του να είσαι μαύρος στην Ελλάδα του 2025 και το οποίο αποθέωσε η Guardian. Μιλά αποκλειστικά στη LiFO, λίγο πριν τη συναυλία του στις 31 Μαΐου στο Universe Multivenue Open Air.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Μουσική / Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Η Aγγελίνα είναι μια τραγουδοποιός 22 ετών που μεγάλωσε στην Αθήνα. Όταν ήταν μικρή ήθελε να γίνει ηθοποιός και συγγραφέας, αλλά ο δρόμος την πήγε στη μουσική κι έτσι έβγαλε το πρώτο της τραγούδι το 2023, που λέγεται «Sta Riha». Αγοράζει ακόμη μπουρμπουλήθρες από τα περίπτερα και της αρέσει να οδηγάει το σαράβαλό της. Κοιμάται καλά τα βράδια, αν δεν σκέφτεται πολύ. Όταν ανεβαίνει στην σκηνή, λέει μέσα της πως το άγχος της είναι ενθουσιασμός.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ