Ξεχνάτε εύκολα; Ιδού τρεις εύκολοι τρόποι για να βελτιώσετε και να ενισχύσετε την μνήμη σας

Ξεχνάτε εύκολα; Ιδού τρεις εύκολοι τρόποι για να βελτιώσετε και να ενισχύσετε την μνήμη σας Facebook Twitter
Μέσα μας κρύβονται απίστευτες ικανότητες μνήμης, το μόνο που χρειάζεται είναι να χρησιμοποιήσουμε τις κατάλληλες τεχνικές για να τις ξυπνήσουμε.
0

Τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει έναν καλό bartender; Η ικανότητα του να παρηγορεί τους θαμώνες του μαγαζιού μετά από έναν χωρισμό, να υπομένει τους δύσκολους πελάτες και φυσικά η γνώση και η ικανότητα του να αναμειγνύει ένα σωρό ποτά και να το κάνει γρήγορα.

Πριν από χρόνια, όταν στο Ινστιτούτο Γκάλοπ μελετούσαν τις επιδόσεις των bartenders, ανακάλυψαν κάτι το απροσδόκητο. Οι καλύτεροι bartenders θυμούνταν πολλά πράγματα με λεπτομέρειες. Και δεν θυμούνταν μόνο τους τακτικούς πελάτες αλλά και τις παραγγελίες τους.


Στην προσπάθειά τους να ανακαλύψουν εάν οι bartenders είχαν όντως τόσο καλή μνήμη, συνεργάστηκαν με την Allied Breweries στην δημιουργία του One Hundred Club, προσφέροντας μετρητά και αναγνώριση σε κάθε bartender που θα μπορούσε να απομνημονεύσει 100 ονόματα ανθρώπων και τις αντίστοιχες παραγγελίες τους.

Το μεγαλύτερο μπόνους θα δινόταν στους bartenders που θα έβρισκαν 500 ονόματα ανθρώπων και τις παραγγελίες τους, ωστόσο, οι διοργανωτές δεν ήταν σίγουροι για το αν θα μπορούσε όντως κάποιος να το καταφέρει.

Ο καλύτερος τρόπος να μάθετε κάτι είναι να το διδάξετε, όχι μόνο επειδή το να κληθείτε να το εξηγήσετε θα σας οδηγήσει στο να το κατανοήσετε καλύτερα αλλά επειδή θα σας βοηθήσει και στο να το θυμάστε.

Κι όμως, μερικά χρόνια αργότερα, ένας Βρετανός μπάρμαν, ο Janice, έσπασε το ρεκόρ μια και κατάφερε να θυμηθεί τα ονόματα και τα ποτά 3.000 πελατών!


Αν και αυτό το είδος μνήμης ακούγεται σαν ένα έμφυτο ταλέντο που μπορεί να έχει κανείς, ωστόσο αποδεικνύεται ότι είναι μια ικανότητα που μπορεί να διδαχθεί.

Πάρτε για παράδειγμα τον δημοσιογράφο Joshua Foer, ο οποίος έκανε επί έναν χρόνο ειδικές ασκήσεις, και τελικά κέρδισε το «Πρωτάθλημα Μνήμης» των ΗΠΑ (USA Memory Championship).


«Ο καθένας μας μπορεί να έχει πολύ καλή μνήμη πάνω σε κάτι» εξηγεί ο ίδιος και συνεχίζει: «Μέσα μας κρύβονται απίστευτες ικανότητες μνήμης, το μόνο που χρειάζεται είναι να χρησιμοποιήσουμε τις κατάλληλες τεχνικές για να τις ξυπνήσουμε».


Αφήστε λοιπόν στην άκρη την μέθοδο της παπαγαλίας που μάθατε στο σχολείο και ξεκινήστε με τα τρία παρακάτω βήματα.


1.

Πείτε αντίο στο ολονύκτιο διάβασμα

Σε μια σειρά πειραμάτων που πραγματοποιήθηκαν, μαθητές κλήθηκαν να ακούσουν κάποιες ιστορίες και έπειτα, μια ώρα αργότερα, τους ζητήθηκε να αναφέρουν όσα στοιχεία από τις ιστορίες θυμόντουσαν.

Η ανάκλησή τους αυξήθηκε κατά 10 έως 30 τοις εκατό ενώ τους είχε ζητηθεί λίγα λεπτά μετά την ακρόαση να καθίσουν και να μην κάνουν τίποτα σε ένα σκοτεινό και ήσυχο δωμάτιο.

Το μυαλό μας χρειάζεται ξεκούραση και χώρο για να εδραιώσει και να αποθηκεύσει τις πληροφορίες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που έχουν δυσκολίες μνήμης.

Όταν το ίδιο πείραμα έγινε με ασθενείς που είχαν υποστεί εγκεφαλικά επεισόδια και άλλους νευρολογικούς τραυματισμούς, η ανάκληση της μνήμης τους βελτιώθηκε στο 79% από 7%.


2.

Μην ασχολείστε με την επανάληψη ή την υπογράμμιση των κειμένων

Οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι τέτοιου είδους τρόποι δεν βοηθούν ιδιαίτερα. Αντί αυτού, δοκιμάστε κάτι που δουλεύει: κουιζάρετε και δοκιμάστε τον εαυτό σας.

Στοιχεία έχουν δείξει ότι κάνοντας τεστ στον εαυτό μας, μπορούμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα από οποιαδήποτε άλλη τεχνική.

Όταν ανακτάμε την γνώση από το μυαλό μας ξανά και ξανά, ξέρουμε πού να τη βρούμε την επόμενη φορά και έτσι γρήγορα ανακαλύπτουμε τα κενά στην μνήμη μας.


3.

Μιλήστε σε κάποιον

Σε ένα πρόσφατο πείραμα, οι άνθρωποι έμαθαν για τα ηχητικά κύματα και το φαινόμενο Doppler. (Το φαινόμενο που προκαλεί τον ήχο της σειρήνας ενός περιπολικού να είναι δυνατός όταν μας πλησιάζει και να χαμηλώνει καθώς μας προσπερνάει).

Στο τέλος της μελέτης, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν τυχαία να διδάξουν ένα μάθημα σε ένα άλλο πρόσωπο με ή χωρίς σημειώσεις. Μια βδομάδα αργότερα, επέστρεψαν και έκαναν ένα τεστ για το ίδιο μάθημα που δίδαξαν.

Η έρευνα έδειξε ότι εκείνοι που δίδαξαν το μάθημα χωρίς σημειώσεις, τα είχαν πάει καλύτερα.


Ο καλύτερος τρόπος λοιπόν να μάθετε κάτι είναι να το διδάξετε, όχι μόνο επειδή το να κληθείτε να το εξηγήσετε θα σας οδηγήσει στο να το κατανοήσετε καλύτερα αλλά επειδή θα σας βοηθήσει και στο να το θυμάστε.


Τώρα πηγαίνετε να καθίσετε σε ένα σκοτεινό, ήσυχο δωμάτιο για 10 λεπτά, φροντίζοντας να μην κοιμηθείτε, δοκιμάστε τον εαυτό σας στα βασικά σημεία αυτού του άρθρου και έπειτα πείτε σε κάποιον άλλον τι μάθατε.

Με στοιχεία από τους New York Times 

 

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο γυναικείος εγκέφαλος αλλάζει κατά την διάρκεια του έμμηνου κύκλου

Τech & Science / Ο γυναικείος εγκέφαλος αλλάζει κατά την διάρκεια του έμμηνου κύκλου

Τα μεταβαλλόμενα επίπεδα το ορμονών επηρεάζουν τον όγκο και το μέγεθος διάφορων περιοχών του γυναικείου εγκεφάλου. Μπορούν, όμως, αυτές οι αλλαγές να επηρεάσουν τις σκέψεις και τις πράξεις;
NEWSROOM
Ένα παιδί λάτρευε τον πουρέ μήλου με κανέλα. Μετά έπαθε δηλητηρίαση από μόλυβδο.

Διεθνή / Η παιδική τροφή που δηλητηρίαζε αργά το παιδί τους

Πώς 52 μικρά παιδιά δηλητηριάζονταν συστηματικά από μόλυβδο, μέχρι να γίνει σαφές ποιο ήταν το συστατικό εκείνο της διατροφής τους, που σταδιακά θα μπορούσε να τα οδηγήσει ακόμα και σε μόνιμες νευροαναπτυξιακές αναπηρίες
NEWSROOM
Διαλειμματική νηστεία: 13 απαντήσεις για την πιο δημοφιλή νέα τάση στη διατροφή

Υγεία & Σώμα / Διαλειμματική νηστεία: 13 απαντήσεις για την πιο δημοφιλή νέα τάση στη διατροφή

Τι είναι το intermittent fasting και γιατί γίνεται τόσος ντόρος; Σε ποιες ομάδες ατόμων ταιριάζει και ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειές του; Ο Ιωάννης Κωτσής και η Ουρανία Ακτύπη μας λύνουν τις πιο βασικές απορίες.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΣΗΣ ΚΑΙ ΟΥΡΑΝΙΑ ΑΚΤΥΠΗ
CHECKPOINT

Υγεία & Σώμα / Γιατί να το καθυστερείς; Ένα τεστάκι για τον HIV κάν’ το!

Τα κέντρα πρόληψης και σεξουαλικής υγείας Checkpoint μάς υπενθυμίζουν τη σημασία της έγκαιρης εξέτασης για τον HIV, για όλες, όλους και όλα, ανεξαρτήτως ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσδιορισμού.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Τι πρέπει να κάνετε αν παρατηρήσετε αίμα στα κόπρανα;

Υγεία & Σώμα / Αίμα στα κόπρανα: πότε ανησυχούμε και τι πρέπει να κάνουμε

Οι άνθρωποι συχνά ντρέπονται να μιλήσουν για αυτό το σύμπτωμα, αντιμετωπίζοντας αυτό το πολύ σοβαρό που ενδεχομένως να τους συμβαίνει ως ταμπού, αλλά η εύρεση της αιτίας είναι ζωτικής σημασίας
THE LIFO TEAM
Ο εμβολιασμός έναντι του έρπητα ζωστήρα προστατεύει από ένα εξαιρετικά επώδυνο νόσημα

The Health Book 4 / Ο εμβολιασμός έναντι του έρπητα ζωστήρα προστατεύει από ένα εξαιρετικά επώδυνο νόσημα

Ο έρπητας ζωστήρας αφορά ένα πολύ επώδυνο λοιμώδες νόσημα που προκαλεί αφόρητους πόνους που θυμίζουν κάψιμο και υπονομεύει δραματικά την ποιότητα ζωής των μεσήλικων και των ηλικιωμένων, καθώς δεν είναι παροδικοί αλλά μακροχρόνιοι. Ωστόσο, υπάρχει προστασία μέσω του προληπτικού εμβολιασμού των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών και των ανοσοκατεσταλμένων ασθενών ηλικίας άνω των 18 ετών. Χάρη στον εμβολιασμό, που μπορεί να γίνει οποιαδήποτε χρονική στιγμή, ο έρπητας ζωστήρας και οι σοβαρές επιπλοκές του μπορούν να αποφευχθούν.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σύγχρονη λύση με μόνιμο αποτέλεσμα για το κότσι

The Health Book 4 / Σύγχρονη λύση με μόνιμο αποτέλεσμα για το κότσι

Το κότσι είναι μια συχνή παραμόρφωση των ποδιών που μπορεί να κάνει επώδυνη την καθημερινότητα, αλλά τα ευχάριστα νέα είναι ότι αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα, με σύγχρονες λύσεις που έχουν οριστικό αποτέλεσμα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ