Brasserie Lorraine: Γαλλική φινέτσα στο Κολωνάκι

Brasserie Lorraine: Γαλλική φινέτσα στο Κολωνάκι Facebook Twitter
Kις με γλυκοπατάτα, τυρί ροκφόρ και καρύδι. Φωτο: Κατερίνα Καλίνογλου
0

«Το καλοφτιαγμένο γαλλικό φαγητό είναι σαν το καταφύγιο στο οποίο αναζητάς θαλπωρή και ανάπαυλα κάθε φορά που κουράζεσαι από την περιπέτεια της περιήγησης σε διάφορα γευστικά μονοπάτια, τα οποία μπορεί να αποδειχτούν λιγότερο ή περισσότερο δύσβατα». Την άποψη αυτή που είχε διατυπώσει ένας καλός σεφ και φίλος, προφανώς θιασώτης της γαλλικής κουζίνας, έφερα στη μνήμη μου, μελετώντας το εμφανώς γαλλικής έμπνευσης μενού του του Brasserie Lorraine. Ambiance γαλλική. Απόλυτα ταιριαστοί με τη γαλλική φινέτσα και οι στυλάτοι περιποιητές με λευκό γιλέκο.

Θα ξεκινήσεις με ταρτάρ μοσχάρι με σπιτική πάστα τσίλι που συνοδεύεται με λεπτές φέτες φρυγανισμένο ψωμί (€16). Καλοφτιαγμένο, με πλούσια κρεατένια και πικάντικη γεύση ‒ πολύ του πάει η πάστα τσίλι. Οπωσδήποτε θα δοκιμάσεις το ζεστό φουαγκρά, ένα πιάτο που θεωρείται εμβληματικό για τη γαλλική κουζίνα, το οποίο σερβίρεται με γλυκιά κολοκύθα και πιπέρι Σετσουάν (€19). Η καραμελωμένη γλυκιά κολοκύθα σε μέγεθος ζαριού και το πιπέρι είναι σαν άσπονδοι φίλοι.

Εμπιστευτείτε τον σομελιέ Θάνο Σαφλαγιούρα που θα επιλέξει το ιδανικό ποτήρι κρασί για να συνοδεύσετε τα πιάτα σας. Η οινική λίστα προσφέρει ενδιαφέρουσες γαλλικές και αμερικανικές ετικέτες και θα φιλοξενεί κρασιά από δύο Έλληνες οινοπαραγωγούς, που θα ανανεώνονται. Στο μενού προτείνονται τα σπαράγγια σε δύο εκδοχές: ζεστά gratin, με το εξαιρετικό τυρί Comté, ή κρύα, με βινεγκρέτ φουντούκι. Επιλέξαμε τη δεύτερη εκδοχή και απολαύσαμε τα τραγανά σπαράγγια με δροσερές πρασινάδες, ξηρούς καρπούς και αρκετή δόση οξύτητας από τη βινεγκρέτ (€13).

Brasserie Lorraine: Γαλλική φινέτσα στο Κολωνάκι Facebook Twitter
Ταρτάρ μοσχάρι με σπιτική πάστα τσίλι που συνοδεύεται με λεπτές φέτες φρυγανισμένο ψωμί. Φωτο: Κατερίνα Καλίνογλου
Brasserie Lorraine: Γαλλική φινέτσα στο Κολωνάκι Facebook Twitter
Ambiance γαλλική. Φωτο: Κατερίνα Καλίνογλου

Ο σεφ Παναγιώτης Ζώγας ετοιμάζει αρκετά πιάτα και η λίστα με τα ορεκτικά προσφέρει πολλές επιλογές, όπως ψητό μεδούλι με λεπτές φέτες βοδινού φιλέτου και persillade (€19), κις με γλυκοπατάτα, τυρί ροκφόρ και καρύδι (€11) αλλά και επιλογή από γαλλικά τυριά (€16).

Από τα κυρίως, η πάπια à l' orange (€16) είναι εξαιρετικά γευστική, ζουμερή και σωστά ψημένη. Η σάλτσα πορτοκάλι που τη συνοδεύει είναι φτιαγμένη από τον ζωμό από τα κόκαλα της πάπιας και, ενισχυμένη με χυμό και ξύσμα πορτοκάλι, καραμελωμένη ιδανικά, ανεβάζει πολλά σκαλοπάτια τη γευστική απόλαυση. Οι συνοδευτικές τηγανητές πατάτες, κομμένες σε μέγεθος σπιρτόξυλου (€4), είναι εθιστικές. Η entrecôte Βlack Αngus ενισχύεται με μία από τις κλασικές σος, μπεαρνέζ, poivre ή café de Ρaris (€28), τις οποίες μπορείς να επιλέξεις. Ιδανικά ψημένο ήρθε το κρέας και απολαυστικός ο βελούδινος πουρές πατάτας που ακομπανιάρει το πιάτο. Κρατήστε χώρο για επιδόρπιο: Paris-Brest με πραλίνα φουντουκιού (€8).

Brasserie Lorraine: Γαλλική φινέτσα στο Κολωνάκι Facebook Twitter
Ψητό μεδούλι με λεπτές φέτες βοδινού φιλέτου και persillade. Φωτο: Κατερίνα Καλίνογλου
Brasserie Lorraine: Γαλλική φινέτσα στο Κολωνάκι Facebook Twitter
Paris-Brest με πραλίνα φουντουκιού. Φωτο: Κατερίνα Καλίνογλου
Brasserie Lorraine: Γαλλική φινέτσα στο Κολωνάκι Facebook Twitter
Πάπια à l' orange. Φωτο: Κατερίνα Καλίνογλου

Brasserie Lorraine, Σπευσίππου 1Α, 210 7243009

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ