Μικρά, καθημερινά tips για κοφτερό μυαλό

Μικρά, καθημερινά tips για κοφτερό μυαλό Facebook Twitter
Το μυαλό, για να μπορεί να «στροφάρει» χωρίς διαλείμματα, χρειάζεται ξεκούραση, τροφή, οξυγόνο και γυμναστική.
0

Δεν χρειάζεται να δούμε την εκπληκτική ταινία «Still Alice» για να συνειδητοποιήσουμε ότι το μυαλό μας είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε. Με αυτό σκεφτόμαστε, δίνουμε εξετάσεις, λύνουμε εξισώσεις, μπαίνουμε στο πανεπιστήμιο, παίρνουμε προαγωγή στη δουλειά, γνωρίζουμε τον έρωτα της ζωής μας. Και όπως καθετί στη ζωή, το μυαλό θέλει φροντίδα για να συνεχίσει να δουλεύει σαν καλοκουρδισμένο ρολόι. Ειδικά τώρα που επιστρέφουμε στη δουλειά και στη μελέτη.

Μυαλό και μνήμη. Τα απαραίτητα κομμάτια του παζλ της σκέψης είναι αυτά που μας βοηθούν να διατηρήσουμε την πνευματική μας διαύγεια μεγαλώνοντας, ώστε να παίζουμε κρυφτούλι με τον χρόνο. Τα γρανάζια τους, όπως κάθε εργαλείου, θέλουν καθημερινή χρήση, όχι κατάχρηση με υπερβολική καλωδίωση, και καλό γρασάρισμα, για να παραμείνουν σε άριστη κατάσταση. Το μυαλό, για να μπορεί να «στροφάρει» χωρίς διαλείμματα, χρειάζεται ξεκούραση, τροφή, οξυγόνο και γυμναστική.

Ο ύπνος είναι απαραίτητος, καθώς ισοδυναμεί με γεύμα για το μυαλό και για το σώμα, αλλά για να είναι αποτελεσματικός, πρέπει να είναι ξεκούραστος, βαθύς και συνεχόμενος. «Κρατήστε ατζέντα με τις εκκρεμότητες της εβδομάδας και μη χρησιμοποιείτε το μυαλό σας σαν ατζέντα. Ειδικά όταν πηγαίνετε για ύπνο, το να αναλογίζεστε τι έχετε να κάνετε την επόμενη ημέρα αποτελεί σίγουρο διαβατήριο για αϋπνία» εξηγεί η συμβουλευτική ψυχολόγος Χριστίνα Σαμαράκη. Κι αν μπορείτε να ξαπλώνετε μισή με μία ώρα στο μέσο της ημέρας, μη διστάσετε να το κάνετε. Όλες οι έρευνες που έχουν γίνει για τη μακροζωία διεθνώς αναδεικνύουν τον αγχολυτικό ρόλο της σιέστας και συστήνουν τον μεσημεριανό «υπνάκο» ως ελιξίριο σωματικής και πνευματικής υγείας.

Στην πνευματική διαύγεια βοηθούν το τζίνσενγκ, το ιπποφαές, η σπιρουλίνα (το φύκι των αστροναυτών), το μουρουνέλαιο και όλα τα αντιοξειδωτικά κηπευτικά που προστατεύουν τον εγκέφαλο από το οξειδωτικό στρες.

Μέσα από τον ύπνο τα βρέφη «χτίζουν» μνήμη, ώστε αργότερα να αποκτήσουν κρίση και ως παιδιά, έφηβοι και ενήλικες να μπορούν να κάνουν έξυπνες επιλογές στη ζωή τους. Εκτός από ύπνο, μικροί και μεγάλοι χρειάζονται εγκεφαλικές τροφές για καλύτερες πνευματικές επιδόσεις. «Ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί ως καύσιμο αποκλειστικά τη γλυκόζη, η οποία σχηματίζεται από τον μεταβολισμό των τροφών. Από τη γλυκόζη παίρνει την απαιτούμενη ενέργεια, ενώ για καλύτερη λειτουργία (το προαναφερθέν γρασάρισμα των γραναζιών) χρειάζεται μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως μαγνήσιο, χρώμιο, σελήνιο, μαγγάνιο και ψευδάργυρο που περιέχονται σε τρόφιμα (κυρίως σε ανάλατους καρπούς και σπόρους) και σε συμπληρώματα διατροφής.

Στην πνευματική διαύγεια βοηθούν το τζίνσενγκ, το ιπποφαές, η σπιρουλίνα (το φύκι των αστροναυτών), το μουρουνέλαιο και όλα τα αντιοξειδωτικά κηπευτικά που προστατεύουν τον εγκέφαλο από το οξειδωτικό στρες. Οι ιστορίες των Ελλήνων μακρόβιων από την Ικαρία και τους Φούρνους Κορσεών αναδεικνύουν ως συστατικά της καλής εγκεφαλικής λειτουργίας τα κούμαρα (κόκκινο φρούτο σαν κεράσι, η ελληνική εκδοχή των acai berry και gogi berry), τα φραγκόσυκα (το ιδανικό κοκτέιλ όλων των αντιοξειδωτικών βιταμινών), τα χαρούπια (εναλλακτική σοκολάτα, χωρίς πολλές θερμίδες), το αβοκάντο και όλα τα ψάρια (πηγές ω3 λιπαρών οξέων).

Ένα εξαιρετικό σπιτικό σνακ που μπορεί να θεωρηθεί brain food για το γραφείο, το σχολείο ή το πανεπιστήμιο είναι μια σπιτική μπάρα με χαρούπι και ξηρούς καρπούς, που δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι τρως σοκολάτα, οπότε σου χαρίζει περισσότερη ευφορία» λέει η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος Σοφία Ελευθερίου. Οξυγόνο το μυαλό παίρνει όταν αποφορτίζει το άγχος και γυμνάζεται με το διάβασμα, τα παιχνίδια στρατηγικής, τα κουίζ, τα σταυρόλεξα, το σουντόκου. Όλα αυτά όμως όχι αργά το βράδυ, ώστε να μη δημιουργούν υπερένταση, θυμίζουν οι ειδικοί.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ενέργεια και καθημερινή ευεξία με τη σωστή διατροφή

Υγεία & Σώμα / Ενέργεια και καθημερινή ευεξία με τη σωστή διατροφή

Η ζωή σας κάθε μέρα είναι ένας μαραθώνιος γεμάτος επαγγελματικές υποχρεώσεις και μοναδικές οικογενειακές στιγμές που δεν πρέπει να χάσετε. Χρειάζεστε κάτι παραπάνω από αυτό που σας δίνει το καθημερινό μενού.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ