Η ψυχή των Friday’s

Η ψυχή των Friday’s Facebook Twitter
0
Ποιο είναι το μυστικό πίσω από το μενού των Friday's;

H ποιότητα. Οι πελάτες διαλέγουν το μέρος που θα δειπνήσουν με βασικό κριτήριο την ποιότητα του φαγητού. Αν μπορείς να σερβίρεις φαγητό πέρα από κάθε προσδοκία, τότε μπορείς και να πετύχεις. Η καινοτομία είναι εξίσου σημαντική. Δώσε στον καλεσμένο σου κάτι που δεν έχει δοκιμάσει ή δώσ' του κάτι δοκιμασμένο με καινούργιο τρόπο. Μερικές καινοτομίες προέρχονται από τις τοπικές αγορές. Η ελληνική ομάδα έχει προσφέρει πάρα πολλά στο παγκόσμιο μενού των Friday's με τη δουλειά της στο Living Well menu.

Ποιες είναι οι αρμοδιότητες ενός αρχισέφ σε μια μεγάλη αλυσίδα εστιατορίων; Είναι μια κι έξω δουλειά ή πρέπει να επιβλέπετε διαρκώς τη διαδικασία;

Ως επικεφαλής σεφ των Friday's και διευθυντής του τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης είμαι υπεύθυνος για τη διαμόρφωση του μενού, την επιλογή των προϊόντων και της ποιότητας του φαγητού σε όλο τον κόσμο. Θα ήθελα πάρα πολύ να περνάω χρόνο ξεχωριστά σε κάθε εστιατόριο του κόσμου, αλλά τα διαδικαστικά με εμποδίζουν να το κάνω. Υπάρχουν εξαιρετικοί συνέταιροι σε όλο τον κόσμο που γνωρίζουν τι θα πει ποιοτικό φαγητό και πώς θα το πετύχουν. Ένας από αυτούς είναι και η ελληνική ομάδα. Μπορώ να σου πω πως στην εταιρεία μας εξελίσσονται εξαιρετικά ταλαντούχοι άνθρωποι που αντιλαμβάνονται τις αξίες των Friday's και κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους ώστε το φαγητό των Friday's να είναι άψογο όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

Πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται πως το γρήγορο σέρβις σημαίνει και κακό φαγητό. Τι έχετε να τους απαντήσετε;

Πρέπει να ξεχωρίσετε το γρήγορο από το ικανό σέρβις. Αν το σέρβις είναι ικανό και η κουζίνα έχει προετοιμαστεί σωστά, τότε μπορείς να παράγεις καλό φαγητό και να το σερβίρεις γρήγορα. Ένα μάθημα που όλοι οι μάγειρες παίρνουν είναι το «mise en place». Είναι γαλλικής παράδοσης και διδάσκει πως τα συστατικά πρέπει να είναι έτοιμα από πριν ώστε να είσαι σε θέση να ετοιμάσεις μια παραγγελία πάρα πολύ γρήγορα. Αν το «mise en place» είναι αποδοτικό, τότε μπορείς να σερβίρεις καλό φαγητό στον σωστό χρόνο.

Τι κάνει ένα φαγητό νόστιμο; Τα σωστά υλικά ή η σωστή τεχνική;

Όλα τα παρακάτω: φρέσκα και ποιοτικά συστατικά, καλά εκπαιδευμένοι μάγειρες, σωστή τεχνική, λειτουργικός εξοπλισμός, ανθεκτικά εργαλεία και το «mise en place» φυσικά.

Τι κάνει έναν σεφ χαρούμενο; Τα βραβεία, οι καλές κριτικές, τα κέρδη ή το γελαστό πρόσωπο του ευχαριστημένου πελάτη;

Νομίζω πως οι περισσότεροι σεφ οδηγούνται από την έντονη επιθυμία τους να κάνουν τους ανθρώπους χαρούμενους. Αυτό είναι και το βασικό γνώρισμα ενός επιτυχημένου σεφ.

Έχετε ετοιμάσει ιταλικό, ασιατικό και μενού μπάρμπεκιου. Ποιες είναι οι ομοιότητες και ποιες οι διαφορές;

Η τεχνική. Αν ξέρεις να ψήνεις στον φούρνο, στην κατσαρόλα και στην ψησταριά, να κόβεις, να ψιλοκόβεις, να σιγοβράζεις και να σοτάρεις σωστά, τότε είσαι ικανός να μαγειρέψεις σπεσιαλιτέ από τις περισσότερες κουζίνες του κόσμου.

Θα μαγειρέψετε κάτι σπέσιαλ για εμάς όταν βρεθείτε στην Ελλάδα;

Θα δουλέψουμε με την ομάδα για κάποια νέα ορεκτικά που θα δοκιμάσετε σε λίγους μήνες.

Ποια είναι η συμβουλή σας για έναν νέο σεφ που ξεκινά τώρα την καριέρα του;

Να επιθυμεί να ευχαριστεί τους ανθρώπους. Να μη φοβάται να πειραματιστεί, αφού η αποτυχία μπορεί να μεγαλώσει την επερχόμενη επιτυχία. Να δουλεύει σκληρά και πολλές ώρες και να μην τα κάνει όλα αυτά για τα χρήματα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ