The Grand Tour

The Grand Tour Facebook Twitter
Ένα από τα σημαντικότερα έργα της φετινής Μπιενάλε στη Βενετία είναι το έργο της Ίζα Γκένσκεν «Oil» (2007) στο γερμανικό περίπτερο
0

Λέγεται μεγάλος γύρος (grand tour) και αναφέρεται στην διαδρομή που ακολουθεί τις σημαντικότερες εικαστικές εκδηλώσεις του κόσμου, οι οποίες φέτος (όπως κάθε 10 χρόνια) συμπίπτουν όλες μαζί και είναι οργανωμένες έτσι ώστε να ανοίγουν η μια μετά την άλλη ‘υποχρεώνοντας' τους λάτρεις της τέχνης (καλλιτέχνες, συλλέκτες, επιμελητές, κριτικούς, γνώστες κ.ά.) να διανύουν την Ευρώπη τρέχοντας από χώρα σε χώρα με τρένο, αυτοκίνητο, αεροπλάνο ή ιδιωτικό τζετ, ανάλογα με το βαλάντιο του καθενός και να φτάνουν όλοι μαζί την ίδια ώρα στον ίδιο προορισμό.

Πρώτα ήταν η Μπιενάλε Βενετίας και αμέσως μετά τα (τριήμερα) εγκαίνια της, η Αrt Βasel. Είναι η μεγαλύτερη και σημαντικότερη art fair του κόσμου σε μια κωμόπολη της Ελβετίας (Βασιλεία) όπου ακόμη και οι Picasso πουλιούνται με την σέσουλα (και ξεπουλούν στην κυριολεξία). Στη συνέχεια Ντοκουμέντα στο Κάσελ της Γερμανίας, μία διοργάνωση που κάθε πέντε χρόνια όχι μόνο συνοψίζει το zeitgeist της εικαστικής τέχνης την δεδομένη στιγμή αλλά ορίζει και την τάση της για τα επόμενα πέντε που θα μεσολαβήσουν μέχρι την επόμενη. Ακολουθεί η Sculpture Project στο Μούνστερ, λίγα χιλιόμετρα μετά το Κάσελ, που επαναπροσδιορίζει κάθε δέκα χρόνια την έννοια της ‘δημόσιας γλυπτικής' μέσα από μια έκθεση που απλώνεται σε όλη την πόλη! Ουσιαστικά αποτελεί το τέλος της διαδρομής, εκεί όπου όλοι ήθελαν να φτάσουν φέτος -εντέλει τα κατάφεραν λιγότεροι από όσους ξεκίνησαν (οι συλλέκτες και κάποιοι πολύ γνωστοί επιμελητές έμοιαζε να είναι οι πιο αποφασισμένοι και λιγότερο φανφαρόνοι τελικά).

Ο χρόνος και ο τόπος της τέχνης μοιάζει να βρίσκεται φέτος σε αδιάκοπη κίνηση, σ' έναν ‘μη-τόπο' (όπως τα αεροδρόμια και τα μέσα μαζικής μεταφορές) όπου τους ανθρώπους συνδέει η μαζική μετάβαση προς το κοινό προορισμό. Αφού φτάσουν, θα αποπειραθούν να βρουν την ταυτότητά τους ‘μέσα στον κόσμο της τέχνης' με τη βοήθεια της ‘παραδοσιακής φορεσιάς', δηλαδή τα μαύρα ρούχα (πένθος για την χαμένη έμπνευση; οδύνη μιας στοχαστικής ψυχής;) τα οποία σίγουρα εξυπηρετούν μια φιλική προς το εκθεσιακό γεγονός αισθητική και βοηθούν να ενσωματωθούν στον διευρυμένο κύκλο των ειδικών της τέχνης ακόμη και οι πλήρως άσχετοι (τουλάχιστον ώσπου να χρειαστεί να ανοίξουν το στόμα τους).

Ο χώρος της στήλης είναι μικρός, για να χωρέσει και ουσιαστική ανάλυση της εκθεσιακής στρατηγικής και κριτική του περιεχομένου της κάθε εκδήλωσης. Αυτό απαιτεί όχι μόνο περισσότερες σελίδες αλλά και μια χρονική απόσταση από την πρώτη εντύπωση, ώσπου οι χιλιάδες αντικρουόμενες φωνές που προκαλούνται από τα απανωτά ερεθίσματα να καταλαγιάσουν -μαζί και η αυθεντική κρίση. Γιατί υπάρχει και η ‘στρατευμένη', αυτή που σώνει και καλά πρέπει να συμβαδίζει με τις γενικές εντυπώσεις και τους χαρακτηρισμούς των σπουδαιότερων κριτών. Αναμένοντας την κάθε επόμενη ‘έκπληξη' (χωρίς καμία ξεκούραση από τον ένα προορισμό στον άλλο), οι σημειώσεις που κρατώ αναφέρονται απλά σε γενικές ημερολογιακές λεπτομέρειες, όπως θα έχετε είδη αντιληφθεί απ' ό,τι μοιράζομαι μαζί σας -ενίοτε διανθισμένες με την εντόπια (ελληνική) παρουσία για χάρη του αθηναϊκού οδηγού στον οποίο φιλοξενούνται.

Αφήνουμε την Βενετία, λοιπόν, με μισή καρδιά. Παρά τις διαφωνίες μας για τις ώρες μπάνιου, αναχώρησης κι επιστροφής αλλά και για τα κλειδιά που δεν σταματούσαν να ακούγονται στο υπέροχο σπίτι που έμενε η ‘αυτιστική' (χαριτολογώ) παρέα μας από εικαστικούς, γκαλερίστες και επιμελητές εκθέσεων της εγχώριας σκηνής, συμφωνούμε όλοι/όλες για την απουσία δυναμικής και κεντρικής ιδέας και για το ‘ανιαρό στήσιμο' των έργων από το φετινό καλλιτεχνικό διευθυντή Robert Storr, (παρόλο που η Μπιενάλε φιλοξενεί πολύ καλύτερα και σημαντικότερα έργα από την προηγούμενη, η οποία μάλλον ήταν η αποτυχία του αιώνα). Συμφωνούμε ακόμη και για την ολοκληρωτική υποταγή της τέχνης στην αγορά, η οποία εκφράζεται καταρχάς από τον φόβο του κεντρικού επιμελητή να πάρει ρίσκα, δείχνοντας δουλειές που δεν θα μπορούσαν έτσι απλά να τροφοδοτήσουν την αγορά. Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγουμε και για έναν ακόμη λόγο: οι γκαλερίστες υποδέχονται τους χιλιάδες θεατές στα εθνικά περίπτερα προδίδοντας αβίαστα συμφωνίες που δεν θα έπρεπε να είναι τόσο φανερές!

Μπουνιά σ' αυτές τις παρατραβηγμένες τακτικές (ανάμεσα σε λίγα άλλα) είναι το έργο της Ίζα Γκέσκεν στο γερμανικό περίπτερο, το οποίο ξεφεύγει από τα υποταγμένα όρια της αισθητικής, όπως επίσης η έκθεση που επιμελείται ο καλλιτέχνης Franz Westαπέναντι από το κεντρικό χώρο Arsenale, όπου η πρόσβαση ήταν σχεδόν αδύνατη. Έπρεπε ή να βρεθεί ως εξ ουρανού θαλάσσιο ταξί ή, αν οι ενδιαφερόμενοι ήταν γένους θηλυκού, να περάσουν απέναντι μ' ένα κανό στο οποίο έκαναν κουπί (ενώ αυτό έμπαζε νερά) δύο ολόγυμνοι καλλιτέχνες

Ακόμη ζαλισμένοι/νες από τα πάρτι της Βενετίας τα οποία σταθερά είναι τα καλύτερα, πηδάμε στο πρώτο τρένο που βρίσκουμε θέσεις για Βασιλεία για να ανακαλύψουμε εκ των υστέρων ότι είναι το τοπικό τρένο που κάνει τη διαδρομή σε δέκα αντί σε πέντε ώρες και στο οποίο δεν υπάρχει τίποτα φαγώσιμο! Πέφτουμε πάνω στον Wolfgang Tillmans - τόσο γνωστός καλλιτέχνης, σκεφτόμαστε, κάτι θα έχει προνοήσει για φαγητό, του ζητάμε να το μοιραστεί. Τίποτα και αυτός! Τελικά σε κάποια στάση ψήνουμε τον οδηγό του τρένου να περιμένει λίγο παραπάνω. Η Ρ. τρέχει και σε χρόνο μηδέν αρπάζει κάτι σάντουιτς. Τα τρώμε όλοι ευχάριστα δεχόμενες αστεία ότι ο λαός μας ως και ελβετικά τρένα καταφέρνει να καθυστερήσει!

Στην άφιξη του στην Βασιλεία το τρένο αδειάζει από τους μαυροφορεμένους. Η σκηνή μου θυμίζει Ινδία όπου σε ένα συγκεκριμένο σταθμό στα νότια κατέβηκαν χιλιάδες πιστοί σιχ που φορούσαν μαύρα πανιά -ή μαζικό προσκύνημα μαυροφορεμένων γιαγιάδων στην Τήνο. Το άλλο πρωί ανοίγει η art fair στις 11 για πολύ ιδιωτικό preview στους ‘εκλεκτούς' και πραγματικά αποτελεί μια από τις πιο δυνατές εκπλήξεις του ταξιδιού. Ποιος θα περίμενε ότι τελικά η αγορά θα περιλάμβανε ακόμη και τις πιο πειραματικές προτάσεις; Εδώ υπάρχουν τα πάντα, από Chagal μέχρι Dan Colen (ο οποίος κάνει αφηρημένη τέχνη με κοτσουλιές πουλιών), και ενδιάμεσα όλες οι ενδιαφέρουσες διαβαθμίσεις: ό,τι είχαμε ακούσει και δεν είχαμε προλάβει να δούμε ανά τον κόσμο! Περιφερόμαστε σ' έναν χώρο που μοιάζει σαν πολλές πινακοθήκες και πολλά μουσεία και κέντρα τέχνης μαζί, με την διαφορά ότι η εγκατάσταση των έργων είναι πιο αποσπασματική. Καταρχήν διότι πρόκειται για μια art fair κι έτσι τα έργα παρουσιάζονται στα booth των γκαλερί τους (σε μικρά άσπρα κουτάκια το ένα μετά το άλλο) -και επίσης επειδή λόγω των πωλήσεων τα έργα αλλάζουν συνεχώς. Παρά τις τρελά ανεβασμένες τιμές, όλοι αυτοί που κατέφτασαν στη Βασίλεια (και δεν αναφέρομαι μόνο στους αφιχθέντες με τα 60 ιδιωτικά αεροπλάνα που προσγειώθηκαν φέτος στην πόλη) δεν πτοήθηκαν καθόλου -και ας κόστιζε ένα βίντεο έργο που βγαίνει σε έξι αντίτυπα (ουσιαστικά παίρνεις ένα DVD) 150.000 δολάρια, 300.000 οι πίνακες νέων σχετικά καλλιτεχνών και 800.000 οι διάφορες φωτογραφίες (επίσης σε τριών ή περισσότερα αντιτύπων) καλλιτεχνών που άλλαξαν την πορεία της τέχνης ανεπιστρεπτί. Για να μην αναφερθώ στα εκατομμύρια που τιμολογούνται τα λίγο παλιότερα έργα Μπασκιά, Άντυ Γουόρχολ κ.ά.

Η ελληνική παρουσία ήταν πολύ αξιοπρεπής μέσω της γκαλερί Ελένης Κορωναίου που παρουσίασε τις φωτογραφίες του Michael Smitd εγκατεστημένες μουσειακά μέσα στο χώρο της, αλλά και μέσω των δυνατών πια Ελλήνων συλλεκτών και της γκαλερίBreeder. Η τελευταία στην μικρότερη, νεανική art fair LISTE που γίνεται εκεί κοντά, ξεπούλησε όλα τα έργα που παρουσίασε, Ελλήνων και μη καλλιτεχνών - όπως και όλες οι υπόλοιπες γκαλερί. Η art newspaper, που βγαίνει καθημερινά και κυκλοφορεί στον χώρο, γράφει ότι ο συλλέκτης Δάκης Ιωάννου έδωσε 20.000 ευρώ στους midget gallery (μια ομάδα σκανταλιάρικων νάνων με τυρολέζικες στολές που περιφέρονται πάντα στις μεγάλες art fair) για να του πάρουν ένα έργο για την συλλογή του. Δεν ξέρω ακόμη εάν είναι αλήθεια αλλά ακούγεται ιδιαίτερα ευρηματικό.

Τέλος οTod Eberle (φωτογράφος του Vanity Fair) με κυνηγάει προσπαθώντας να με πείσει να μας φωτογραφήσει στο τεράστιο δωμάτιο ενός youth hostel όπου μένουμε όλοι μαζί, αφού δεν μπορέσαμε να βρούμε κάτι άλλο στην πόλη! Το βρίσκει άκρως οξύμωρο, και είναι! Κάθε πρωί διαταράσσουμε ενδυματολογικά την ιδιαίτερου design τραπεζαρία εφόσον επηρεασμένοι ο ένας από τον άλλο βγαίνουμε super overdressed. Και οι υπόλοιποι ένοικοι, πάντως, είναι εκεί για το ίδιο λόγο! Όλοι τρώνε μπροστά από έναν υπολογιστή και το μέρος μοιάζει σαν σταθμός μοδάτων εξωγήινων! Παρόλο που κάπως έπρεπε να γυρνάμε όλοι μαζί για να μην ξυπνάει ο ένας τον άλλον, το μέρος ήταν τελικά ιδιαίτερα cool από πολλές απόψεις και γι' αυτό κρατώ το όνομά του κρυφό! Μόλις έχουμε πιάσει τον ρυθμό και σπάνια βρισκόμαστε πια όλοι μαζί (εφόσον ο καθένας/καθεμία προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με τις προσκλήσεις του), έρχεται η ώρα να φύγουμε! Το πρωί που διηγούμαστε ‘καραβοτσακισμένοι' τις βραδινές ιστορίες μας, καταλαβαίνουμε ότι όλα μπορούν να συμβούν ταυτόχρονα σ' αυτήν την πόλη! Την ώρα που κάποιος είναι για δείπνο με τον Malcom Macklaren, άλλος τρώει καλεσμένος κάποιων γκαλερί όπου συνυπάρχει ο Rushdi και η Seymour ή απλά πίνει μπύρες στο μετά-country looking art lobby της art fair, κάτω από τις πιο πρωτοποριακές music performances. Δύο μονάχα από την παρέα αντέχουμε να πάρουμε το τρένο γιαΚάσελ, προκειμένου να φτάσουμε στα Ντοκουμέντα. Στη διαδρομή δεν βλέπουμε ούτε μαυροφορεμένους ούτε τίποτα. Απολαμβάνουμε στο τρένο ένα πιάτο άσπρα γερμανικά σπαράγγια με προσούτο και δεν μιλάμε μεταξύ μας καθόλου ως την επόμενη στάση! ...Εως την επόμενη εβδομάδα!

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο συναρπαστικός εξπρεσιονισμός του Ζορζ Ρουό 

Εικαστικά / Ζορζ Ρουό: Ο μεγάλος λησμονημένος του εξπρεσιονισμού

Ο Γάλλος ζωγράφος και χαράκτης συνδέθηκε με τα κινήματα της μοντέρνας τέχνης στις αρχές του 20ού αιώνα αλλά ξεχάστηκε μετά τον θάνατό του. Μια έκθεση με σημαντικά του έργα τον επαναφέρει στο προσκήνιο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«ΤΕΧΝΗ – ΔΙΑΓΩΝΙΟΣ»: Η διαρκής συμβολή των δύο ομάδων στην ανεπανάληπτη πολιτισμική κίνηση της Θεσσαλονίκης

Εικαστικά / «Διαγώνιος» και «Τέχνη»: Πρόσφεραν παιδεία στη Θεσσαλονίκη. Τώρα συναντιούνται ξανά σε μια έκθεση

Η «Διαγώνιος» του Ντίνου Χριστιανόπουλου και η Καλλιτεχνική Εταιρεία «Τέχνη» επιστρέφουν στο προσκήνιο μέσα από ένα αφιέρωμα στο Τελλόγλειο Ίδρυμα, που αναδεικνύει δύο ιστορικές ομάδες της πνευματικής ζωής της Θεσσαλονίκης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «λίστα Τραμπ» και τα «απαράδεκτα έργα τέχνης» οδηγούν σε μια άλλη Αμερική

Εικαστικά / Tο μένος του Τραμπ για το Smithsonian: Λογοκρισία, ρατσισμός, λίστες με «απαράδεκτα» έργα

Με στόχο το μεγαλύτερο συγκρότημα μουσείων και ερευνητικών κέντρων στον κόσμο, ο Τραμπ επιχειρεί να ασκήσει έλεγχο και λογοκρισία σε έργα τέχνης και στο περιεχόμενο εκθέσεων, κατηγορώντας το Smithsonian ως «woke» και απειλώντας με περικοπές της χρηματοδότησής του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το σπίτι-μουσείο της Πολίν Καρπίδα βγάζει τους θησαυρούς του στο σφυρί (μέχρι κεραίας)

Εικαστικά / Το σπίτι-μουσείο της Πολίν Καρπίδα βγάζει τους θησαυρούς του στο σφυρί (μέχρι κεραίας)

Μια από τις πιο εξέχουσες συλλέκτριες στην Ευρώπη, η οποία έχει αφήσει το αποτύπωμά της και στην Ύδρα, αποφάσισε να πουλήσει τη συλλογή σουρεαλιστικής και μεταπολεμικής τέχνης που στεγάζει στο σπίτι της στο Λονδίνο -τη μεγαλύτερη αυτού του είδους- σε μια δημοπρασία-ορόσημο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χάρις Επαμεινώνδα: Η γλώσσα μου δεν είναι οι λέξεις

Εικαστικά / Χάρις Επαμεινώνδα: «Η γλώσσα μου δεν είναι οι λέξεις»

Η βραβευμένη με Αργυρό Λέοντα Κύπρια εικαστικός συνθέτει έναν κόσμο θραυσμάτων, αποκομμάτων της εσωτερικότητας, με ελλειπτικές εικόνες, τον οποίο μας προκαλεί να ανακατασκευάσουμε μέσα από τη σταδιακή του αποκάλυψη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
 Μαρία Λοϊζίδου και Πέτρος Μώρης στη 13η Μπιενάλε του Λίβερπουλ

Εικαστικά / Μαρία Λοϊζίδου και Πέτρος Μώρης στη 13η Μπιενάλε του Λίβερπουλ

Οι δύο καλλιτέχνες με καταγωγή από Κύπρο και Ελλάδα αντίστοιχα, παρουσιάζουν νέα έργα τους σε μια από τις σημαντικότερες εικαστικές διοργανώσεις της Βρετανίας που φιλοξενεί 30 καλλιτέχνες και συλλογικότητες, με αναθέσεις και θεματικές που έχουν να κάνουν με τη γεωγραφία και τις αξίες που διαπερνούν την πόλη αυτή: καταγωγή και μνήμη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μια έκθεση για την πολύχρωμη, πολύπλοκη Αθήνα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Εικαστικά / Μια έκθεση για την πολύχρωμη και πολύπλοκη Αθήνα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Ο Τόνι Μιλάκης καταγράφει μια πόλη που η πραγματικότητα προσφέρει τις καλύτερες ζωγραφικές λύσεις, που ακόμη και το πιο ευφάνταστο μυαλό ενός καλλιτέχνη δεν μπορεί να τις επινοήσει.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
CHECK Ο Ζαν Φρανσουά Μιλέ και η ατέρμονη γοητεία της φύσης και των εργατών της γης

Εικαστικά / Ζαν Φρανσουά Μιλέ: ο ζωγράφος που ο Βαν Γκογκ αποκαλούσε «πρωτοπόρο»

«Όσο το σκέφτομαι, τόσο περισσότερο νομίζω ότι ο Μιλέ πίστευε σε κάτι ανώτερο» έγραφε ο Βαν Γκογκ για τον «ζωγράφο των χωρικών» αλλά και έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του γαλλικού ρεαλισμού. Η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου τον τιμά με μια μεγάλη έκθεση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το Μοναστήρι του Καρόλου: Το μουσείο του «κομμωτή των σταρ»

Εικαστικά / Κάρολος: O «κομμωτής των σταρ» έχει πλέον δικό του μουσείο στα Χανιά

Το «Μοναστήρι του Καρόλου», ένα ενετικό κτίσμα του 1583 και κατοικία του αυτοδίδακτου δημιουργού από το 1991, έχει μετατραπεί σε ένα μοναδικό καταφύγιο όπου συνυπάρχουν η ιστορία της κομμωτικής, έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών μαζί με μνήμες της Μαρίας Κάλλας, της Μπριζίτ Μπαρντό αλλά και της Μαντάμ Ορτάνς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιγάντιοι φαλλοί, το σεξ ως ζωτική δύναμη: Τα «ερωτικά» του Takis αναστατώνουν ακόμα

Εικαστικά / Γιγάντιοι φαλλοί, το σεξ ως ζωτική δύναμη: Τα «ερωτικά» του Takis αναστατώνουν ακόμα

«Τα έργα του αποθεώνουν την ικανότητα του έρωτα να μας αποσπά από την ιδέα του θανάτου». Και έχουμε την ευκαιρία να τα δούμε στην αναδρομική έκθεση του Ιδρύματος Γουλανδρή στην Άνδρο, και στην Αθήνα. Όλα σχεδόν, εκτός από το πιο γνωστό του, το οποίο οι επιμελητές απέρριψαν ως «κραυγαλέο»...
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το Fondation Louis Vuitton υποδέχεται 270 έργα του Gerhard Richter σε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση

Εικαστικά / Gerhard Richter: «Τώρα που δεν απέμειναν ιερείς ή φιλόσοφοι, οι καλλιτέχνες είναι οι σημαντικότεροι άνθρωποι στον κόσμο»

270 έργα ενός από τους σημαντικότερους εν ζωή ζωγράφους θα εκτεθούν το φθινόπωρο στο Fondation Louis Vuitton σε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια αθέατη ως τώρα πλευρά της Φρίντα Κάλο στη Θεσσαλονίκη

Εικαστικά / Μια αθέατη ως τώρα πλευρά της Φρίντα Κάλο στη Θεσσαλονίκη

Μια διεθνής έκθεση με 241 φωτογραφίες, που μέχρι πρόσφατα δεν είχαν δει το φως δημοσιότητας και αποκαλύπτουν άγνωστες πτυχές της ζωής της πιο διάσημης ζωγράφου του 20ού αιώνα, κάνει στάση το φθινόπωρο στη συμπρωτεύουσα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Έκθεση αφισών στην Ύδρα μιας Ελλάδας ανόθευτης και ταπεινής

Εικαστικά / Πώς διαφήμιζε η Ελλάδα τον εαυτό της στο εξωτερικό από το ’30 έως το ’60;

Μια σειρά αφισών του ΕΟΤ, σε μια έκθεση που φιλοξενείται στην οικία Λαζάρου Κουντουριώτη, αποκαλύπτει τις πρώτες απόπειρες και τα αρχικά βήματα του ελληνικού τουρισμού, με την υπογραφή σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ