Ποιο φαγητό φέρνει δάκρυα στα μάτια της Sma Rag Da;

Ποιο φαγητό φέρνει δάκρυα στα μάτια της Sma Rag Da; Facebook Twitter
0

Η μαμά μου, γενικά, δεν είναι από αυτές τις μαμάδες που πειραματίζονται και πολύ στην κουζίνα. Ξέρει δέκα-δώδεκα βασικά φαγητά, δύο ειδών τούρτες και τρία κέικ και φτιάχνει αυτά σε rotation. Τα φτιάχνει, όμως, όλα άψογα. Νομίζω πως το 95% των φαγητών και των γλυκών είναι από το τέλειο βιβλιαράκι συνταγών που έδιναν μαζί με το iconic πλέον Τhermomix, το αντίστοιχο του Lada Niva σε μαγειρική συσκευή.

Η μαμά μου, λοιπόν, έχει κάποια στάνταρ πράγματα που ετοιμάζει σε συγκεκριμένες περιστάσεις. Κάθε φορά που πηγαίνω στην Πάτρα μού φτιάχνει μία ορισμένη μακαρονάδα που ξέρει ότι μου αρέσει κι ένα ταψί εκμέκ. Γενικά, δεν είμαι καν του εκμέκ, αλλά το συγκεκριμένο είναι ό,τι πιο δροσερό και ελαφρύ έχω φάει σε γλυκό.

Έχω μια θεωρία πως δεν το φτιάχνει η ίδια αλλά στην πραγματικότητα το αγοράζει κρυφά από κάποιον ανεπτυγμένο εξωγήινο πολιτισμό με ειδίκευση στα γλυκά.

Η βάση είναι με σιροπιασμένη φρυγανιά, από πάνω έχει δύο στρώσεις λευκής παραδεισένιας κρέμας (η μία κρέμα πατισερί και η άλλη σαντιγί, αν δεν κάνω λάθος) και από πάνω καβουρδισμένο αμύγδαλο. Δεν μπορώ να το εξηγήσω. Δεν έχει σημασία αν η επίσκεψή μου στο σπίτι πρόκειται να διαρκέσει δύο ώρες ή πέντε μέρες, όσο κι αν μείνω, όταν φύγω, δεν θα 'χει μείνει ίχνος. Είναι σαν να τρώω αέρα, κατεβαίνει για πλάκα.

Μέχρι στιγμής δεν έχω δοκιμάσει κανένα άλλο σαν της μαμάς μου − να ξέρετε, η φάση στο εκμέκ είναι φρυγανιά, όχι κανταΐφι. Έχω μια θεωρία πως δεν το φτιάχνει η ίδια αλλά στην πραγματικότητα το αγοράζει κρυφά από κάποιον ανεπτυγμένο εξωγήινο πολιτισμό με ειδίκευση στα γλυκά. Πλάκα-πλάκα, δεν την έχω δει ποτέ να το φτιάχνει...

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM