Ιταλία: Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Ιταλία: Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης Facebook Twitter
0

O ηγέτης του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Νικόλα Τζινγκαρέτι έλαβε εντολή από τα όργανα του κόμματός του να ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις με το αντισυστημικό Κίνημα των 5 Αστέρων (Μ5S) και να διερευνήσει εάν υπάρχει «μία νέα πλειοψηφία» στο ιταλικό κοινοβούλιο, ώστε να σχηματισθεί νέα κυβέρνηση.

Την παραμονή της έναρξης της διαδικασίας των διαβουλεύσεων με τον πρόεδρο Σέρτζο Ματαρέλα, η ηγεσία του PD ψήφισε ομόφωνα να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με το κόμμα του Λουΐτζι Ντι Μάιο. «Έχουμε την ευθύνη και το καθήκον να το κάνουμε», τόνισε ο Τζινγκαρέτι, ο οποίος μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε είχε ανοίξει το παράθυρο για συνεργασία με το Κίνημα, υπό την προϋπόθεση ότι θα σχηματισθεί μία συμπαγής κυβέρνηση, ειδεμή «καλύτερα να πάμε στις κάλπες»,δήλωσε.

Η πρώτη και κύρια προϋπόθεση που θέτει ο Τζινγκαρέτι για να θεμελιωθεί ένα συμπαγές κυβερνητικό σχήμα είναι να κοπούν τελείως οι δεσμοί με την προηγούμενη συγκυβέρνηση Κινήματος/Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι. Για τον λόγο τούτο, οι Δημοκρατικοί δεν μιλούν καθόλου για «συμβόλαιο» συνεργασίας, αλλά για «προγραμματική συμφωνία».

Ο Τζινγκαρέτι θέτει στο τραπέζι διαπραγματεύσεων με τον Ντι Μάιο πέντε σημεία-προϋποθέσεις: «Η χώρα ανήκει και συμμορφώνεται πλήρως με την ΕΕ, πλήρης αναγνώριση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας μέσω του κεντρικού ρόλου του Κοινοβουλίου στη λήψη αποφάσεων, ανάπτυξη μέσω της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, αλλαγή στους χειρισμούς του μεταναστευτικού, μεταβολή της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, με γνώμονα την αναδιανομή του εισοδήματος, που θα ανοίγει μία νέα περίοδο επενδύσεων».

Τόσο για το M5S, όσο και για το PD το πέρασμα του Ρουβίκωνα θα απαιτήσει λεπτεπίλεπτους χειρισμούς. Μέχρι προ δύο εβδομάδων οποιαδήποτε πιθανότητα όχι μόνον σύγκλισης, αλλά και συνομιλίας ανάμεσα στις δύο πλευρές ήταν αδύνατη. Σήμερα, όχι μόνον είναι δυνατή, αλλά μοιάζει να ξεκινά από σταθερά θεμέλια. Όπως υποστηρίζει η εφημερίδα La Repubblica τον Δεκαπενταύγουστο ο εκ των ιδρυτών κι επικοινωνιακός γκουρού του M5S Ντάβιντε Καζαλέτζο τηλεφώνησε προσωπικά στον Τζινγκαρέτι και στην μακρά συζήτησή τους προλείαναν το έδαφος για την παρούσα διαδικασία της διαβούλευσης.

Ωστόσο, η πρώτη μεγάλη πρόκληση—ιδίως για το PD—είναι το ζήτημα της συνοχής του: η αμφίβολη στάση του πρώην ηγέτη του Ματέο Ρέντσι, ο οποίος απειλεί και με διάσπαση και δημιουργία νέου κόμματος, μπορεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα. Για τη λύση αυτού του γρίφου, το βέτο του M5S σε όποια πρόταση να ηγηθεί κυβέρνησης ο Ρέντσι έχει επαναφέρει το στρατόπεδό του στην τάξη και επισημοποίησε ως συνομιλητή τον Τζινγκαρέτι. Το πρόβλημα όμως που παραμένει είναι πως στο Κοινοβούλιο οι «Ρεντσικοί» πλειοψηφούν και σε περίπτωση διάσπασης του PD θα συμπαρασύρει στην κατάρρευση και την όποια νέα κυβέρνηση.

Επιπλέον, ζήτημα υπάρχει και στην επιλογή του ονόματος του πρωθυπουργού. Το Κίνημα θα επιμείνει να γνωρίζει εάν ο Τζινγκαρέτι έχει αποκλείσει τελειωτικά να χρισθεί εκ νέου πρωθυπουργός ο Τζουζέπε Κόντε, ή εάν ακόμη υπάρχουν περιθώρια συμβιβασμού. Ο υπαρχηγός του Τζινγκαρέτι, Αντρέα Ορλάντο, μιλώντας στα όργανα του κόμματος, αναφέρθηκε στη δυνατότητα «μίας νέας εμπειρίας» με τον ίδιο πρωθυπουργό. Όμως οι διαβουλεύσεις ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει και όλα μπορούν να συμβούν. Γιατί στην ομιλία του στα όργανα ο Τζινγκαρέτι δεν έκανε καμμία αναφορά στο όνομα του Κόντε, αλλά ούτε και τον αναφέρει σε κάποιο σημείο του κειμένου με τις πέντε προτάσεις του.

Το επόμενο βήμα θα γίνει ενώπιον του Ματαρέλα. Ο ηγέτης του PD θα μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο σήμερα στις 11.00 (12.00 ώρα Ελλάδας) και ο κύκλος των διαβουλεύσεων θα κλείσει με τη Λέγκα και το Μ5S. Οι πραγματικές διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα ξεκινήσουν όμως μόνον εάν καταφέρουν να πείσουν και τον Ματαρέλα ότι υπάρχει κάποιο υλοποιήσιμο σχέδιο και δεν θα χρειασθεί να καταφύγει η χώρα ξανά στις κάλπες.

Με πληροφορίες από La Repubblica, Corriere della Sera, Il Fatto Quotidiano, huffingtonpost.it, Il Messaggero

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΡΩΣΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ

Διεθνή / Ουκρανία: Γιατί οι Ρώσοι χτυπούν τώρα τις ενεργειακές της υποδομές - Στο σκοτάδι για ώρες Κίεβο και άλλες 9 περιοχές

Διακοπές ρεύματος στο νότιο τμήμα έπειτα από νέα ρωσική επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε πάνω από 800.000 νοικοκυριά στην ουκρανική πρωτεύουσα
LIFO NEWSROOM
Ο νέος Ψυχρός Πόλεμος της Ευρώπης: Ο Πούτιν, η Κίνα και η επιστροφή της απειλής

Διεθνή / Ο νέος Ψυχρός Πόλεμος της Ευρώπης: Ο Πούτιν, η Κίνα και η επιστροφή της απειλής

Η Ευρώπη εισέρχεται σε νέα εποχή ανασφάλειας, καθώς η Ρωσία εξαπολύει έναν υβριδικό πόλεμο εκφοβισμού, δολιοφθοράς και κυβερνοεπιθέσεων - Οι ΗΠΑ κρατούν αποστάσεις, η Κίνα ενισχύει τη ρωσική επιρροή και η ήπειρος καλείται να προστατευτεί μόνη της
LIFO NEWSROOM
Η Σάνα Μάριν και το τίμημα του να είσαι νέα, γυναίκα και στην εξουσία

Διεθνή / Η Σάνα Μάριν και το τίμημα του να είσαι νέα, γυναίκα και στην εξουσία

Από την εκρηκτική της άνοδο στην πρωθυπουργία μέχρι την πρόωρη αποχώρηση και τη νέα ζωή μετά την πολιτική, η Σάνα Μάριν αφηγείται πώς η νεότητα και το φύλο της έγιναν άλλοτε πλεονέκτημα κι άλλοτε βάρος
LIFO NEWSROOM
Η βρετανική δεξιά επιστρέφει στην εποχή Θάτσερ – Το νέο σχέδιο κατά του Μπλερισμού

Διεθνή / Η βρετανική δεξιά επιστρέφει στην εποχή Θάτσερ – Το νέο σχέδιο κατά του Μπλερισμού

50 χρόνια μετά την άνοδο της Θάτσερ, η βρετανική δεξιά βλέπει τον Μπλερισμό ως λάθος πορεία. Τόρις και Reform UK προγραμματίζουν αλλαγές στη νομοθεσία, πρόνοια και κοινωνική ατζέντα
LIFO NEWSROOM
Γιατί η επίσκεψη του υπουργού των Ταλιμπάν στην Ινδία είναι τόσο σημαντική

Διεθνή / Γιατί η επίσκεψη του υπουργού των Ταλιμπάν στην Ινδία είναι τόσο σημαντική

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ταλιμπάν, Αμίρ Χαν Μουτάκι, πραγματοποιεί ιστορική επίσκεψη στην Ινδία, ενισχύοντας τις διπλωματικές, εμπορικές και πολιτικές σχέσεις μεταξύ Δελχί και Καμπούλ, ενώ παρακολουθεί στενά το Πακιστάν
LIFO NEWSROOM