Εμβολιάζομαι και θωρακίζομαι για τα λοιμώδη νοσήματα

Εμβολιάζομαι και θωρακίζομαι για τα λοιμώδη νοσήματα Facebook Twitter
Ο εμβολιασμός είναι μια πράξη ευθύνης απέναντι στον ίδιο μας τον εαυτό, την οικογένειά μας και την κοινωνία συνολικά.
0

Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, στη λίστα των προτεραιοτήτων που συντάσσουμε για να ζούμε καλά με την οικογένειά μας υψηλή θέση έχει ο προληπτικός εμβολιασμός, καθώς ο χειμώνας είναι προ των πυλών και μαζί θα φέρει το κύμα των εποχικών ιώσεων και λοιμώξεων. Στην ιατρική φαρέτρα υπάρχουν εμβόλια που προστατεύουν από τουλάχιστον 34 λοιμώδη νοσήματα και, παρότι τα παιδιατρικά εμβόλια αποτελούν την αιχμή του δόρατος, γενικά ισχύει πως τα εμβόλια δεν είναι μόνο για τα παιδιά. Ανάμεσά τους υπάρχουν 13 που συστήνονται για ενήλικες και προστατεύουν από 17 λοιμώδη νοσήματα, τα οποία έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πλήξουν άτομα ώριμης ηλικίας.


Εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι τα εμβόλια συνιστούν το μεγαλύτερο επίτευγμα της ιατρικής και, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κάθε χρόνο βοηθούν να σωθούν 3 εκατομμύρια ζωές και να αποφευχθούν σοβαρές ισόβιες αναπηρίες σε περισσότερα από 700.000 παιδιά. Ο εμβολιασμός είναι μια πράξη ευθύνης απέναντι στον ίδιο μας τον εαυτό, την οικογένειά μας και την κοινωνία συνολικά, καθώς, όταν εμβολιάζεται το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, δεν μπορούν να «κυκλοφορήσουν» και να μεταδοθούν τα μικρόβια, με συνέπεια να δημιουργείται ένα τείχος ανοσίας που τους προστατεύει όλους, ακόμα κι αυτούς που δεν μπορούν να εμβολιαστούν. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται «ανοσία αγέλης» και για να διατηρηθεί ισχυρό το ανοσιακό τείχος πρέπει να εμβολιάζεται περίπου το 95% του πληθυσμού. Αν η εμβολιαστική κάλυψη πέσει χαμηλά, δημιουργούνται ρωγμές στο τείχος κι αυτό καταρρέει. Η εμβολιαστική κάλυψη μπορεί να μειωθεί με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι προφανής, να μην εμβολιαστούν τα άτομα που πρέπει να εμβολιαστούν λόγω αμέλειας ή επιφυλακτικότητας απέναντι στα εμβόλια. Ο δεύτερος είναι να ξεχάσει ο κόσμος να κάνει τις αναμνηστικές δόσεις που απαιτούνται προκειμένου να εξασφαλιστεί ανοσιακή απάντηση μακράς διάρκειας.

Τα εμβόλια είναι εκείνη η ασπίδα που μας προστατεύει από τους κακούς, μια αόρατη ασπίδα που μας καθιστά υπερ-ήρωες της διπλανής πόρτας για τα παιδιά μας, για τη δουλειά μας.


Η πατρίδα μας έχει ένα από τα καλύτερα προγράμματα εθνικού εμβολιασμού και αποζημιώνει τα εμβόλια για τις ευπαθείς ομάδες. Κάθε χρόνο γίνονται αρκετές καμπάνιες με τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ καθώς κι άλλες δράσεις που θυμίζουν στους γονείς τη σημασία του εμβολιασμού των παιδιών αλλά και πόσο χρήσιμα είναι τα εμβόλια για τους ηλικιωμένους, για τον παππού και τη γιαγιά, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής οικογένειας.


Η καμπάνια της MSD «Εμβολιάζομαι Θωρακίζομαι» θυμίζει ότι τίποτα δεν είναι πιο δραστικό από τα εμβόλια για τη μείωση της νοσηρότητας και της θνητότητας και απαντά σε όσους αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη τα εμβόλια, παραθέτοντας τεκμηριωμένα ευρήματα για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους.


Στην πατρίδα μας το αντιεμβολιαστικό λόμπι βρήκε έδαφος να ρίξει ρίζες περίπου πριν από 10 χρόνια, ενώ ανάλογα φαινόμενα συμβαίνουν και στις χώρες του εξωτερικού, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Μεγάλη Βρετανία που οδηγήθηκε σε μια πρωτόγνωρη έξαρση ιλαράς, όταν ο κόσμος σταμάτησε να εμβολιάζεται. Οι οικονομικές μελέτες αποδεικνύουν πως ο εμβολιασμός, μεταξύ άλλων παρεμβάσεων στην υγεία, αποτελεί παρέμβαση που αξίζει και με το παραπάνω τη δαπάνη, καθώς έχει υψηλή ανταποδοτικότητα. Η ζωή, όπως και τα παραμύθια, έχει πάντοτε καλούς και κακούς πρωταγωνιστές. Τα εμβόλια είναι εκείνη η ασπίδα που μας προστατεύει από τους κακούς, μια αόρατη ασπίδα που μας καθιστά υπερ-ήρωες της διπλανής πόρτας για τα παιδιά μας, για τη δουλειά μας.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ