MasterChef: Χάσαμε τον Θεοχάρη. ΣΤΟΠ.

MasterChef: Χάσαμε τον Θεοχάρη. ΣΤΟΠ. Facebook Twitter
Οι κριτές.
0

Έτσι ξεκίνησε η εβδομάδα του «MasterChef». Η ομάδα των 6, που στο προηγούμενο επεισόδιο είχε γίνει ήδη πενταμελής, έχασε ακόμα έναν παίκτη. Έφυγε ένας πολύ καλός μάγειρας και γύρισε πίσω στη δουλειά του στην Αγγλία. Τον είδαμε την «επομένη» κιόλας να μιλάει στην Κατερίνα Καραβάτου από την αυλή του σπιτιού του στο Λονδίνο.

 

Ελπίζω, όταν ξαναφέρουν παίκτες στο παιχνίδι, όπως συνηθίζεται, να ξαναμπεί κι αυτός και να πάρει το αίμα του πίσω. Ως ιδέα, το να βγω μέχρι να τελειώσει το χοντρό ριάλιτι και να ξαναμπώ τη στιγμή που θα αρχίσουν οι high end cuisine μαγειρικές θα μου άρεσε.

 

Κάποτε είχαμε πάει ταξίδι με φέρι στην Κάρπαθο. Στον γυρισμό, το πλοίο «Βιτσέντζος Κορνάρος» έκανε τον γύρο του Αιγαίου προτού καταλήξει στον Πειραιά. Όταν φτάσαμε στην Κάσο, γνώρισα μια κοπέλα που αποδείχτηκε ότι έμενε δίπλα μου στην Αθήνα. Μιλάγαμε για να περάσει η ώρα και σύντομα με ενημέρωσε ότι στο επόμενο λιμάνι, τη Σητεία, θα κατέβαινε, θα πήγαινε αεροπορικώς στην Αθήνα και την επόμενη μέρα θα κατέβαινε στο λιμάνι του Πειραιά για να παραλάβει το αυτοκίνητό της. Αμέσως κατάλαβα πόσο χαζοί ήμασταν που είχαμε επιλέξει να ταλαιπωρηθούμε 25 ώρες πακτωμένοι σαν τις σαρδέλες. Έτσι νιώθω και για τον Χάρη. Θα τους βγει μπροστά από τα δεξιά και σύντομα, αυτή είναι η δική μου εκτίμηση.

 

Όταν ο Σταύρος, ως αρχηγός της μπλε ομάδας, περιέγραφε το μενού στους πυγμάχους και από κάτω ο προπονητής τους του φώναξε «και τι θα φάμε;», κατάλαβα ότι οι μπλε θα φάνε πίκρα στη βαθμολογία, παρόμοια με αυτήν που σέρβιραν στους Ολυμπιονίκες.

 

Όταν ο Σταύρος, ως αρχηγός της μπλε ομάδας, περιέγραφε το μενού στους πυγμάχους και από κάτω ο προπονητής τους του φώναξε «και τι θα φάμε;», κατάλαβα ότι οι μπλε θα φάνε πίκρα στη βαθμολογία, παρόμοια με αυτήν που σέρβιραν στους Ολυμπιονίκες. Με τίποτα, βέβαια, δεν περίμενα ότι θα τους έδιναν δύο φορές μηδενική βαθμολογία. Και οι πυγμάχοι και οι κολυμβητές τούς έβαλαν μηδέν σε δύο διαφορετικά πιάτα. Δεν θυμάμαι τόσο χαμηλή βαθμολογία σε άλλη σεζόν.

 

Ο Σταύρος κάνει τόσο στρατηγικό παιχνίδι, που πρέπει το βράδυ να μελετάει τις σημειώσεις που έχει κάνει προτού μπει μέσα στο σπίτι. Σ’ εμάς είναι ξεκάθαρο, αλλά και τα κορίτσια σανό δεν μασάνε. Τον πήραν χαμπάρι και τον ξεμπροστιάσανε, και μπροστά του και στις συνεντεύξεις τους.

 

Έλα όμως που οι παραγωγοί, σαν γατάκια που όντως είναι οι άτιμοι, με μια κίνηση ρουά ματ γλιτώνουν αρχηγό και υπαρχηγό της χαμένης μπλε ομάδας που πήρε το 0-0-7. Γιατί τον Σταύρο από σήμερα θα τον αποκαλούμε Bond 007 ή, για συντομία, 007. Ο Κώστας, που πρώτος σκέφτηκε την ονομασία, έχει εξελιχθεί στο απόλυτο τρολ του παιχνιδιού και ΤΟΝ ΑΓΑΠΩ! Και γνωρίζει τη μαγειρική τέχνη καλά. Αλλά, βρε παιδάκι μου, είναι τόσο, μα τόσο αργός. Τον παρακολουθούσα στην ομαδική να σοτάρει κάτι μανιτάρια. Ένα-ένα τα γύριζε με την τσιμπίδα, ενώ δίπλα του επικρατούσε πανικός, καθώς είχαν να μαγειρέψουν για 155 άτομα σε δύο ώρες. Αυτός για catering μην το σκεφτεί καν. Να πάει σε σκάφος μικρό, max 4 καμπίνες. Εκεί, σαν ναυτικός που είναι, θα απογειώσει την καριέρα του!

 

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Σταύρος 007 έκρινε από τον εξώστη τον Ηλία που ως αρχηγός δεν πήρε την ευθύνη να μπει στη διαδικασία αποχώρησης, εφόσον η ομάδα του έχασε. Αλλά karma is a bitch, αγαπητοί μου. Ούτε μία εβδομάδα δεν πέρασε, και να σου τον στην ίδια θέση.

 

Τώρα τι είπε που ήταν εκείνος ο χαμένος αρχηγός; «Εγώ δεν φταίω σε τίποτα», «Ο υπαρχηγός μου δεν φταίει σε τίποτα», συνεπώς φταίνε οι κοπέλες. Εν ολίγοις, μας λέει, να πάμε εμείς αύριο να φάμε στο γκουρμέ εστιατόριο του Γκολφ Γλυφάδας και εάν δεν μας αρέσει το φαγητό, να καλέσουμε για να κάνουμε παρατήρηση όχι τον σεφ ή τον μετρ, αλλά τους πρακτικάριους που κόβουν τις πιπεριές. Να τους κάνουμε παράπονα λέγοντας ότι το μπρινουάζ δεν ήταν ισόποσο.

 

MasterChef: Χάσαμε τον Θεοχάρη. ΣΤΟΠ. Facebook Twitter
Φτιάξε τα μαλλιά σου, Ηρακλή μου, διότι ήταν τόσο χάλια σε αυτό το επεισόδιο, όσο αυτά που είπες.

 

Άσε μας, Σταύρο παιδί μου, που νομίζεις ότι ο κόσμος είναι έτσι όπως τον βλέπεις μέσα από τα μπλε γυαλιά σου. Ναι, αυτά της μόστρας, όχι τα άλλα της «μυωπίας» oύτε τα τριτοτέταρτα που σου «κόβουν» τα μάγουλα. Βγες μπροστά και πάρε την ευθύνη σου ως σεφ. Τι φοβόσουν; Μην και δεν μπορείς να κάνεις ένα πιάτο αντιγραφής καλύτερα από τα αδύναμα μέλη της ομάδας σου; Ε, τότε, δίκαια θα έφευγες.

 

Ολική επίθεση μετά από αυτό στην ομάδα του Πάνου Ιωαννίδη. Τρεις παίκτριες του κριτή στον ντάκο. Τσο τσο πάθαμε εμείς όλες οι Ελληνίδες σήμερα. Οι δε συμβουλές από τον εξώστη ήταν τόσο «βοηθητικές», που στην κυριολεξία προέτρεπαν να βάζουν ή να προσέχουν το αλάτι το ίδιο δευτερόλεπτο. Άλλ’ αντ’ άλλα της Παρασκευής το γάλα. Πολύ καλά τους έκραξε η Μαρία, θυμίζοντάς μας ότι η σιωπή στην κουζίνα είναι χρυσός.

 

Ε, κάπως έτσι χάσαμε τη Μάγδα.

 

Στη δοκιμασία του τεστ δημιουργικότητας της Δευτέρας, όταν είδα τη Μάγδα να μαγειρεύει πουράκια με πατέ κοτόπουλου, μπανάνα σοτέ, κρέμα μπανάνας και πιπεριά Φλωρίνης, έγραψα στις σημειώσεις μου ότι δεν έχει πολύ μέλλον. Πράγμα που έγινε, ακόμα κι αν η σεφ Διβόλη της έδωσε 7/10 για να σώσει την τιμή των όπλων.

 

Η Κωνσταντίνα Διβόλη, όσο γκάουλαϊτερ ήταν ως βοηθός του Έκτορα Μποτρίνι στο «Hell’s Kitchen», τόσο γλυκιά φάνηκε εκείνη την ημέρα, δίνοντας μάλιστα 9/10 στη Μαριάννα στο πιάτο αντιγραφής. Στο δε πιάτο της Μαρίας, μέσα στο οποίο βρήκαν άμμο, έβαλε 8/10. Άντε βγάλε άκρη! Ποιος το περίμενε; Η Σεμίνα θα ούρλιαζε στο σπίτι της ενθυμούμενη τι είχε τραβήξει με τη σεφ Διβόλη στο πάσο του «Hell’s Kitchen».

 

Τα «χαλούμια» της παρέας δεν μίλησαν πολύ στην τελευταία δοκιμασία αποχώρησης. Αλλά και τα λίγα που είπε ο Σταυρής δεν τα πολυκαταλάβαινα. Και μαζί μου νομίζω ούτε η παραγωγή, γι’ αυτό και δεν έβαζε καν υπότιτλους στο επεισόδιο. Ανυπομονώ, τις επόμενες εβδομάδες, να πάρουν κι αυτοί κάποια αρχηγία.

 

Θα τελειώσω με το «κάρφωμα» του Ηρακλή το τελευταίο δευτερόλεπτο του επεισοδίου, δίνοντάς του μια συμβουλή. Φτιάξε τα μαλλιά σου, Ηρακλή μου, διότι ήταν τόσο χάλια σε αυτό το επεισόδιο, όσο αυτά που είπες. Έχεις την Κατερίνα εκεί μέσα. Παρακάλεσέ τη να σε κουρέψει ή να σου βάζει αυτή το μισό κιλό τζελ που χρησιμοποιείς, μπας κι αλλάξει και η ψυχολογία σου. Πώς είναι δυνατόν να έγινες τόσο κατίνα στην πρώτη κιόλας εβδομάδα! Κρίμα, δυο μέτρα άντρας, που θα σου έλεγε και η Πειραιώτισσα συμπαίκτριά σου εάν άκουγε τα λόγια σου στο κιου.

 

Η κόκκινη ομάδα, ως νικητές, πήγαν να φάνε από τα μαγικά χεράκια του σεφ Γρηγόρη Χέλμη. Οι γεύσεις που δοκίμασαν τους χτύπησαν καρφί στον εγκέφαλο. Ακόμα και η Ντέμι ξετρελάθηκε. Ο Γρηγόρης τους εξήγησε ότι η μαγειρική απαιτεί πειθαρχία, υπομονή, σεβασμό και αφοσίωση. Διότι ένας σεφ που έχει μεν ταλέντο, αλλά δεν προσπαθεί, δεν θα φτάσει μακριά. Ο Γρηγόρης κάνει συχνά σεμινάρια μαγειρικής που συντονίζει η Gastronomy Essentials, για να μεταλαμπαδεύσει την κουλτούρα των πιάτων που συνοδεύουν το τσίπουρο και τη φιλοσοφία αυτού. Είναι, κατά τη γνώμη μου, ό,τι καλύτερο μπορεί να παρακολουθήσει ένας νέος σεφ για να μάθει να χρησιμοποιεί τις ελληνικές τεχνικές, παίζοντας με τα υλικά με τον πιο μοντέρνο τρόπο και χρησιμοποιώντας την πλούσια φαντασία του.

 

Η φιλοσοφία πίσω από κάθε συνταγή του δεν είναι τυχαία, αντίθετα, μάλιστα, συνδέεται με τη γεύση κάθε προϊόντος που περιλαμβάνει στο πιάτο. Όσες φορές έχω φάει από τα χέρια του Γρηγόρη, θυμάμαι τα λόγια του ζωγράφου μας Γιάννη Τσαρούχη. Έλεγε ότι αγαπά και τη Σωτηρία Μπέλλου και τη Μαρία Κάλλας, χωρίς να νιώθει διχασμένος. Κατά κάποιον τρόπο, έτσι είναι και η μαγειρική του σεφ. Χρησιμοποιεί και τις γνώσεις του βολιώτικου μεζέ αλλά και τις μοντέρνες τάσεις, συνδυασμένες με τέτοιον τρόπο που το umami απογειώνεται στον ουρανίσκο μας. Του ζήτησα να μας δώσει μια συνταγή από τα πιάτα που έφαγαν τα παιδιά. Ιδού, λοιπόν, το «Κοκορέτσι Θράψαλο» που ετοιμάστηκε με την τεχνική με την οποία παρασκευάζουμε το κοκορέτσι! Είναι από το τελευταίο του σεμινάριο.

 

MasterChef: Χάσαμε τον Θεοχάρη. ΣΤΟΠ. Facebook Twitter
Κοκορέτσι Θράψαλο. Διοργανωτής: Insete / Συντονιστής: Gastronomy Essentials / Φωτογραφίες: Νίκος Βουρλάκος

 

Διοργανωτής: Insete

Συντονιστής: Gastronomy Essentials

Φωτογραφίες: Νίκος Βουρλάκος

 

ΣΥΝΤΑΓΗ

 

ΚΟΚΟΡΕΤΣΙ ΘΡΑΨΑΛΟ

 

Υλικά

5 θράψαλα

1 κιλό έντερα αρνίσια

Αλάτι

Ζάχαρη

BBQ mix μπαχαρικών

 

Εκτέλεση

Καθαρίζετε τα θράψαλα και κόβετε το σώμα στα 16, τα κεφάλια χωρίς τα μουστάκια και το μάτι στα 4. Καθαρίζετε τα έντερα, γυρνώντας τα σε νερό με λεμόνι.

 

Ζυγίζετε το θράψαλο και ρίχνετε 20 γρ. αλάτι, 20 γρ. ζάχαρη και 1 κ.γ. bbq mix ανά κιλό.

 

Βάζετε ένα βάρος από πάνω και μαρινάρετε για 2 ώρες. Ξεπλένετε και περνάτε σε καλαμάκι μπαμπού για σουβλάκι 4 κομμάτια από το σώμα και 1 κομμάτι από το κεφάλι εναλλάξ, σε 4 επαναλήψεις. Στη συνέχεια, τυλίγετε 200 γρ. έντερο γύρω από το κάθε καλαμάκι και τα τοποθετείτε όρθια, να στραγγίξουν. Ψήνετε σε σχάρα ή σχαροτήγανο με ελαιόλαδο και bbq mix. Σερβίρετε με ελαιόλαδο, ρίγανη, πιπέρι και λεμόνι.

 

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM