Τουρκία: Ναζιστικές πρακτικές της Ελλάδας -ΥΠΕΞ: Δεν μπορείτε να να μιλάτε για ανθρώπινα δικαιώματα

Τουρκία: Ναζιστικές πρακτικές της Ελλάδας -ΥΠΕΞ: Δεν μπορείτε να να μιλάτε για ανθρώπινα δικαιώματα Facebook Twitter
Αντίδραση του ΥΠΕΞ στα νέα τουρκικά πυρά (Πηγή φωτό EUROKINISSI)
0

Νέα σφοδρή επίθεση κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε η Τουρκία, μιλώντας μάλιστα για «ναζιστικές πρακτικές», ενώ άμεση ήταν η απάντηση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών στη νέα πρόκληση. 

Ο Χαμί Ακσόι, εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, μίλησε κατηγόρησε την Ελλάδα για ναζιστικές πρακτικές, αναφορικά με την αντιμετώπιση προσφύγων και μεταναστών, επαναλαμβάνοντας τη ρητορική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τοποθέτηση που προκάλεσε την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο διεμήνυσε στην Άγκυρα ότι δεν δικαιούται να μιλά για ανθρώπινα δικαιώματα και δίκαιο.

Η νέα επίθεση της Άγκυρας

Αφορμή για τη νέα επίθεση του Ακσόι αποτέλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.

«Οι δηλώσεις του αποτελούν τρανή απόδειξη για την ασυνεπή, παράνομη και απάνθρωπη πολιτική που ακολουθεί αυτή η χώρα. Η Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει τους μετανάστες που έρχονται στα σύνορά της, ως εχθρούς, χρησιμοποιεί χημικά, εναντίον τους χωρίς να ξεχωρίζει γυναίκες και παιδιά, θυμίζοντας τις ναζιστικές πρακτικές, και τους στέλνει στη χώρα μας. Με αυτές τις πρακτικές, η Ελλάδα δεν προστατεύει τα σύνορα της ΕΕ, όπως ισχυρίζεται, αντίθετα, υπονομεύει όλες τις αρχές και τις αξίες στις οποίες στηρίζεται η ΕΕ», δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος.

«Με αυτές τις πρακτικές, η Ελλάδα παραβιάζει όλες τις συμβάσεις όπως την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τη Σύμβαση για το Νομικό Καθεστώς των Προσφύγων, τη Συμφωνία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά των Βασανιστηρίων, αγνοώντας συγχρόνως το διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ευρωπαϊκές αξίες. Οι βασικές αρχές για την προστασία των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο δεν πρέπει να διαμορφώνονται σύμφωνα με τις καθημερινές ανάγκες της γειτονικής μας χώρας. Αυτό που συνέβη στον Έβρο δεν έχει καμία σχέση με τον ανθρωπισμό και τη γειτνίαση», συνέχισε ο Χαμί Ακσόι.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ακόμη ότι ο κ. Δένδιας «φαίνεται να έχει ξεχάσει εντελώς τις ενέργειες και τη ρητορική της Ελλάδας όταν η Βόρεια Μακεδονία έκλεισε τα δικά της σύνορά στους μετανάστες πριν από τέσσερα χρόνια» και κατηγόρησε την Αθήνα ότι προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τους μετανάστες ως «εργαλεία» για τα πολιτικά συμφέροντά της.

«Ο υπουργός κ. Δένδιας βρίσκεται σε λάθος δρόμο σχετικά με τη Λιβύη. Το μνημόνιο κατανόησης που έχουμε συνάψει με τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης είναι προς το συμφέρον ολόκληρου του λαού της Λιβύης, όχι μόνο ενός μέρος αυτού. Εάν η Ελλάδα έχει πρόβλημα, θα πρέπει να καθίσει στο τραπέζι και να συζητήσει με εμάς και τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης αντί να μιλά πίσω από την πλάτη μας», ανέφερε ακόμη.

ΥΠΕΞ: Συστήνουμε αυτεπίγνωση

Απαντώντας στην επίθεση της Άγκυρας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, τόνισε ότι η Τουρκία δεν δικαιούται να μιλά για ανθρώπινα δικαιώματα.

«Η χώρα που για πρώτη φορά στην Ιστορία χρησιμοποίησε μετανάστες ως πολιορκητικό κριό εναντίον άλλων χωρών, δεν δικαιούται να ομιλεί για δίκαιο και ανθρώπινα δικαιώματα. Άλλωστε, είναι γνωστές οι επιδόσεις της Τουρκίας στους συγκεκριμένους τομείς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεννηματάς, χαρακτηρίζοντας απολύτως απαράδεκτη την επιλογή της Τουρκίας «να επιδεικνύει, επανειλημμένως μάλιστα, ασέβεια στα θύματα του Ολοκαυτώματος».

«Μας έχει συνηθίσει σε κυνικές παραβατικές συμπεριφορές κάθε κανόνα δικαίου, είτε αφορούν κράτος δικαίου, ανθρώπινα δικαιώματα, δημοκρατία ή σχέσεις καλής γειτονίας στον άμεσο περίγυρο και την ευρύτερη περιοχή, στοιχεία που άλλωστε καταγράφονται κάθε χρόνο σε εκθέσεις της ΕΕ και διεθνών οργανισμών, μεταξύ άλλων. Τα κροκοδείλια δάκρυα ουδένα πείθουν. Της συστήνουμε αυτεπίγνωση», κατέληξε ο κ. Γεννηματάς.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Προχωράμε στην πρόωρη εξόφληση του δανείου των 52,9 δισ. ευρώ που είχε λάβει η χώρα το 2010»

«Στόχος μας είναι έως το 2030 η Ελλάδα να μην έχει το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην Ευρώπη», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΕΕ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Πολιτική / Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ευρώπη δεν μπορεί να ανεχθεί νέα προσφυγική κρίση όπως του 2015

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις επιπτώσεις από επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές, προειδοποιώντας ότι μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΡΑΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Κανείς δεν ξέρει πόσο θα διαρκέσει αυτός ο πόλεμος»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία ενώ προανήγγειλε πρόσθετα μέτρα σε περίπτωση που η κρίση στη Μέση Ανατολή διαρκέσει περισσότερο από το προβλεπόμενο
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ, ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, ΕΝΟΠΛΕΣ, ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Πολιτική / Κυριάκος Μητσοτάκης: «Οι Έλληνες να εμπιστεύονται τις ένοπλες δυνάμεις σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς»

Η αναφορά του πρωθυπουργού στο νέο πρόγραμμα αεράμυνας «Ασπίδα του Αχιλλέα», που όπως ανέφερε θα ενισχύσει σημαντικά την προστασία της χώρας απέναντι στις σύγχρονες και μελλοντικές απειλές
THE LIFO TEAM