Έκτορας Ταρτανής: «Το ελληνικό κοινό δεν έχει κόμπλεξ»

Έκτορας Ταρτανής: «Το ελληνικό κοινό δεν έχει κόμπλεξ» Facebook Twitter
Ο Έκτορας Ταρτανής εντυπωσίασε διευθύνοντας την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στις Εποχές του Γκλαζουνόφ.
0

Πέρυσι μας εντυπωσίασε διευθύνοντας την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στις Εποχές του Γκλαζουνόφ. Φέτος επιστρέφει στο πόντιουμ της ΚΟΑ για τη συναυλία Ήρωες Ι, ανοίγοντας το αφιέρωμα στην Εθνική Παλιγγενεσία. Ο λόγος για τον περιζήτητο νέο αρχιμουσικό, Έκτορα Ταρτανή. Τον γοητευτικό μαέστρο που μιλά για τα πρώτα βήματα και τους ήρωές του.

—Πολλοί συνάδελφοί σας λένε ότι η μουσική μπήκε στη ζωή τους σε πολύ τρυφερή ηλικία. Κρίνοντας από την εντυπωσιακή πορεία σας, αυτή είναι και η δική σας περίπτωση...

Η μουσική μπήκε από πολύ νωρίς στην ζωή μου. Στο σπίτι μας υπήρχε πιάνο και κιθάρα και εκεί δέχτηκα τα πρώτα μουσικά ερεθίσματα. Σε ηλικία τεσσάρων ετών άρχισα να παίρνω μαθήματα πιάνου, συνεχίζοντας με κέρδισε η κλασσική μουσική, κατόπιν η σύνθεση και εν τέλει, στα εφηβικά μου χρόνια, η διεύθυνση Ορχήστρας.


—Ποια η καθοριστική στιγμή που αποφασίσατε να στραφείτε στη Διεύθυνση Ορχήστρας;

Δεν υπήρχε μια καθοριστική στιγμή, οπότε αποφάσισα να αφοσιωθώ στη διεύθυνση ορχήστρας. Η ιδέα να συμμετάσχω σε έναν ομαδικό σχηματισμό και να κατευθύνω άμεσα την εξέλιξη ενός αριστουργήματος κλασσικής μουσικής, μου φάνηκε εξαρχής ιδιαίτερα ελκυστική. Έτσι άρχισα να πειραματίζομαι πάνω στην διεύθυνση ορχήστρας με τα πρώτα ιδιωτικά μαθήματα.


—Από νεαρή ηλικία ξεχωρίσατε, λαμβάνοντας διακρίσεις σε διαγωνισμούς, αλλά και σημαντικές υποτροφίες. Μπορεί να πάρουν αέρα τα μυαλά κάποιου, όταν αναγνωρίζεται πριν ωριμάσει ως προσωπικότητα; Εσείς, νοιώσατε αυτόν τον κίνδυνο; Και πώς καταφέρατε να μείνετε συγκεντρωμένος στους στόχους σας;

Είμαι γενικώς άτομο χαμηλών τόνων και της άποψης πως ιδίως οι καλλιτέχνες θα έπρεπε να δείχνουν σεμνότητα και ταπεινοφροσύνη απέναντι στο έργο, τους συναδέλφους και το κοινό τους. Για μένα αυτές είναι αρετές, οι οποίες με διέπουν σε ό,τι κάνω. Καλλιτέχνες χωρίς ηθικές αξίες δεν επιβιώνουν μακροπρόθεσμα. Προσπαθώ να είμαι άξιος των αξιών μου. Ήθος ανθρώπω δαίμων.

Έκτορας Ταρτανής: «Το ελληνικό κοινό δεν έχει κόμπλεξ» Facebook Twitter
"Το ελληνικό κοινό το θεωρώ πολύ ιδιαίτερο, επειδή έχει αυτή την σπάνια ιδιότητα να ακούει μουσική με ανοιχτή καρδιά, όσο τετριμμένο κι αν ακούγεται αυτό."


— Έχετε διευθύνει πολλές επιφανείς Ορχήστρες, ενώ πρόσφατα αναλάβατε τη θέση του Kapellmeister (καλλιτεχνικού διευθυντή) στην Όπερα του Φράιμπουργκ (μετά από μία επιτυχημένη πορεία στην ίδια θέση στο Bremerhaven). Με ποιους τρόπους χτίζεται μια καλή σχέση μεταξύ αρχιμουσικού και Ορχήστρας;

Κατά την εμπειρία μου μπορώ να πω, πως το μόνο κριτήριο για μια καλή σχέση ενός μαέστρου με την ορχήστρα είναι η ποιότητα της δουλειάς του. Πρέπει να είναι πολύ καλά προετοιμασμένος, να ξέρει τι θέλει, να κατέχει την ανάλογη χειροτεχνία και να έχει ένα καλλιτεχνικό όραμα, με το οποίο μπορεί να εμπνεύσει την ορχήστρα και το κοινό.


—Επιστρέφετε για δεύτερη χρονιά στο πόντιουμ της ΚΟΑ. Ποιες οι εντυπώσεις σας από την περσινή σύμπραξη - τόσο σε σχέση με την Ορχήστρα, όσο και με το ελληνικό κοινό.

Θεωρώ πως η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών είναι ένα μουσικό σύνολο με εξαιρετική μουσικότητα και μεγάλο δυναμικό πάνω σε πολλά στιλ κλασικής μουσικής. Βρήκα μεγάλη ευχαρίστηση στην συνεργασία μας και είμαι σίγουρος πως με την επόμενη παραγωγή θα εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο τη σχέση μας.

Το ελληνικό κοινό το θεωρώ πολύ ιδιαίτερο, επειδή έχει αυτή την σπάνια ιδιότητα να ακούει μουσική με ανοιχτή καρδιά, όσο τετριμμένο κι αν ακούγεται αυτό. Είναι κοινό που γενικώς δεν έχει κόμπλεξ με τη μουσική ιστορία του. Και επομένως μπορεί να ανοιχτεί άφοβα σε καινούργιους ήχους και άγνωστες μουσικές.


—Πώς νοιώθετε όταν στο ακροατήριο βρίσκονται δικοί σας άνθρωποι; Οικογένεια, φίλοι κλπ.

Είναι μεγάλη χαρά να ξέρεις πως είναι δικά σου άτομα στο ακροατήριο. Αμέσως - θέλεις δεν θέλεις - αισθάνεσαι πιο οικεία και όλη η διαδικασία στο πόντιουμ γίνεται πιο προσωπική. Αυτό νομίζω είναι κάτι που το ακροατήριο διαισθάνεται.

Έκτορας Ταρτανής: «Το ελληνικό κοινό δεν έχει κόμπλεξ» Facebook Twitter
Έκτορας Ταρτανής


—Στη συναυλία Ήρωες Ι (08.11) θα διευθύνετε έργα Ελλήνων συνθετών της Εθνικής Σχολής, αλλά και το – ιδιαίτερα απαιτητικό – Κοντσέρτο για βιολί του Νίκου Σκαλκώτα, με σολίστα τον Ιόνιαν Ηλίας Καντέσα. Ποιες οι βασικές προκλήσεις και δυσκολίες του συγκεκριμένου προγράμματος;

Η δωδεκαφθογγική μουσική είναι ιδιαίτερα δύσκολη επειδή θέλει μεγάλη αφοσίωση και πολλή δουλειά για να γίνει κατανοητή από την ορχήστρα αλλά και από το κοινό. Η μεγαλύτερη απαίτηση είναι να γίνει διαφανές και κατανοητό το μουσικό υλικό, επειδή - και στον Σκαλκώτα ιδιαίτερα - είναι εξαιρετικά πολύπλοκο.

Είμαι όμως σίγουρος ότι η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών είναι η κατάλληλη ορχήστρα για ένα τόσο απαιτητικό πρόγραμμα. Τα άλλα κομμάτια δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά και χρειάζονται μια ιδιαίτερη προσέγγιση ως προς την μουσικότητά τους. Ο κάθε συνθέτης μας ταξιδεύει και σε έναν άλλον κόσμο, τον οποίο πρέπει να εξερευνήσουμε μουσικά όσο πιο αυθεντικά γίνεται.


—Ποιες υπήρξαν/είναι οι ηρωικές μορφές στη δική σας ζωή;

Ήρωα θεωρώ τον φίλο και μέντορα μου Θεόδωρο Κουρετζή, ο οποίος με το καλλιτεχνικό του όραμα έχει αφήσει ένα μοναδικό έργο στον χώρο της κλασσικής μουσικής. Ήρωες της σκέψης, οι οποίοι με συνοδεύουν πάντοτε, είναι κυρίως ο μεγαλύτερος ποιητής όλων των εποχών, ο Όμηρος και φιλόσοφος Ηράκλειτος.

Info:

Παρασκευή 8/11, 20:30, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών- Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καλά, πάλι για τη ραπ θα λέμε;

Guest Editors / «Γιατί απαιτούμε από τη ραπ να είναι κάτι άλλο από αυτό που όντως είναι;»

Το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού που ήρθε σε επαφή με τη ραπ τα τελευταία χρόνια ξαφνικά ανακάλυψε, ομολογουμένως με άσχημο τρόπο, τι ήταν αυτό που προηγουμένως εκθείαζε ως ποίηση του περιθωρίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ZOLA JESUS INTERVIEW

Μουσική / Η Zola Jesus δεν φοβάται το σκοτάδι, το κατοικεί

Λίγο πριν την εμφάνισή της στην Αθήνα, η Ρωσοαμερικανίδα καλλιτέχνιδα μιλά στη LIFO για το πώς δημιουργεί τη σκοτεινή και ατμοσφαιρική μουσική της, που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα είδη, καθώς και για το πώς η ίδια αντιστέκεται στην επίθεση που δέχονται σήμερα οι θηλυκότητες.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Μουσική / Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Στον νέο του δίσκο «Εννιά νούφαρα απ’ τη νεκρή όχθη», ο Κ. Βήτα διασκευάζει εννιά τραγούδια της Μαρίκας Παπαγκίκα και της Σωτηρίας Μπέλλου, αναδεικνύοντας τη διαχρονική δυναμική του ρεμπέτικου, που συνεχίζει να συγκινεί βαθιά μέχρι και σήμερα.
M. HULOT
«Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / «Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για το σαγηνευτικό αυτό έργο που απεικονίζει τους πίνακες μιας έκθεσης σε μια τεράστια παλέτα ηχοχρωμάτων, τα οποία πολλαπλασιάζονται στην ιδιοφυή ενορχήστρωση του Μορίς Ραβέλ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
10 εξαιρετικά techno clubs στην Ευρώπη και στον κόσμο

Μουσική / 10 κορυφαία techno clubs για το 2025 που αξίζουν το ταξίδι

Το clubbing μπορεί να μην είναι πια αυτό που ήταν στα ’90s και πολλά θρυλικά clubs να αποτελούν παρελθόν, όμως, η techno μουσική γνωρίζει νέα άνθηση. Συγκεντρώσαμε μερικά από τα καλύτερα techno clubs για το 2025.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
Οι Adriatique έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα / Οι Adriatique στα λατομεία Διονύσου: Η techno συναντά την αρχαία Ελλάδα / «Είμαστε ενθουσιασμένοι που τα λατομεία Διονύσου θα φιλοξενήσουν το σόου των Adriatique»

Μουσική / Ο άνθρωπος πίσω από τα πολυσυζητημένα events στο λατομείο Διονύσου (και των Adriatique)

O 23χρονος Hennes Alt, εμπνευστής του πρότζεκτ που θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το διεθνούς φήμης μουσικό σόου «X» των Adriatique, μιλά στη LiFO για την ιστορική σημασία του χώρου, όπου μέχρι και σήμερα εξορύσσεται το περίφημο πεντελικό μάρμαρο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Π.Ι.Ε.Β.: Πολλές φορές με τη δυστοπία αυνανιζόμαστε και λίγο

Μουσική / Π.Ι.Ε.Β.: «Φοβάμαι μη γίνει το spoken word η νέα Ντουμπάι»

Το «Detroit» είναι το νέο άκρως χορευτικό άλμπουμ του Π.Ι.Ε.Β., σε παραγωγή του Viktoras, που φέρνει την αστική ποίηση και το spoken word στα κλαμπ και ο ήχος του είναι βγαλμένος από «τα όνειρα που είδαμε μετά από ένα πάρτι μεθυσμένοι».
M. HULOT
Lola δώστα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στο λαιμό

Μουσική / Lola, δώσ' τα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στον λαιμό

Το νέο άλμπουμ POP TOO της Μαρίνας Σάττι κατορθώνει ένα εξαιρετικό ακομπλεξάριστο πάντρεμα, αποδεικνύοντας ακόμα μία φορά πως παίζει με τους δικούς της κανόνες και αποτελεί μία κατηγορία από μόνη της.
M. HULOT ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ