Μητσοτάκης σε Πομπέο: Η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

Μητσοτάκης σε Πομπέο: Η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο Facebook Twitter
Eurokinissi
0

Τη συμβολή των ΗΠΑ για να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα στην Κύπρο και απέναντι στην Ελλάδα ζήτησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο κατά την υποδοχή του στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στο οικόπεδο 7 παραβιάζουν κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου» είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για την περιοχή και πως η Κύπρος δεν ζητά παρά μόνον τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ακραία ρητορική της Άγκυρας και μίλησε για κινήσεις που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου σημειώνοντας πως οι κινήσεις της Τουρκίας δεν συνάδουν με τις σχέσεις καλής γειτονίας και το Διεθνές Δίκαιο. 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ιστορική καλή σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ που σφυρηλατήθηκε με τους δύο παγκοσμίους πολέμους και τη σημαντική παρουσία της ομογένειας ενώ υπογράμμισε ότι οι εορτασμοί για τα 200 χρόνια από την ελληνική ανεξαρτησία θα δώσουν την ευκαιρία για ανάδειξη και εμβάθυνση αυτής της ιστορικής, πολιτικής και πολιτισμικής σχέσης. Τόνισε επίσης πως ο β' γύρος στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ γίνεται σε μια συγκυρία όπου η Ελλάδα μετά από 10 χρόνια οικονομικών αντιξοοτήτων βρίσκεται στην ανάπτυξη.

Σε ό,τι αφορά την αμυντική συνεργασία ο πρωθυπουργός τόνισε κατά την υποδοχή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο στο Μέγαρο Μαξίμου ότι μπορεί να αποβεί αμοιβαία επωφελής και ιδίως για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον αμερικανικών εταιρειών για επενδύσεις στην Ελλάδα σημειώνοντας τις επενδύσεις της Pfizzer, της Cisco, την επένδυση της Οnyx στα ναυπηγεία της Σύρου και εμμέσως της EXXON που ενδιαφέρεται με κοινοπραξίες για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη. Τόνισε τη συνεργασία στο επίπεδο του τουρισμού και τις αφίξεις Αμερικανών τουριστών, τις υποτροφίες για Έλληνες φοιτητές και τα προγράμματα ανταλλαγής αλλά και την κατάργηση της βίζας για τους Έλληνες πολίτες.

Ακόμα, υπογράμμισε ότι υπάρχει συνεργασία και στον ενεργειακό τομέα με το υγροποιημένο αέριο και την έρευνα για υδρογονάνθρακες.

Ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ απαντώντας στην προσφώνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου αφού σημείωσε την ιστορική σχέση των δυο χωρών τόνισε πως οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο απόγειό τους και πως με την επίσκεψή του προσβλέπει «πως θα προχωρήσουν μπροστά». 

Ο Μάικ Πομπέο αναφέρθηκε στην Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας υπάρχουν σημεία που εκτείνονται και σε οικονομικό επίπεδο. Υπογράμμισε πως οι αμερικανικές εταιρείες είναι έτοιμες να έλθουν και να επενδύσουν στην Ελλάδα, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη για όλους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χατζηβασιλείου για ΟΠΕΚΕΠΕ: Η προσπάθειά μου να βοηθήσω τους συμπολίτες μου δεν έχει καμία απολύτως σχέση με παράνομες πράξεις

Πολιτική / Χατζηβασιλείου για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Η προσπάθειά μου να βοηθήσω δεν έχει καμία σχέση με παράνομες πράξεις»

Ο Τάσος Χατζηβασιλείου υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του από τη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών, με αφορμή την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Θα ζητήσουμε από την ΕΕ ζητήσουμε ρητές αναφορές στο παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο

Πολιτική / Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Θα ζητήσουμε από την ΕΕ ζητήσουμε ρητές αναφορές στο παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο

«Η Ελλάδα έχει ήδη κινητοποιήσει και της Ένοπλες Δυνάμεις έτσι ώστε να υπάρχει μια αποστολή επιτήρησης των λιβυκών αρχών έξω από τα χωρικά ύδατα» δήλωσε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Αυτός είναι ο χάρτης για τις τουρκικές έρευνες για πετρέλαιο

Πολιτική / Αυτός είναι ο χάρτης για τις τουρκικές έρευνες για πετρέλαιο

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε το μνημόνιο «παράνομο, ανυπόστατο και απαράδεκτο», τονίζοντας ότι «δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα»
LIFO NEWSROOM
Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την προστασία των ανηλίκων από προϊόντα καπνού και αλκοόλ

Πολιτική / Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την προστασία των ανηλίκων από προϊόντα καπνού και αλκοόλ

Βασικό αντικείμενο του νομοσχεδίου είναι η αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την πώληση, προσφορά και διάθεση προϊόντων καπνού και αλκοόλ
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Σχεδιάζουμε να δαπανήσουμε για την άμυνα σε 12 χρόνια πάνω από 25 δισ. ευρώ

Πολιτική / Μητσοτάκης στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Σχεδιάζουμε να δαπανήσουμε για την άμυνα σε 12 χρόνια πάνω από 25 δισ. ευρώ

«Το νόημα μιας συμμαχίας είναι να διασφαλιστεί ότι υπάρχει δίκαιη κατανομή των βαρών και ότι δεν υπάρχει η αίσθηση ότι ορισμένες χώρες μπορούν να παρεκκλίνουν» δήλωσε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM